Dizüstü bilgisayarda touchpad çalışmıyor

0

Laptop bilgisayarımda touchpad çalışmıyor. Dokunmatik alanına dokunduğumda hiç bir şey olmuyor.  Fare imleci ekranda hareket etmiyor.  USB ye fare bağladığımda bir sorun yok ekrandaki fare imleci hareket ediyor.

Normalde çalışıyordu. Touchpad birden çalışmamaya başladı.

Dizüstü bilgisayar touchpad çalışmıyor sorununu nasıl çözerim?

alivecan alivecan (337)
8 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Dizüstü bilgisayar touchpad çalışmıyorsa yapılabilecek işlemleri sırası ile yazayım. Ben genel olarak bir paylaşım yapacağım. Daha sonrası için faydalı olacaktır.

    Touchpad çalışmıyor sorunu nasıl çözülür?

    Touchpad çalışmıyor çözüm 1: Touchpad sürücüsü yüklü mü kontrol edin:

    Eğer format, işletim sisteminin yeniden yüklenmesi sırasında Touchpad çalışmamaya başladıysa o zaman sorun sürücü sorunu olabilir.

    Gerekli sürücüleri yüklemeniz touchpad'in tekrar çalışmasını sağlayacaktır. Touchpad sürücüsünü üreticinin web sitesinde bulabilirsiniz.

    Örneğin bilgisayarınız Asus, Lenovo gibi bir marka olduğunu varsayıyorum.  Google'a Lenovo yazarak üretici web sitesine ulaşın.

    Üretici web sitesinde Destek / sürücü yükleme gibi bir bölüm mutlaka vardır. Bu bölüme gidin.

    Daha sonra size bilgisayarınızın modelini seçmenizi isteyen bir form gelecektir. Bilgisayarınızın modeli bilgisayarınızın alt tarafında yazar. Buna bakarak uygun modeli seçin.

    Seçmiş olduğunuz modele ait sürücüler ekrana gelir. Bu sürücüler arasında 

    • Synaptics Touchpad Driver 
    • Touchpad Driver
    • Asus Touchpad Driver
    • Lenovo Touchpad Driver

    gibi bir sürücü olmalı. Siz kendi üreticinize ait olanı seçin. İndirin ve yükleyin.  Bu yükleme işleminden sonra Touchpad çalışmaya başlayacaktır.

    Touchpad çalışmıyor çözüm 2:  Touchpad klavyeden kapalı mı kontrol edin.

    Touchpad çalışmıyor ve sürücüler yüklüyse o zaman touchpad klavyeden kapatılmış mı kontrol etmelisiniz. Touchpad klavyeden bir tuş kombinasyonu ile kapatılıp açılabilir. Bu tuş kombinasyonu üreticiye, markaya göre değişir Touchpad açıp kapama tuşu klavye üzerinde simgeler ile gösterilir. Bu simge aşağıdaki gibi bir simgedir:
    Touchpad açma kapama tuşu

    Touchpad açma kapama tuşu tek başına çalışmaz. Klavyedeki Fn tuşu ile birlikte basmalısınız. Üreticiye göre değişmekle birlikte genelde en çok kullanılan Touchpad açma kapama kombinasyonları şunlardır:

    • FN + F5
    • FN + F6
    • FN + F8
    • FN + F9
    • FN + F7

    Siz sırası ile deneyebilirsiniz. Fakat dikkat edin, bu tuş kombinasyonları sizde başka bir özelliği kapatıyor olabilir. Örneğin kablosuz ağı kapatmak gibi. O yüzden simgelere bakarak işlem yapın.

    Tüm bu işlemlere rağmen touchpad çalışmıyorsa o zaman bir donanım arızası olabilir. Yani touchpad bozulmuş olabilir. Bu durumda yetkili service götürmek durumunda kalacaksınız.  Olası touchpad çalışmıyor sorunu için izlenecek yol haritası bu şekilde. Aklıma başka şeyler gelirse yazarım.

    murat murat (12492)
    8 yıl önce cevaplandı

      0

      MERHABA ARKADASLAR.AYLARDIR BENIM DE TOUCHPADIM CALISMIYORDU.INTERNETTE COZUMUNU COK ARADIM AMA HERKES YUKARDAKI ARKADASIN SOYLEDIKLERINI YAZIYORLARDI.BENIM BILHISAYARIMDA FARE SECENEKLERINDE BILE YA TOUCHPAD GOZUKMUYOR YADA "ETKINLESTIR" BUTONU CALISMIYORDU.AYLARCA ARADIKTAN SONRA BIR INGILIZ FORUM SITESNDE COZUMUNU BULDUM.........COZUM SU SEKILDE....ONCE BILGISAYARIMIZIN KENDI SITESINDEN "CHIPSET DRIVER" SONRA ISE "SERIAL IO DRIVER" INDIRIP KURUYORUZ.ARDINDAN "TOUCHPAD DRIVER" KURABILIRIZ.VE CALISMYA BASLAR.. 

      fuadshirinov fuadshirinov (1)
      7 yıl önce cevaplandı

      • 1. madde de touchpad sürücüsü yüklü mü kontrol edin zaten bunu ifade ediyor. Yine de paylaşımın için teşekkürler. murat 7 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol