E postada not saklamak güvenli mi?

0

Akıllı telefonumda outlook e postamda özel notlarımı taslak olarak kaydetip saklıyorum .

Telefonumda notlarımı saklayamıyorum günvenliğinden endişe ediliyorum çünkü. 

Ama e postamda saklamaktanda tedirginim açıkçası.

Hangisi güvenili ?

Yada ikiside güvenli değil mi?

mat7 mat7 (341)
1 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    2

    Merhaba,

    Normal kullanıcılar için e-postada veri tutmakta bir sorun yoktur ve güvenlidir (Güvenilir posta hizmetlerinden bahsediyorum. Örneğin Google e-mail, Microsoft Outlook veya Yandex mail).

    Dediğim gibi işleminiz güvenli ancak bir tavsiyemi de belirtmek isterim. E-posta hizmetleri iletişim amaçlı kurulu yapılar ve bence güvenli ortamda veri tutmak için e-postalar yerine bulutu (Google Drive, Microsoft OneDrive, Yandex Disk...) kullansanız daha iyi olur. Böylece hem verilerinizin güvenle saklanması hem de kolayca erişimi için daha iyi bir altyapıya sahip olabilirsiniz.

     

     

    Bulut depolama hizmetleri (GoogleDrive, Microsoft OneDrive, Yandex Disk...) güvenilir midir?

    Öncelikle bu tarz hizmetlerin güvenliğini iki açıdan değerlendirmek gerekiyor; kişisel hesabın güvenliği ve hizmeti veren şirketin güvenilirliği. Kişisel hesap güvenliğinden kastım sizin hesbınızı güvende tutabilmenizdir, yani iyi bir şifre belirlemeniz, bilgilerinizi başkasıyla paylaşmamanız, dolandırıcılık mesajlarına veya maillerine itibar etmemeniz, çift faktörlü doğrulamayı aktif etmeniz... Bu gibi tedbirleri alırsanız kişisel olarak hesabınızın güvenliğini sağlamış olursunuz, dolayısıyla gönül rahatlığıyla bulut depolamayı kullanabilirsiniz. Bu işin bir de firma boyutlu güvenilirlik boyutu var, yani size bu hizmeti sağlayan şirketlerin (Google, Microsoft, Yandex...) güvenlik açıklarının olmaması ve sizin verilerinizi güvenle sağlayabilmeleri. Bu noktada tabii ki sizin de bizim de yapabileceğimiz çok bir şey yok. Ancak bahsettiğim şirketler gayet güvenilir ve bu alanda en büyük, en tecrübeli şirketler olduğu için bu tarz güvenlik konularında onlardan şüphe etmemize gerek yok. Fakat dikkat edilmesi gereken diğer husulardan biri de seçtiğiniz bulut hizmetini veren şirket. Eğer Google, Microsoft veya Yandex'in haricinde pek bilinmeyen, kendini kanıtlamamış bir firmanın bulut hizmetini seçerseniz, dolandırılma riskiniz olduğu gibi verilerinizin güvenliği de tartışılır olur. Özet olarak güvenilir bir şirketin bulut hizmetini seçip, yukarıda yazdığım gibi kişisel hesabınızın güvenliğini sağlayabilirseniz güvenilir ve rahat bir şekilde verilerinizi bulutta depolayabilirsiniz.

     

     

    Bulut hizmetleri (Google Drive, Microsoft OneDrive, Yandex Disk...) ücretsiz mi?

     

    Geniş kapsamlı bir soru olduğu için sadece yukarıda bahsetitğim şirketlerin hizmetleri hakkında (ki bulut depolama için en çok bu üç şirket tavsiye edilir.) bilgi verebileceğim. Google Drive ve Microsoft OneDrive size belli bir depolamaya kadar ücretsiz depolama hakkı verir. Örneğin Google Drive'da 15 GB'a kadar veriyi ücretsiz depolayabilirsiniz. Bu mitar şirketten şirkete değiştiği için internetten bakarak daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Yandex Disk'i ise pek fazla kullanmadığım için ne kadar depolama alanını ücretsiz verdiğini bilmiyorum.

     

    Telefonda verilerinizi saklamak tam olarak güvenli midir?

    İlk olarak şunu belirtmek isterim ki telofonunuzun başına her şey gelebilir. Bunu sadece siber güvenlik olarak düşünmeyin. Yolda giderken telefonu düşürebilme veya telefonunuzun bozulabilme ihtimalini bile hesaba katmanızı tavsiye ederim. Dediğim gibi telefonun başına gelebilecek bir çok şey olmasının yanında günlük hayatta internette milyonlarca şeyle karşılaşabiliyoruz ve gerek dolandırıcılık mesajları, gerek oltalama mailleri, gerekse virüsler bazen bizzat sizin için bile tehlikeli olabilir. Teknolojinin ilerlemesi ile faydalı birçok şey üretildiği gibi birçok tehlike de oluştu. Bu şartlar altında günümüzde virüs gibi tehlikeler bazen öyle bir kamufule ediliyor ki tehlikeyi anlamak oldukça güçleşiyor. Bu durumda cihazınızın gelecekte kesin olarak sağlam kalacağı meçhul olduğu gibi güvenliği de meçhul olabilir. Yani uzun lafın kısası bir bulut hizmeti kullanmak verileriniz için en iyisi olacaktır.

     

     

    Hangi bulut hizmetini kullanmalısınız?

    Bu konuda daha önce uzmanım.net'de sorulmuş bir sorudan faydalanabilirsiniz. Ben de görüşümü orada belirtmiştim.

    Hangi bulut hizmetini kullanmalıyız: https://uzmanim.net/soru/bulut-tabanli-depolama/114266#a114274

     

    Umarım faydalı olmuştur.

    xbedirhanx xbedirhanx (836)
    1 yıl önce cevaplandı

    • Bu (Google Drive, Microsoft OneDrive, Yandex Disk...). uygulamalarına kesinlikle güvenebilirmityim ? Birde bu uygulamalar ücretsiz yanılmıyorsam değil mi ? Peki telefonumda notları mı saklamada endişem hakkında halimiyim ? @xbedirhanx (579) mat7 1 yıl önce
    • Cevabımı günceleldim. Sorularınızın cevabını yukarda bulabilirsiniz. @mat7 xbedirhanx 1 yıl önce
    • Bu cevabı sadece alkışlıyorum ve çok teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık. 👋👋👋👋. @xbedirhanx (594) mat7 1 yıl önce
    • Rica ederim:) xbedirhanx 1 yıl önce

    1

    E-postada notlarınızı saklayabilirsiniz fakat telefonununuzun ve şifrelerinizin güvenliğini doğru şekilde sağlarsanız.

    Telefonunuzu güncel tutar (güncellemeleri yükler) bilinmeyen uygulamaları yüklemezseniz,  zararlı olabilecek sitelerden uygulama indirmezseniz, telefonunuzu fiziksel erişimi olabilecek kişilerden uzak tutarsanız, oltalama saldırılarından kendinizi korursanız, kısacası parolalarınızı elegeçirebilecek kişi ve uygulamalardan korunursanız email güvenlidir. Elbette e-mail sistemleri de saldırıya açıktır. 

    Yani Gmail, Hotmail hackelenebilir. Dijital ortamda zaten %100 güvenli bir şey yoktur. Bu elbette sadece dijital ortam için geçerli değil. Evde defterde saklarsınız, defter çalınabilir, yanabilir, üzerine su sökülebilir :)

     

    alattin alattin (16999)
    1 yıl önce cevaplandı

    • Doğru sizde haklısınız 🤲. Her alanda tehlikeye açığız aslında... Bende de dediğiniz gibi yapıyorum aslında. Herşeyi indirmemeye ve mtanimadigim arama, mesaj, ve e postalara dikkat etmeye çalışıyorum. Kısacası Allah hepinizi böyle ve her türlü beladan korusun inşallah demekten başka çaremiz yok.... Teşekkürler cevabınız için 🙏 @alattin (16468) mat7 1 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol