Disk Klonlama nedir, nasıl yapılır? HDD'den SSD'ye formatsız geçiş işlemi

0

Disk Klonlama nedir, nasıl yapılır ? 

Harddisk kullanıyorum. Yakın zamanda SSD aldım ve bilgisayarıma taktım. Ancak bilgisayarımda sıfırdan kurulum yapmadan harddiskteki tüm dosya ve çalışan programlarımı SSD ye aktarmak istiyorum bu mümkün mü?

ismailsarp ismailsarp (6010)
6 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Eğer yeni bir harddisk veya ssd aldıysanız, eski diskinizden yeni diske geçiş işlemi yapacağınızı, bilgisayarınızın tamamen sıfırdan kurmak ve tüm programları tekrar eski haline getirmek ile uğraşmayı düşünebilirsiniz. Ancak disk klonlama ile bu işlemler ile uğraşmadan taşımanızı gerçekleştirebileceksiniz.

    Disk Klonlama nedir?

    Disk klonlama adından da anlaşılacağı üzere diski kopyalamak anlamına gelir. Yani bir diski başka bir diske herşeyi ile taşımak demektir. Klonlama işlemi sonrasında, klonlama yapılan disk ile eski disk arasında bir fark kalmaz.

    Disk Klonlama ne işe yarar ?

    Disk klonlama bir anlamda kopyalama işlemine benzetilebilir. Klonlama işlemini ister yedek almak için isterseniz de hali hazırda kurulu bir diski değiştirerek yeni bir diske geçiş işlemi için kullanabilirsiniz.Disk klonlama ile Windows, kurduğunuz programlar, yaptığınız tüm ayarlar vs.. hiçbir değişiklik olmadan yeni diske aktarılır. Bu sayede yeni diski bilgisayarına takar ve eski diskinizmiş gibi kullanmaya devam edebilirsiniz.

    Buna örnek verecek olursak, yakın zamanda sadece test amaçlı bir notebooka SSD terfisi gerçekleştirdim. Notebook harddisk üzerine kuruluydu ve içerisinde birkaç program mevcuttu. Disk klonlama yaparak harddisk içeriğini SSD ye aktardım ve SSD disk ile notebooku kullanmaya kaldığım yerden devam ettim.

    Disk Klonlama nasıl yapılır?

    Disk klonlama için piyasada çokça program bulabilirsiniz. Bunların en başında Acronis True Image isimli program gelecektir.Ancak biz burada hem ücretsiz hemde kullanımı çok basit olan bir programı göstereceğiz. Programın ismi AOMEI Backupper Standard. AOMEI kurulumu kolay ve arayüz olarak da oldukça basittir. Aşağıdaki işlemleri yaparak sizde klonlama işleminizi yapabileceksiniz.

    1. Buradaki adrese tıklayın ve AOMEI Backupper Standard programını indirin.
    2. AOMEI Backupper Standard programının kurulumunu gerçekleştirin.
    3. AOMEI Backupper Standard programını başlatın. Disk klonlama işlemi için sol taraftaki Clone sekmesine gelin ve ardından sağ taraftaki Disk Clone bölümüne tıklayın.
    4. Bir sonraki adımda sizden Source Disk yani kaynak diski seçmeniz istenir. Klonlama için kaynak diskinizi seçin.Ardından Next butonuna basın.
    5. Ardından size Destination Disk yani hedef disk sorusu sorulur. Şimdi klonlama yapmak istediğiniz diski seçin. Şimdi Next butonuna basın.
    6. Şimdi size birkaç soru sorulacaktır. Burada size hedef olarak seçilen diskin tamamen silinceği ve kaynak diskin içindeki dosyaların, hedef diske aynen (bölümlendirme tablosu ile birlikte) taşınacağı söylenir.Çıkan sorulara Yes veya Ok diyerek devam edin.

    Tüm bu işlemlerden sonra klonlama işlemi başlayacaktır. Klonlama işlemi bittiğinde yeni diskiniz ile bilgisayarınızı artık kullanmaya başlayabileceksiniz.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Peki diyelim klonladığım diski farklı bir bilgisayara takacağım Anakartları aynı chipseti kullanıyor. Bu bi sorun teşkil eder mi? Birde şöyle anlatmak isterim. 2 bilgisayarım var ve aynı chipsetli ankartlara sahip. Bir çok program, ve oyun var; kurulumu yapılmış. Ben bunlarla uğraşmak istemediğim için kopyalama yaparsam; ki tekrar yüklemek sizde takdir edersiniz zaman ve emek ister. Sorun olur mu? egenet58 5 yıl önce
    • Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemleri çoğu durumda anakart, işlemci, ram, ekran kartı vs.. farklı olsa dahi bilgisayarı tekrar hazırlayarak ilgili donanıma uyumlu hale getirebiliyor ve kuruluma gerek kalmıyor. Klonlama yaptığınızda ilgili işletim sistemleri varsa açılmamaları için bir sebeb yok. @egenet58 ismailsarp 5 yıl önce

    0

    Sadece windows'u taşımanın yolu yok mu? Herkes tüm diski klonlamayı anlatmış..Kimse sadece windows u nasıl taşınacağını anlatmamış...Klonlama işime yaramıyor, çünkü SSD boyu HDD 'den küçük...O yüzden sadece windows'u aktarmak gerekiyor

    muratbora muratbora (1)
    5 yıl önce cevaplandı

    • AomeiBackupper programının Pro surumunde senin istedigin gibi "sadece sistem klonlama" seçeneğide var ama Pro sürüm paralidir; satın alınması gerekir. Konu muhtevasinda paylaşılan ise Standart surumdur; bu sürüm o fonksiyonu gerceklestiremez. temmuz 5 yıl önce
    • @temmuz hocamın dediği gibi pro versiyonda bu kullanılabilir durumda gelse de açıkçası ben bunu tavsiye etmiyorum. Sadece Windowsu taşımak demek herşeyi taşımayacaığından dosyaların bütünlüğünde sorunlar çıkartabilir. Örneğin birçok programın veya dosyanın regedit üzerinde tutulan kayıt defteri ayarları mevcut. Bunlar günün birinde size sorun çıkartabilir. Bu işin en sağlıklısı komple taşımak veya sıfırdan kurulum olacak gibi duruyor. ismailsarp 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol