Dizüstü pcim güvenli mod harici açılmıyor ve ekranı çalışmıyor

0

Merhaba Exper karizma marka laptobumun ekranı çalışmıyor ayrıca güvenli mod harici açılmıyor harddisk hatası veriyor ve f1 ile çalıştırmam gerekiyor bu sorunu kendim düzeltme imkanım varmıdır ve sorunu sizce tam olarak nedir ? 

bulutbey bulutbey (1)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    "Güvenli mod harici açılmaması" ile "ekranın çalışmaması" tamamen farklı problemlerdir. Zira ekranın çalışmaması normal moda veya güvenli moda göre olmaz. Eğer ekran çalışmıyorsa ekrana hiç görüntü gelmez. Bu durumda laptop ekranı çalışmadığına göre belirttiğin hataları harici bir ekran üzerinde (laptop'ı harici bir ekrana bağlayarak) görebiliyor olmalısın.

    "Laptop ekranı çalışmıyor" problemi bir donanım ve/veya parça problemidir, servis (tamirci) müdahalesi gerektirir.

    Windows açılmasındaki problem ise windows sistem dosyalarının zarar görmesi ile alakalı bir problem olmalı. Çözümünü elbette sen yapabilirsin. Bunun için;

    1- Güvenli modda sistem geri yüklemesi yaparak PC'yi problemler öncesi bir tarihe geri alabilirsin:

    Sistem Geri Yükleme nedir, nasıl yapılır? (tıkla)

    Sistem geri yükleme başarılı olmazsa veya yapılamazsa;

    2- Bir kurtarma medyası veya windows yükleme DVD'si ile PC başlatılarak önyükleme sonrası "Bilgisayar onarım/başlatma sorunları" veya "Otomatik onarım" yollarından windowsun açılmasını yeniden sağlayabilirsin (Not: Kullanacağın windows yükleme DVD'sinde mutlaka senin işletim sistemi dosyaları mevcut olmalıdır. Yoksa başka bir işletim sistemine ait bir yükleme/kurtarma DVD'si ile bu olmaz.).

    Ayrıca sabit diskinde hatalar olduğuna dair bilgileride yazmışsın. Bunu düzeltmek içinde sabit diskin için CHKDSK disk denetlemesi yaparsın (Bunu güvenli mod'da yapabilirsin ve sabit diskinde birden fazla bölüm varsa tüm bölümler için ayrı ayrı yapmalısın).

    CHKDSK taraması yapılır:

    Disk bölümlerini (bilhassa C.'yi ama varsa diğer bölümleride) /f ve /r komutlarıyla tara ( chkdsk c: /f /r ve varsa chkdsk d: /f /r gibi ).

    CHDSK taraması nasıl yapılır:

    Yönetici yetkisi ile cmd (komut istemi) açılır ve chkdsk komutu yazılarak enter'lenir. Çikan y/n sorusuna cevabı yazılarak yine enter'lenir.

    Taramalar oldukça uzun sürer, sabırla sonuna kadar beklenmelidir (Bazan taramadaki ilerleme takılır gibi uzunca bir süre aynı %'de de kalabilir. Hiç meraklanmayın ve sabırla beklemeye devam edin. Eninde sonunda tarama kaldığı yerden devam edecek ve sonuçlanacaktır.).

    "F1" Problemine gelince bu BIOS tarafından sana yapılan bir hata bildirimidir. Yani "PC açılyor ama bilki PC'de problem veya problemlerde var. Bu problemlerin düzeltimeleri gerekir yoksa daha ciddi problemler olabilir" manasında bir ikazdır. İstenirse bu ikazın verilmesi BIOS ayarlarından iptal edilebilir ama bu tavsiye edilmez. Hataların PC kullanıcısına bildirilmesi her zaman daha iyi ve güvenli olur.

    PC'deki problemler düzeltildiğinde bu bildirim veya ikaz artık çıkmayacaktır. 

     

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol