Ekran kartı video belleği arttırma

0

Benim ekran kartımın bağdaştırıcı RAM'i 1.88 GB olarak görünüyor.  Ekran kartımın ram'ini nasıl 4GB nasıl yaparım?

Ekran kartı video belleği arttırmak için ne yapmam lazım,  ekran kartı video belleğini nasıl yükseltirim? 

ademcinar ademcinar (11)
7 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Ekran kartı video belleği arttırmak için yapabileceğiniz bir şey yok. Ekran kartınızın belleği 2GB ise ekran kartı belleğini arttırmak için yeni bir ekran kartı almalısınız.

    Ekran kartı belleği bilgisayar belleği gibi tak çıkar bir yapıda değildir. Bilgisayarda boş RAM slotları vardır. Buraya yeni RAM taktığınızda artar. Fakat ekran kartında durum farklı.

    Ekran kartı üzerindeki bellekler sabittir ve ekran kartına yapışıktır. Bu yüzden ekran kartı belleği artırmak mümkün değildir.

    Bazı ekran kartları paylaşımlıdır. Bunun anlamın ekran kartı sistem belleğini kullanır, ihtiyacı olduğunda.  Yine bazı anakartlarda BIOS üzerinden ekran kartının paylaşılan belleğini artırmak, ayarlamak mümkündür.  

    Fakat bu önerilen bir  yöntem değildir. Zaten buradan yapılan işlemde bilgisayarınızın belleği ekran kartı için ayrılır. Paylaşımlı ekran kartınız varsa, ekran kartı ihtiyaç olduğunda zaten sistem belleğinden kulllanır.

    Sonuç olarak, Ekran kartı video belleği arttırmak yazılımla vs ile yapılabilecek bir işlem değildir. 

    murat murat (12492)
    7 yıl önce cevaplandı

    0

    ..Ve ekran kartında ram kapasitesi kendi başına çok önemli değildir. Bilgisayarlarda oyun oynama, grafik işleme vb performansında ekran kartı ram kapasitesinden daha çok ekran kartının diğer özellikleri ile bilgisayarının donanımsal özellikleri çok daha önemlidir. Yani senin bilgisayarında herhangi bir donansımsal değişiklik yapılmadan (upgrade olmadan) kullandığın ekran kartının ram kapasitesi istediğin şekilde artırılabilseydi dahi (artırılamayacağını @murat belirtmişti), diyelimki 2 yerine 4 GB'ta artırlabilseydi dahi sözünü ettiğimiz performansla alakalı olarak ya hiçbir değişme olmayacaktı yada çok nispi bir iyileşme olabilecekti. Kaldıki aynı sistemde ekran kartını daha performanslı ve daha özellikli bir ekran kartı ile değiştirsen bile performans bakımından yine hayal kırıklığına uğrayabilirsin. Zira bunun için  sistemdeki diğer donanım yine yeterli olmayabilir. Ama bu halde yinede ekran kartı ram kapasitesi artışı ile beklediğin performans yükselmesinden daha fazlası elde edilebilecektir.

    Yani özet olarak sisteminde grafiksel performans artışı için ekran kartının RAM kapasitesini yükseltemezsin ama ekran kartını -bilgisayarın dizüstü değilse ve anakartın harici ekran kartı için müsaitse- daha yüksek özellikli bir ekran kartı ile değiştirerek nispeten performans artışı elde edebilirsin. Ve eğer PC'de başka donanım yükseltmeleride (upgrade) yapılabilirse bu performans artışı dahada çok olabilir.

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

    • çok teşekkür ederim bilgi için. açmak istediğim oyun 4 Gb bellek istiyor. bundan dolayı böyle bir şey mümkünmü diye sordum ademcinar 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol