Ekran Kartımı Olduğundan Fazla Bellek Olarak Gösteriyor

0

Bilgisayarıma takılı olan ekran kartım 1 Gb fakat dxdiag üzerinden ekran sekmesine girdiğimde Yaklaşık Toplam Bellek miktarını 1024mb göstermesi gerekirken 4063mb gösteriyor.

kivanczsy kivanczsy (1)
4 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Dxdiag'da çıkan o değerin pek önemi yok , asıl önemli olan Görüntü Belleği ( VRAM ) miktarıdır.  O değer sistem belleği de eklendiğinde kaç gb olduğunu gösterir.

    Bende Nvidia GTX 970 4GB Ekran Kartı var. Bende de dxdiag değeri yüksek gösteriyor fakat dediğim gibi önemli olan VRAM değeri.Oyunlarda yahut ekran kartı kullanımı olan durumlarda 4GB geçerli oluyor.


    Görüntü Belleği ( VRAM ) : Ekran Kartının Sade RAM miktarı.Yani ekran kartının GB boyutu.

    Paylaşılan Bellek : Ekran Kartının RAM 'i yani GB boyutu yetersiz geldiği zaman anakart üzerinden şu kadar RAM kullanabilir anlamındadır.

    Yaklaşık Toplam Bellek : Görüntü Belleği ( VRAM ) ve Paylaşılan Belleğin toplamıdır.

    Resimde kendi dxdiag'daki ekran kartı bilgilerimi ekledim.Bunun üzerinden örnekle yazılacak olursa olay şöyle ; 

    • Benim ekran kartımın boyutu 4043MB yani düz hesapla 4GB. Bunu görüntü belleği ( VRAM ) yazan yerden anlıyorum. Çoğu yerde geçerli olan vram değeridir. 

     

    • Paylaşılan bellek değerim 8163 MB yani düz hesapla 8GB diyebiliriz. Bunu bilgisayar ekran kartı yetersiz geldiği zaman anakarttaki ramden 8GB 'a kadar alıp kullanabilir anlamındadır. Diyelim ki bi oyun çalıştırdım ekran kartım yetersiz geldi bu durumda bu paylaşılan bellek devreye girer benim ram miktarı 16GB ve ram'den 8GB 'dar kadar kullanabilir. Bu durum performansa çok etki etmez yani oyunu 8GB ram ile oynarsınız anlamında değildir. Sadece ufak takviye gibi düşünebilirsiniz. 

     

    • Yaklaşık toplam bellek değerim 12207MB yani düz hesapla 12 GB. Bu değer ekran kartımın saf hali ve anakarttan aldığı paylaşılan bellek miktarının toplamıdır. Benim ekran kartıma göre ;

               Görüntü Belleği ( VRAM ) : 4043 MB + Paylaşılan Bellek : 8163 MB = Yaklaşık Toplam Bellek : 12207 MB 

               
    Sonuç olarak sizin ekran kartınız 1GB ve önemli olan vram değeridir.Oyun gibi ekran kartı kullanımında geçerli olan gb boyutu 1'dir. Eğer oyunlarda akıcı performans istiyorsanız ekran kartının görüntü belleğini ( VRAM ) yükseltmeniz gerekiyor.

    ybaskin34 ybaskin34 (1440)
    4 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol