Download nedir? Upload nedir?

0

Bir oyun veya herhangi birşey indireceğimiz zaman hangisini internet kullanıyor. İnternet üzerinden film izlerken veya müzik dinlerkende hangisini kullanıyor internet.

Download ne işe yarıyor? Download düşük olursa ne olur?

Upload ne işe yarıyor? Upload düşükse ne olur?

Anonim Anonim (156)
3 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Download : İndirmek demek, İndirme hızı yani Download hızı ne kadar yüksek olursa oyunları, müzikleri, programları o kadar hızlı indirirsiniz.

    Upload : Yükleme hızı demek, Youtube'a video yükleyeceğiniz zaman ya da yayın yapacağınız zaman bu hızdan faydalanır, ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur. Oyunlar da veri çekeceği zaman bu hızı kullanır.

    İnternet Servis Sağlayıcılarının 50 Mbp/s'e kadar, 16 Mbp/s'e kadar dedikleri şey Download hızıdır.

    Upload düşük olursa internet siteleri, oyunlar senden veri çekeceği zaman zorlanır, oyunlar da ping yapar internet sayfaları geç yüklenir. Ayrıca canlı yayın yaparken sorun yaşarsın, youtube'a video yüklerken uzun sürer.

    Örnek : 0.6 Mbp/s upload ile oyun yayını yapamazsın, sebebi upload hızının bariz bir şekilde düşük olması. Youtube'a örneğin 2 GB dosya boyutuna sahip video yüklerken de 8 Saat gibi uzun süre de yükler, kesintilerle falan 10 saat'e ulaşır. Ancak 8 Mbp/s gibi yüksek bir upload hızına sahipseniz, 2 GB'lık videoyu 30 - 35 dakika gibi kısa bir sürede yüklersiniz.

    Download düşük olursa, program indirirken düşük hızda indirir, oyun oynarken veri indirileceği zaman düşük hız da indirilir.

    Örnek : 50 GB'lık oyunu 16 Mbp/s internet ile 8 saat ile, kesintilerle beraber yine 10 saatte yüklersiniz ama 50 Mbp/s'lik bir indirme hızına sahip internette 2 saat gibi kısa bir süre de indirirsin.

    Upload ve Download hızları düşük olan internete aynı anda çok kişi bağlanınca sıkıntılar yaşanır, siteler geç yüklenir ( 16 Mbp/s download - 0.6 Mbp/s upload ) Youtube'da video zor izlenir, oyunlarda ping çıkar, oyun indiremezsin, youtube'a video yükleyemezsin. Tek kişi için 16 Mbp/s internet ideal olsa da çok kişi internete bağlandığı zaman sıkıntılar yaşanır. Müzik dinlerken eğer youtube'dan dinliyorsan Download hızı ön planda. Oyun indirirken de Download hızı önemli.

    hydra hydra (3800)
    3 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol