Dual Channel bellek nedir?

0

Dual Channel nedir? Dual Channel bellek nedir? Dual Channel belleğin ne avantajı vardır?

hakan hakan (15424)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Dual Channel veya çift kanal mimarisi DDR / DDR2 / DDR3 / DDR4 RAM'lerden gelen veriyi bellek denetleyicisine iki katı bir hızla iletilmesini sağlayan bir teknolojidir.

    Anakart üzerindeki bellek slotlarına takılı RAM,  CPU yani işlemci içinde bulunan bir bellek denetleyicisini kullanarak veri yolları üzerinden bilgisayar ile iletişim kurar. Bazı bellek denetleyicileri bellek modülleri ile iletişime geçebilmek için birden fazla kanala sahiptir. Bu doğal olarak tek kanaldan veri yollamaktan çok daha hızlı bir iletişim sağlar. Bellek Denetleyicileri (Memory Controller) eski model anakartlarda, anakartın üzerinde bir çip şeklinde bulunur. Bellek Denetleyicileri (Memory Controller) temel olarak sistem belleği (RAM) ve CPU arasındaki veri akışını yönetirler.

    Tek kanallı, çift kanallı, dört kanallı, altı kanallı, sekiz kanallı bellek denetleyicileri vardır. Altı ve Sekiz kanallı bellek denetleyicileri genellikle sunucularda bulunur.

    Dual Channel mimarisinin aslında iki 64 bit veri yolu tek bir 128 bit veriyolunda birleştirilmiştir. Buna Ganged Modeli denir. Fakat bu model yeterli performans artışı sağlamadı. Daha sonra üreticiler iki bağımsız veriyolu (UnGanged Model) kullanmamanın daha iyi performans artışı sağladığını keşfettiler. Daha sonra modern işlemcilerde bu kullanılmaya başlandı.

    Dual Channel için nasıl bir donanım gerekir?

    Dual Channel teknolojini kullanabilmek için öncelikle CPU Dual Channel bellek teknolojisini destekleyen bellek denetleyicisine sahip olmalıdır. Aynı şekilde anakart da Dual Channel teknolojisini desteklemelidir. Ek olarak Dual channel  (çift kanal) için 2, Quad Channel (dört kanal) için 4 bellek modülü gerekir.

    Dual Channel destekleyen anakart Renkli Bellek slotlarına sahiptir. Pek çok üreticisi Dual Channel kullanılabilmesi için bellek çiftleri satar.

    Anakart üzerinde bulunan renkli ram slotları Dual Channel kullanımı için size yol gösterir. Aynı renkteki ram slotlarına, aynı tür iki özelliklere sahip iki ram takarsanız Duan Channel kullanmış olursunuz. Örneğin aşağıdaki turuncu renkli slotlara iki adet aynı özellikte 8GB Ram takabilirsiniz. Ramlarin tıpa tıp aynı olması önemlidir.
    Dual Channel nedir

    Dual Channel kullanılabilmesi için belleklerin kapasiteleri, hızları, gecikme süreleri, çip sayıları, çipleri aynı olmalıdır. Kısaca RAM’ler tıpta tıp aynı olmalıdır.

    Dual Channel veya Quad Channel kullanılacaksa belleklerin (RAM) kit halinde satın alınması mantıklıdır.
    Dual Channel Ram kiltleri

    Dual Channel yaparken farklı tür bellekler kullanılırsa bu çalışacaktır. Fakat yavaş olan belleğin hızlı ile çalışırlar. Bu da tam anlamıyla dual channel’in vaad ettiği performansı vermez.

     

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol