Dosya sıkıştırma nasıl yapılır?

0

Dosya sıkıştırma nasıl yapılır?

Dosya sıkıştırma nedir?

Neden dosya sıkıştırma yapmak gerekir?

murat murat (12532)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Dosya sıkıştırma nasıl yapılır? Dosya sıkıştırma nedir?

    Dosya sıkıştırma çoğumuz için oldukça basit bir işlem. Fakat bugün karşılaştığım bir durumdan sonra böyle bir paylaşım yapmayı uygun gördüm.  Dosya sıkıştırma ile ilgili temel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

    Dosya sıkıştırma nedir?

    Dijital ortamda veriler disk üzerinde belirli bir alanı işgal ederler. Örneğin bir Word belgesi, bir resim dosyası sabitdisk üzerinde yer kaplar.

    Dosya sıkıştırma, özel programlar kullanarak bilgisayar veya dijital ortamda saklanan dosyaların boyutlarının düşürülmesi işlemidir. Neden dosya sıkıştırmaya ihtiyaç duyulur? Çünkü her şeyin olduğu gibi sabitdisklerinde kapasitesi sınırlıdır.  Aynı zamanda sıkıştırılan dosyalar email ile gönderiliyorsa daha hızlı giderler. Yine internetten indirilen bir dosya sıkıştırılmış şekilde indiriliyorsa çok daha hızlı iner. Çünkü boyutu düşmüştür.

    Özellikle ofis ortamında gönderilen belgeler, resimler mutlaka sıkıştırılmalıdır. E-posta ile gönderilen belgeler sıkıştırılmazsa bu dosyaların alıcıya ulaşmama ihtimali vardır. Çünkü mail sunucularının çoğu gönderilecek en fazla mail boyutuna dair kısıtlamalar içerir.

    Bu limitler 10MB, 20MB gibi olabilir. Örneğin bir mail gönderdiğinizde mail boyutu 20MB'dan büyükse bu mail sunucu tarafından kabul edilmez.

    Dosyalar sıkıştırılırken, farklı dosya türleri için farklı sonuçlar elde edilir. Bir metin dosyası (.txt, .doc, docx, xls, xlsx gibi) sıkıştırıldığında %80-90 oranında boyutu azalabilir. Resim dosyaları sıkıştırıldığında, özellikle .jpg dosyaları çok fazla bir kazanım olmaz. .jpg zaten sıkıştırılmış bir formattır. Yine video dosyaları sıkıştırıldığında pek etkili sonuç alınmaz. Dosya sıkıştırma en çok metin belgelerinde kazanım sağlar.

    Yaygın kullanılan dosya sıkıştırma programları hangileri?

    En popüler dosya sıkıştırma programlar 

    • Winzip > uzantısı .zip
    • Winzar > uzantısı .rar
    • 7zip  > uzantısı .7z

    programlarıdır. Bu programlardan Winzip, Winrar ücretli 7Zip ücretsiz bir programdır. Bu programlar ile sıkıştırılan programlar .zip, .rar, .7z uzantılarına sahip olurlar.

    7Zip ile bir dosya nasıl sıkıştırılır? Sıkıştırılmış bir dosya nasıl açılır?

    7Zip programını ücretsiz olarak nereden indirebilirim?

    Aşağıdaki linklerden 32 Bit Windows ve 64 bit Windows için ayrı ayrı 7Zip programını indirebilirsiniz. 7zip programının boyutu yaklaşık olarak 1 MB civarındadır.

    32 bit 7Zip indir

    64 bit 7Zip indir 

    7Zip programını kurulumu oldukça kolaydır. Next / Next şeklinde kurulum gerçekleşir.

    Kurulum bittikten sonra artık herhangi bir dosyayı sağ tuşla tıkladığınızda açılan pencerede yeni bir 7zip menüsü karşınıza gelecektir.

    7Zip ile dosya sıkıştırma

    1. 7zip kurulumu bittikten sonra artık sağ tuş menüsüne 7zip seçeneği gelecektir.
    2. Sıkıştırmak istediğiniz dosyayı sağ tuşla tıklayın.
    3. 7zip menüsüne gelin ve "dosyaadi.zip" olarak arşivle veya "dosyaadi.7zip" olarak arşivle seçeneklerinden birini seçin.
    4. Alternatif olarak .7z uzantılı olarak da sıkıştırma yapabilirsiniz.

    7zip ile sıkıştırılmış dosyaları açmak

    1. Açmak istediğiniz sıkıştırılmış yukarıdaki uzantılardan birine sahip dosyayı sağ tuşla tıklayın.
    2. 7Zip menüsüne gelin.
    3. "dosyaadi" klasörüne çıkart seçin.

    7zip ücretsiz ve kullanımı oldukça kolay bir dosya sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosyaları açma programıdır. Ücretli Winzip ve Winrar gibi programlara alternatiftir.

    murat murat (12532)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol