Domain (etki alanı) nedir ?

0

Şu an bir hastanenin bilgi işlem donanım bölümünde stajyerim . Herhangi bir bilgisayara format veya kurulum gibi bir işlem yapılacağı zaman etki alanını  değiştiriyolar bu tam olarak nedir  ?  Kendimiz kişisel bir etki alanı oluşturabilirmiyiz ?

ahmet5847 ahmet5847 (92)
4 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Domain Türkçe alan anlamına gelir. Windows ağlarında  Domain, iş ortamında kullanılan kontrollü ağa verilen isimdir.  Çok basit anlatmaya çalışacağım anlaman daha kolay olacaktır.

    Bir iş ortamı düşün. Ya da staj gördüğün hastaneden yola çıkalım. Danışma, Muhasebe, Yönetim, Bilgi İşlem gibi pek çok farklı birim var. Her doktorun odasında bi bilgisayar var. Ayrıca ağ üzerinde kullanılan pek çok yazıcı, ağ depolama cihazları, tarayıcı gibi cihazlar var. Bu cihazları, bilgisayarları tek bir noktadan yönetmek, yapılandırmak, yapılabilecek işlemleri sınırlamak güzel olmaz mıydı? İşte domain tam olarak bunu sağlıyor.

    Bir domain yapısında en az bir tane domain controller (etki alanı denetleyicisi bulunur). Domaine dahil olan tüm bilgisayarlar için domain controller üzerind hesap açılır. Domain controler üzerinden kullanıcılar kısıtlanabilir veya pek çok ayar yapılabilir. Yani sen domain controller üzerinde tüm bilgisayarlarda USB flash kullanımını engelleyebilirsin. Tek bir noktadan. Ya da ağ depolama birimleri üzerinde klasörlere yetkiler verebilirsin. Muhasebe şu klasörleri kullanabilsin, doktorlar internete giremesin gibi.

    Ağ üzerindeki her bilgisayar etki alanına yani domain'e girebilmek için bir kullanıcı adı ve parolaya gereksinim duyar. Bu kullanıcı adı ve parola ile ağa girdikleri an  etki alanı sunucusundan nasıl yapılandırıldıysa öyle davranır. 

    Domain yapısı ağ birimlerinin ve bilgisayarların yönetilmesini kolaylaştırır.

    hakan hakan (15424)
    4 yıl önce cevaplandı

      0

      Domain basitçe bilgisayarar ve çevrebirimlerini merkezi bir sunucudan yönetmek için kullaılan yapıdır. 100 tane bilgisayarı yönettiğini düşün. Hepsinde saat 6 da yedek almak istiyorsun ya da bu bilgisayarların program çalıştırmasını istemiyorsun bunlar gibi yüzlerce senaryoyu uygulayabildiğin bir yapı düşün. 

      Bilgisayarı formatladığında tabiki domain bilgileri de uçuyor. Sonra bilgisayarı yapılandırıp domaine sahip ediyorlar.  Evinde birden fazla bilgisayarın varsa elbette sen de bir domain oluşturabilirsin.

      murat murat (12492)
      4 yıl önce cevaplandı

      • nasıl yapıldığı hakkında bir kaynak verebilirmisiniz yapacağımdan değil merakımda öğrenmek istiyorum. ahmet5847 4 yıl önce
      • Google'da windows domain kurulumu diye aratırsan bir çok cevap çıkacaktır. @ahmet5847 murat 4 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol