Domain sorgulama yaparken aynı alan adının fiyatında farklılık göstermesi

0

www.ihs.com.tr , www.turkticaret.net , godaddy.com , www.name.com bu sitelerden örnek alan  adı sorgulaması yaptığımda aynı alan adı'nın her bir sitede farklılık göstermesinin sebebi nedir?   

 

 

 

 

 

researcher researcher (17)
7 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Alan adının fiyatının nasıl belirlendiğini iyi anlamak için önce bu yapının nasıl işlediğini anlamak gerekiyor.

    Aslında yukarıda saydıkların sadece alan adı kaydedici firmalar. Bu firmalarında tepesinde ICANN ve Verisign var.

    ICANN en tepedeki kurum. TLD (Top Level Domain) denen Üst seviye alan adlarını satması için bir kuruma veriyor. Verisign .com, .net, .org gibi alan adlarını almış durumda.  Bazı kurumlar doğrudan Verisign üzerinden satış yaparken, bazıları da zincirde daha altta olan şirketler üzerinden satış yapıyor.

    Verisign, .com.net., org gibi TLD (Top Level Domain, Üst seviye alan adı). Örneğin  10$'a bir .com alan adı kaydettiğinde

    • ICANN: 0.18$
    • Verisign: 7.85$
    • Kredi kartı işlem ücreti 0.30$
    • Kayıt işlemi yapan kurum: 1.67$

    Fiyatlar böyleyken nasıl oluyorda tek bir fiyat olmuyor? Bu noktada cevap rekabet. Alan adı satan pek çok şirket sadece alan adı satmıyor, hosting, sunucu, ssl, gizlilik gibi pek çok ürün satıyor.  Alan adını düşük tutmak kullanıcıyı o şirkete yönlendiriyor.

    Bazen 1$'a alan adı alıyorsunuz bu nasıl oluyor?  öncelikle şirket ilk satıştan zararı kabul ediyor. Ama şunu biliyor ikinci sene bu alan adı uzatılırsa zararı kapanacak. Çünkü uzatım bu sefer 15$-20$ olarak karşınıza geliyor. Alan adını başka bir yere transfer etmek isterseniz o zaman transfer ücreti devreye giriyor.

    Diğer arkadaşların da dediği gibi fiyat farklılıkları rekabet ve ticari iş zekasından kaynaklanıyor.

    alattin alattin (16984)
    7 yıl önce cevaplandı

    • dediğiniz gibi bayii'lik sistemi yok mu ? yani mesela avea'nın genel merkezi istanbul'da ama her şehirde firmalara bayiilik verip işlerini yürütüyor researcher 7 yıl önce
    • @mustafadalga ICANN'de böyle bir şey yok. TFF'nin ligi açık attırma ile bir şirkete vermesi gibi ICANN'de .com, net, org'u verisign'a vermiş. Bayilik var elbette. Ona Reseller deniyor alattin 7 yıl önce
    • @alattin anladım bilgilendirme için teşekkürler. researcher 7 yıl önce

    0

    Alan adının tek bir fiyatı yoktur. Bunun sebebi alan adı satışı yapıldığında alan sadı satan şirketler düzenli müşteri kazanmış olur.

    Bu sebepten çoğu alan adı fiyatını düşük tutmaya çalışır. Düşük tutmatısını bedelini hosting ve diğer hizmetlerden çıkarır.

    Hatta alan adı satan şirketlerin çoğunun uyanıklığı şu noktada ortaya çıkar: Alan adını ilk aldığınızda size 1,99$ gibi ucuz bir fiyattan verirler. Sonraki dönem uzatma vakti geldiğinde karşınıza uzatma bedeli 50$ çıkar. Bu tabi örnek. Başka bir yere transfer etmek isterseniz bu zaman transfer bedeli çıkarırlar. O sebepten aldığın fiyat ve uzatma bedelinin farklı olacağını unutmayın.

    Kısaca fiyat farklılığı normal. Pazarlama yöntemleri.  Hangisinin fiyatları daha iyi dersen bu da muamma sürekli değişebiliyor.  Anlık kampanyaları takip etmek lazım. 

    cemphp cemphp (651)
    7 yıl önce cevaplandı

    • peki birşey sormak istiyorum.Bu alan adlarını şirketler ICANN'dan kendilerine bayiilik gibi birşey mi yapıyorlar.Sistem nasıl calısıyor? researcher 7 yıl önce
    • @cemphp researcher 7 yıl önce

    0

    Ticari mantık olarak düşün. Bir satıcı kar oranını az tutuyor bir başka satıcı fazla. Tabi bunu belirleyen bir sürü etken var. Verdiği hizmet, 24 saat destek, güvenlik vs gibi sebeplerle fiyat oranlarını belirliyor şirketler.

    sinanosman sinanosman (1)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol