.ENC uzantılı dosyaların şifresi nasıl çözülür?

1

.enc uzantısı nedir?

Dosyalarımın uzantısı neden .enc oldu?

Dosyaların uzantısını .enc yapan virüs nasıl temizlenir?

.enc uzantılı dosyaların şifresini çözmek mümkün mü?

alattin alattin (16999)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    3

    .ENC uzantılı dosyaların şifresi nasıl çözülür?

    Dosyalarımın uzantısı neden .enc oldu?

    Eğer dosyalarınızın uzantıcı .enc olduysa bilgisayarınıza bir ramsomware (Ransomware nedir?) yani fidye virüsü bulaştı demektir. Fidye virüsü resim, belge, video gibi dosyaların uzantısını değiştirerek bu dosyaları açılamaycak şekilde şifreler.

    .enc uzantısı nedir?

    .enc uzantısı yeni bir  TorrentLocker (Crypt0L0cker) varyantının uzantısıdır.  TorrentLocker (Crypt0L0cker) virüslerinin onlarca farklı türü vardır. Bu virüslerin son temsilcilerinden olan TorrentLocker (Crypt0L0cker) varyantı dosyaları şifreledikten sonra ayırıcı bir özellikle dosya uzantılarını .enc olarak değiştirir.

    enc virüsü nasıl bulaşır?

    enc virüsü genelde spam email yani istenmeyen e-postalar ile yayılır. Bilgisayarınızda güncellemeler tam değilse,  Adobe PDF reader uygulamasının güncel olmayan bir sürümünü kullanıyorsanız girmiş olduğunuz bir siteden de virüs bulaşabilir.

    Fidye virüslerinden nasıl korunursunuz: Fidye virüslerinden nasıl korunurum?

    .enc uzantılı dosyaların şifresini çözmek mümkün mü?

    TorrentLocker (Crypt0L0cker) türevi virüslerin ortak özelliği dosyaları kırılamaz bir algoritma ile şifrelerler. Bu şifreleme yöntemi günümüz için kırılamaz bir algoritmadır. Bu sebepten dosyalarınızı geri almanın tek yolu dosyalarınız için üretilen çözme anahtarını temin etmekdir.  yine kötü bir haber: bu anahtar kişiye özeldir ve saldırganlarım bilgisayarlarında saklanır.

    Şuan için dosyaları kurtarmanın tek yolu fidye ödemektir. Fidye ödediğinizde de dosyalarınızı kesin kurtarırsınız denemez. Sonuçta yasa dışı bir eylemde bulunan insanlardan bahsediyoruz.

    Her ne kadar dosyaların şifresini çözmek mümkün olmasa da dosyalarınızı geri alabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda gölge kopyalar duruyorsa bu kopyalardan belgelerinizi çıkartabilirsiniz. Çözüm olarak gölge kopyalardan dosyalarınızı geri almayı deneyebilirsiniz: ShadowExplorer nedir, nasıl kullanılır?

    Dosyaların uzantısını .enc yapan virüs nasıl temizlenir?

    enc virüsü sadece bilgisayarınızdaki dosyaları şifreler başka dosyalara bulaşmaz. Eğer dosyaların sizin için bir önemi yoksa bilgisayarınızı güvenlik amaçlı formatlayabilirsiniz. Dosyaları önemsiz olan pek çok kullanıcı bize bu soruyu soruyor. Evet formatlarsanız bilgisayarınızda virüse dair bir iz kalmaz.

    alattin alattin (16999)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Merhaba benim bilgisayara zepto virüsü bulaşmıştı format atarak sorunu çözdüm ama format atıktan 1 gün sonra .enc uzantılı virüs girdi ne yapmalıyım burakordu 7 yıl önce
    • @burakordu çözümün içinde "fidye virüsünden nasıl korunurum"diye bir link var. onu incelemeni öneriyorum alattin 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol