Download hızı neden yüksek ve upload hızı neden düşük?

1

Download hızları neden yüksek oluyorda upload hızları düşük oluyor.Mesela video indirdigimizde hep upload hızları kullanıyor.Ülkemizde hep böyle Bence download 10 mbps olsa uploadda 15 mbps olsa internet cok hızlı olmazmı?

kemal00 kemal00 (24)
5 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    1

    Güzel bir soru. Download hızlıarı yüksekken neden upload hızları düşük oluyor

    Aslında DSL in pek çok farklı türü vardır. Mesela SDSL bunlardan biri. SDSL de simetrik veri transferi söz konusudur. Yani upload ve Download hızı aynıdır. Genelde işlerleride bu tür bir bağlantı kullanılır. Türkiye de pek yaygın değil. Evlerdeyse ADSL/ADSL2 veya VDSL/VDSL2 kullanılır.

    ADSL/ADSL2 ve VDSL/VDSL2 de upload hızı daha fazladır çünkü ev kullanıcısı daha çok download yani indirme yapar.  Biz bu tür bağlantıları çoğunlukla telefon hattı üzerinden yapıyoruz. Telefon hattı da yükleme ve indirme için bölünmüştür. Daha çok indirme öncelikli ihtiyaç olduğu için indirmeye daha fazla bant genişliği ayarlanır.

    Basitçe ADSL/ADSL2 ve VDSL/VDSL2 asimetrik protokollerdir. İndirme daha önceliklidir.

     

    murat murat (12492)
    5 yıl önce cevaplandı

      0

      1-) Video indirdiğinde upload değil, download hızı kullanılır.

      2-) Upload hızlarının düşük olmasını yokuş yukarı çıkmak gibi düşün. Bir yokuşu çıkarken zorlanırsın, ama aynı yokuşu inerken hiçbir zorluk çekmezsin değil mi?

      Aynı bunun gibi. Upload yani yükleme hızları düşüktür çünkü ülkemizdeki alt yapı karşıdaki bir sunucuya 1 GB'lık bir dosyayı kısa sürede yükleyecek kadar gelişmiş değil.

      omercik omercik (9418)
      5 yıl önce cevaplandı

      • farurhenho video indirdigimde download hızını kullanmıyorda neden upload hızını kullanıyor. Ülkemiz bu konuda calışma yapmıyor ancak 10 yıl sonra .eşit hızları görebiliriz. kemal00 5 yıl önce
      • Video indirdiğinde upload hızını kullanma gibi bir durum olmaz. Download indirmek, upload yüklemek demektir. Sen video indirirken karşıdaki sunucudan kendi bilgisayarına veri çekmiş olursun, bu da indirmek anlamına gelir. Dolayısıyla download hızına bağlıdır bu @kemal00 omercik 5 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol