DriverPack Solution programı zararlı mıdır?

0

Arkadaşlar önceki konumda güncelleme hakkında konuşmuştum. DriverPack adlı sürücü güncellemeyi çok araştırdım, en güvenilir oymuş. Milyonlarca sürücü, veritabanında varmış. Online olanı indiriyorum, Eset hemen uyarı veriyor. Sizce neden? Ayrıca devam et dahi desem, sürücü yüklenirken yine Eset uyarı verecek. DriverPack programını komple beyaz listeye alsam, sorun olur mu? Nasıl yaparım?

lulat lulat (5)
6 yıl önce sordu

Toplam 2 Cevap


0

Sürücü güncelleme programları, sistemin en önemli aygıtları üzerinde oynama yapacak. Bu yüzden antivirüs yazılımları da bunu olağandışı bir hareket olarak algılayıp kullanıcıya bildirir. DriverPack programı zararsız olsa bile antivirüs yazılımları tarafından zararlı olarak algılanmaları doğaldır.

Şöyle düşünün: Türkiye sınırları içerisine gelmek isteyen bir vatandaş var. Bu vatandaş normalde gerçekten zararsız, kötü bir amacı yok. Ama pasaportunu vizesini alıp uçak (veya başka bir ulaşım tercihi) ile yasal olarak olarak gelmek yerine kaçak gelmeye çalışıyor. O vatandaş zararsız olsa bile Türkiye güvenlik birimleri bunu kabul etmeyip vatandaşı etkisiz hale getirebilir.

omercik omercik (9418)
6 yıl önce cevaplandı

  • Sağ olun, açıklamanız çok iyiydi. Cevap olarak sizi seçeceğim, ne dersiniz bir delilik yapıp indirip taratayım mı? Son olarak o programı beyaz listeye alsam, sürücüler etkilenmez değil mi? lulat 6 yıl önce
  • Doğrusunu söylemek gerekirse ben sürücü güncelleme yazılımlarını kullanmıyorum ve tavsiye etmiyorum. Ama tabii ki her zaman için tecrübe, bilgiden daha üstündür. Eğer tecrübe etmek isterseniz indirin ve taratın. Tarama yapmadan önce sistem geri yükleme noktası oluşturun her ihtimale karşı. Böylece bir problem olursa geri yükleme noktasını kullanarak değişikliği geri alabilirsiniz. @lulat omercik 6 yıl önce
  • Evet o mantıklı. Sistem geri yükleme yapayım, sonra taratıp, sürücüleri yüklerim. Baktım sorunlar var, geriye dönerim. lulat 6 yıl önce
  • @lulat :) ozgurlol 6 yıl önce

0

Güncel sürücü meraklısı olmak (aşırı manada) pek iyi değildir, problemlere yol açabilir.

Eğer donanımların ve sistemin çalışmasında bir problem yoksa bu sürücülerle çok uğraşmamalı, bununla alakalı olarak Windows / Microsoft güncellemeleri ile yetinilmeli ve zaman zamanda aygıt yöneticisinde sürücülerin sağ tık menüsünden güncellemeleri denenmeli, eğer varsa oradan güncelleme yapılmalıdır.

Zaten bazı sürücülerin (ekran kartları mesela) sistemde yüklü yan uygulamaları (Nvidia sürücüleri için Geforce Experience gibi)  sayesinde güncelleme bildirimleri otomatik alınır.

Ayrıca eğer PC ve donanımlar çok eski tarihli ürünler değilse onların güncel sürücüleri üreticilerinin yada satıcılarının resmi web destek sayfalarında zaten bulunur.

Tüm bunları göz önünde bulundurursak neden illede sürücü update programlarına gerek olsun?!

Sürücü güncelleme programları adeta bir virüs gibi çalışırlar; sistemi derinlemesine tararlar. İşte bu sebeple antivirüsler bu programların çalışmasını genellikle virüs yada trojan faaliyeti olarak algılarlar. Eğer program kullanmakta ısrarlı olursan ya antivirüs programını geçici olarak disable edeceksin yada dediğin şekilde programı beyaz sayfalara alacaksın. Ama hiçbir bilgili, tecrübeli ve sorumlu kullanıcı sana böyle yap demez, dememeli. Buna sen karar vermelisin. Riskleri olursa sana olacaktır, başkalarına değil.

Ve yine ayrıca dahada önce belirttiğim şekilde eski donanımlara öyle sık güncel sürücüler çıkmaz. Böyle oldukları ileri sürülenlerin bir çoğu gayri resmi sürücülerdir ve uyumlulukları garanti edilemez. Tam tersine çoğu zaman uyumsuzluk gösterirler ve sistem çökmeleride dahil, bir çok probleme sebep olurlar. Bunlarıda göze almalısın.

Ve bu çeşit programlarla güncelleme öncesi mutlaka önceden gerekli tedbirlerde alınmalıdır. Bu tedbirlerin başındada sistem yedeklemesi gelir. Mesela sistem yüklü disk sürücüsün imajı alınabilir veya en azından  Sistem Geri Yükleme için bir Geri Yükleme Noktası oluşturularak kaydedilir.

 

temmuz temmuz (12505)
6 yıl önce cevaplandı

  • Sizin biraz cesaretiniz yok galiba, veya o siteye duymadınız. Sağ olun. lulat 6 yıl önce
  • O cesaretim senin namına yok (Açtığın konudan ve sorularından tecrübesiz ve konu üzerine yetersiz olduğunu farkettiğim için bu). Kendim için ne kadar cesaretli olduğumu bilemezsin. Zaten bilsen şaşarsın. Sen yine bir tecrübeye kulak ver, yazdıklarımı noktasına virgülüne kadar oku, hiçbir şeyi kaçırma. Senin için iyi olur. Kolay gelsin :) @lulat temmuz 6 yıl önce
  • Ben DriverPack adlı siteden bahsediyorum.. lulat 6 yıl önce
  • O siteyide, programıda, on line uygulamasınıda ilk çıktıkları zamanlardan beri bilirim ve birkaç kez denemişliğimde var. Ama ben senin gibi çok gerek olmadan değil, mecburiyet hallerinde yaptım bunu ve her defasındada sonuç olarak başarılı oldum. Ama bende başarılı sonuçlar ortaya çıktı diye mutlaka sendede iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır diye düşünmem. Hatta -tecrübesizliğini ve yetersizliğinide düşünerek- başarısız olabileceğini ağırlıkla düşünürüm. İşte bunun için yazdıklarımı iyi okumalısın ve eğer programı kullanacak olursan önceden gerekli tedbirleride almalısın diyorum @lulat temmuz 6 yıl önce
üyelik gerektirir

Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol