DNS Resetleme komutları nelerdir? DNS Resetleme işlemleri CMD Komut İstemine girilmeden yapılabilirmi? DNS Resetleme kısayolu oluşturulabilirmi?

0

DNS Resetleme nedir, hangi sonuçların sağlanmasını amaçlar?

DNS Resetleme komutları nelerdir?

DNS Resetleme işlemleri CMD Komut İstemine girilmeden yapılabilirmi?

DNS Resetleme kısayolu oluşturulabilirmi?

 

temmuz temmuz (12505)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Bazen DNS sağlayıcısında önbellekleme problemi olur, bunun sonucunda sağlıklı internet bağlantısı için gerekli ve doğru IP adresi alınamaz. Bu gibi hallerde sistemde önbelleğe alınmış DNS kaydını sonlandırmak için DNS Resetleme / DNS önbelleğini boşaltma ve IP yenileme işlemlerine başvurmak gerekecektir.

    Bu işlemler yaygın ve bilinen bir yol olarak windows işletim sistemerinin CMD Komut İstemi aracı üzerinden bazı komutlar çalıştırılarak yapılır.

    DNS Resetleme komutları  aşağıdaki gibidir:

    1 - ipconfig /flushdns
    2 - ipconfig /release
    3 - ipconfig /renew
    4 - exit

    Klavye üzerinde Windows + R tuşlarına basılır ve açılan "Çalıştır" satırına CMD yazıp okeylenir ("Tamam" tıklanır). CMD Komut istemi açılacaktır. Komut İstemine üstteki komutlar sırasıyla girilerek her girilen komut sonrası "Enter" tuşlanır. 

    Komutların çalıştırılması sonrası DNS önbelleği boşaltılarak temizlenecek ve IP adresinin sağlıklı olarak alınabilmesi sağlanacaktır.

    Bu komutların Komut İsteminde girilerek birer birer çalıştırılması belli bir zaman gerektiren ve bir ölçüde uğraştıran işlemlerdir. Oysa bu işlemleri bir defa için bir bat dosyası oluşturarak masaüstünde tek tıklamayla bu bat dosyasını çalıştırarak yapabilmekte mümkündür. Bu bat dosyasının çalıştırılması bir bakıma DNS resetleme komutunun otomatik gerçekleştirilmesi için kısayol olacaktır; böyle bir fonksiyon gösterecektir.

    Bu bat dosyasını oluşturmak için ilk olarak masaüstünde bir Metin Belgesi açılır ve bu belgeye alttaki satırlar girilir (Altta olanlar kopyalanarak yapıştırılır):

    @echo off
    ipconfig /flushdns
    ipconfig /release
    ipconfig /renew
    cls
    echo DNS resetleme yapildi.
    echo Cikis icin herhangibir tusa basin.
    echo uzmanim net.
    pause

    echo uzmanim net. satırı isteğe bağlıdır, isterseniz o satırı koymayabilirsiniz 

    .. ve kaydedilir. Daha sonrada bu Metin Belgesi uzantısının bat olarak değiştirilmesi gerekecektir (Bunun yapabilmek için için önce Dosya Gezgininde dosya uzantılarının görünür hale getirilmesi gerekir). En son olarakta oluşturduğunuz bu bat dosyasını yeniden isimledirerek dosyaya -mesela- Reset DNS ismini verirsiniz.

    Tüm bunlar sonucunda DNS Reset bat dosyası oluşmuştur. Artık masaüstünde bu dosyayı tek tıklayarak sistemde DNS resetleme işlemlerini otomatik yapabilirsiniz; oluşturduğunuz dosyayı bu işler için bir kısayol gibi kullanabilirsiniz. 

     

     

    temmuz temmuz (12505)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol