0
Diski bölmenin ne gibi faydaları veya zararları vardır
Disk dağıtımı nasıl ve neye göre yapılmalıdır ?
0
Disk bölümlendirme sayesinde harddisk üzerinde mantıksal olarak sürücüler oluşturabiliyor.Bu bir nevi tek bir harddisk üzerinde, sanal olarak iki harddisk oluşturmaya benziyor.Örneğin 1 TB lık bir harddiskiniz var ve siz bunu 500 GB C:, 500 GB D: olmak üzere iki bölüme böldünüz.Bu sayede bu harddiski iki parça halinde birbirinden ayırdınız ve bilgisayarınızda 2 harddisk takılıymış gibi gösterdiniz.Bu size iki harddiskin yapabileceği işlevler kazandırmış oldu.
Genelde son kullanıcılar bölümlendirmeyi verileri ayırmak ve diskin formatlanması halinde D:\ sürücüsündeki verilerin aynen kalması için kullanıyor.Bu çok mantıklı bir durum aslında.Yapılması gerçekten işleri çok kolaylaşırıyor.Ancak unutulmamalıdır ki C: ve D: birbirinden sanal olarak ayrılar ve aynı harddisk üzerinde bulunuyorlar.Harddiskin fiziksel olarak bozulmasının ardından C: ve D: sürücüleri tanımadan hepsi birden yok olur.Bu yüzden çok önemli veriler her zaman için fiziksel olarak farklı bir harddiskte, örneğin taşınabilir bir harddiskte tutulması sağlıklı olacaktır.
Ayrıca disk bölümlendirme yaparken kullanacağınız boyutu düşünebilirsiniz.Örneğin C:\ sürüsüne Windows + Sık kullandığınız programların ne kadar yer kaplayabileceği düşünebilir ve garanti olarak +50-100 GB gibi bir alan bırakabilir, kalanını ise D:\ olarak kullanabilirsiniz.
0
Diski bölmenin teknik olarak bir zararı yok. Yönetilebilirlik açısından çok fazla bölümlememekte yarar var. İhtiyaç ne ise o doğrultuda bölümlemek gerekir.
Eğer bilgisayara farklı iştetim sistemleri kuracaksanız disk bölümlemesi yaparsınız. Bunun sebebi farklı işletim sistemleri farklı dosya sistemleri kullanabilir. Örneğin Linux, Windows gibi.
Yine örneğin diski ikiye bölerek verilerinizi D: sürücüsünde İşletim sistemi ve kurulu programları C: sürücüsünde tutabilirsiniz. Bunun avantajı format sırasında ortaya çıkar C: sürücüsünü formatlarsınız. D sürücüsünde tüm verileriniz durur. Format öncesi yedeğe gerek kalmaz.
Disk fiziksel bir zarar görürse diskin tüm bölümleri zarar görür. Ama dosya sistemi arızalarında her bölümün kendisi etkilenir.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol