Dizüstü bilgisayarı düşürdüm, hardisk bozuldu

0

Dizüstü bilgisayarımı taşırken yanlışlıkla elimden düşürdüm ve bilgisayarım bir türlü açılmıyor recovery bile açılmıyor. Bende sabit harddiskimin bozulduğunu düşünüyorum. Laptobumu açarak dikkatli bir şekilde harddiskimi çıkarttım ancak nereye sorarsam sorayım daha bakmadan tamiri yapılamaz diyor. Dışında herhangi bir ezilme veya çürüme göremedim. Çalışırkende herhangi bir ses gelmiyor normalce dönüyor harddisk. Gerçekten harddisk tamiri yapılamaz mı? Yapılabilirse ne kadara mâl olur yenisini alsam daha mı iyi olur? Yeni birtane hdd alsamda eski harddiskimin içindeki verileri aktaramaz mıyım?

mustafa38 mustafa38 (72)
8 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    1. Hardisk tamiri yapılabilir, daha çok tamir değil veri kurtarma işlemi yapılan işlem
    2. Hardisk üzerinde fiziksel ezilme, kırılma göremeyebilirsiniz. İçindeki medya, okuyucu kafa zarar görmüş olabilir. Üzerindeki elektronik aksam zarar görmüş olabilir.
    3. Bilgisayar diski görüyor mu? Eğer görüyorsa başka bir bilgisayar ikinci disk olarak bağlamayı deneyebilirsiniz.
    4. Yeni bir disk almadan önce bozuk oldugunu düşündüğünü hardiski başka bir bilgisayarda test edin.

    Hardisk düşme sonucunda zarar gördüyse yazılım ile veri kurtarma işlemi uygulamamaz.

    Fakat veri kurtarma merkezlerinde özel cihazlar kullanılarak veri kurtarmak mümkün.

    Fiyatlandırma işlemi ise kurtarılalan verinin Megabyte cinsinden hesaplanıyor.  

    Yine veri kurtarma fiyatı diskinizda oluşan bozulma oranına göre fiyatlandırılıyor.  Düşme sonunda diyelimki  hardisk %50 zarar gördü o zaman fiyat 250$ civarından başlıyor.

    Eğer çok sert bir darbe aldı, yangından kurtarıldı vs ibi durumlarda  %90 hasarlı gibi bir oranda 1000$ ve üzeri veri kurtarma rakamları ile karşılaşabilirsiniz.

    Veri kurtarma fiyatları şirkete, sabitdiskteki arıza oranına göre, kurtarılacak verinin miktarına göre değişiyor.

    Burada önemli olan harddiskteki veri sizin için ne kadar önemli? 

    Size şunu söyleyebilirim, fiziksel kurtarma yapan bir yere diskinizi götürürseniz veri kurtarma için diskinizin fiyatından daha fazla ücret ödersiniz.

    Veri kurtarma işi özel cihazlar, donanımlar ile yapılabiliyor. Eğer diskiniz fazla zarar görmediyse, örneğin üzerindeki elektronik bölüm, PCB zarar gördüyse veri kaynı heredeyse hiç yaşamazsınız. Bir donör disk ile verileriniz kurtarılır.

    Donör disk, sizin  zarar görem harddiskiniz ile aynı marka ve model olan bir disk. Donör diskten alınan parçalar sabitdiskinize takılır. Yine aynı şekilde okuyucu kafa zarar gördüyse donör disk üzerinden okuyucu kafa sizin diskinize takılır ve verileriniz kurtarılır.

    Fakat harddiskin veri kaydedilen medyası hasar gördüyse o zaman Clean Room denilen odalarda özel veri okuyucu cihazlar ile verileriniz sabitdiskten okunur ve başka bir diske aktarılır.

    Veri kurtarma fiyatları çok farklılık gösterebiliyor.  Aynı şekilde veri kurtarma fiyatları diskin üzerinde daha önce işlem yapılmışsa daha da artıyor.

    Veriler sizin için gerçekten önemliyse ve bu ücreti karşılarım derseniz Google üzerinde veri kurtarma diye arattığınızda pek çok şirket çıkacak. Bunlar ile telefon görüşmesi yaparak birini tercih edebilirsiniz.

    Ayrıca veri kurtarma merkezleri önce sabitdiski analiz ediyor. Size hangi verileri kurtarabiliriz diye bir liste ve fiyat veriyorlar. Eğer fiyatı onaylarsanız veri kurtarma işlemi başlıyor.

     

    murat murat (12492)
    8 yıl önce cevaplandı

    0

    harddisk degişimi olabilir o bozulan harddisk tamir edilse bile eski performansı gelmez

    efsaneemrahylz efsaneemrahylz (247)
    8 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol