"Eylül ayina özel bedava 4GB, 500DK, 1000SMS kazan" mesajı doğru mu?

0

WhatsApp'tan şöyle bir mesaj geldi:

Eylül ayina özel bedava 4GB, 500DK, 1000SMS kazan :) 
http://short.pe/hediye4gb  
Dogrudur ben az önce aldim :D

Bu mesajın ardı arkası nedir bilen açıklayabilir mi? Eylül ayına özel bedava 4 GB, 500 DK ve 1000 SMS veriliyor mu?

eylül ayına özel bedava 4 gb, 500 dk, 1000 sms

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Gerçekten Eylül ayına özel bedava 4 GB, 500 DK ve 1000 SMS veriliyor mu?

    Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Eylül ayına özel bedava internet, konuşma (dakika) veya sms hakkı veren bir operatör şu an yok. WhatsApp'tan böyle bir mesaj alırsanız lütfen inanmayın, mesajı direkt olarak silin ve göndereni de uyarın. Bu sahtekar dolandırıcıların üstesinden anca birbirimizi bilinçlendirerek geliriz.

    Bu mesajlar son zamanlarda baya arttı. Burda da Eylül ayına özel bedava 4 gb internet, 500 dk konuşma 1000 sms kazanma şansı verildiği iddia ediliyor. Mesajda verilen linke tıkladığımızda "Hattiniz nedir?" sorusuyla başlayan bir anket karşımıza çıkıyor. Bu anketi sonuna kadar doldurduğumuzda da diyor ki: "Bu mesajı WhatsApp'tan en az 40 kişiyle paylaşın, sonra ücretsiz 4 GB, 500 DK, 1000 SMS hediye kazanacaksınız."

    Şimdi ilk önce kesin olarak emin olmanızı istediğim bir şey söylemek istiyorum. Kimin hazırlayıp gönderdiği bellisiz bu tarz saçma sapan anketleri doldurarak ve doldurduğunuz anketleri de WhatsApp'tan arkadaşlarınıza gönderek ne internet, ne konuşma ne de mesaj hediyesi kazanamazsınız. Böyle bir şey teknik olarak mümkün değildir. WhatsApp alt yapısal olarak tamamen online mantıkla çalışıyor. Yani herhangi bir operatörün veri tabanıyla bağımlı değil. Dikkat ederseniz Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone kampanya yaptığı zaman kullanıcılara "X yazıp bir numaraya gönderin" der. Kullanıcı X yazıp o numaraya göndersin ki operatörün sistemi kampanyaya katıldığını anlasın. WhatsApp'ta ise böyle bir şey mümkün değildir.

    Aynı zamanda Turk Telekom, Turkcell ve Vodafone operatörlerinin resmi web sitelerine baktığımızda Eylül ayına özel bedava 4 GB, 500 DK ve 1000 SMS kazanma gibi bir kampanyanın olmadığını görmekteyiz. Türkiye'de bir operatör kampanya düzenleyecek, ama onun reklamını yapmayacak. Bu mümkün olabilir mi? :)

    eylül ayına özel bedava 4 gb, 500 dk, 1000 sms

    Eylül ayına özel bedava 4 GB, 500 DK ve 1000 SMS kazan mesajında verilen siteyle alakalı dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta daha var. Şimdi ilk önce operatörlerin sitesine bakalım, daha sonra bu sahte siteye bakalım. Operatörlerin sitesindeki tasarım, dizayn anlayışı, menülerin şekli şemali (vs.) ile bahsi geçen "eylül ayına özel bedava 4 gb internet, 500 dk konuşma, 1000 sms kazan" sitesinin havası birbirini tutuyor mu? Kesinlikle tutmuyor. Sitede profesyonellik havası hiçbir şekilde yok. Giriş seviyesinde HTML bilen birisi mavi arka plana bir anket gömmüş ve bunu piyasaya sürmüş. Yani bir deli kuyuya taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış hesabına dönüyor. Siz siz olun 40 akıllıdan biri olmayın.

    Firmalar bu tarz anketler sayesinde sizden aldığı bilgileri başka yerlere satarak sizin sırtınızdan para kazanırlar. Sizlere de bu anketleri doldurtmak için "eylül ayına özel bedava internet, 4 gb, 500 dk, 1000 sms" gibi vaatlerle kandırırlar. Kendinizi kötü niyetli kişilere kullandırtmayın.

    Özetle, WhatsApp'tan yayılan bu "eylül ayına özel bedava 4 gb internet, 500 dk konuşma, 1000 sms" mesajı her yönüyle yalan ve kandırmacadan ibaret olduğunu belli etmektedir. Kendinizi bu tarz kötü niyetli kişilere asla kullandırtmayın. WhatsApp, Facebook, Messenger veya başka yerlerden gelen "eylül ayına özel bedava 4 gb, 500 dk, 1000 sms" tarzındaki mesajlara hiçbir şekilde inanmayın ve açmadan direkt olarak silin. Ayrıca size bu mesajı gönderen arkadaşlarınızı "bu doğru değil, uzmanim.net'te bu tarz içerikleri anlatıyorlar inanma buna" diye uyarmayı da unutmayın :)

    "Eylül ayina özel bedava 4GB, 500DK, 1000SMS kazan" sitesine tıkladım zararı olur mu?

    Hayır, herhangi bir zararı olmaz. Böyle mesajlara scam (aldatmaca) deriz. Scamler teknik olarak virüs değildir. Yani phishing gibi kullanıcıların özel bilgilerini çalmaya yönelik virüs içermez. Ancak siz yine de WhatsApp veya başka bir yerden "eylül ayına özel bedava 4 gb, 500 dk, 1000 sms" gibi mesajlara karşı çok dikkatli olun.

    Scam hakkında daha fazla bilgi almak için Scam (aldatmaca) nedir? linkine tıklayabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol