Facebook "profilin kime benziyor" anketleri güvenli mi?

0

Facebook profilin kime benziyor, kime benziyorsun, kime aşıksın, kaç gün facebook kullandığın.. gibi anketler var. Bu anketler Facebook hesabımıza iznimiz dahilinde erişebiliyor. Ayrıca profilimizin kime benzediğini tespit etmesi için yüzümüzü de analiz etmesi gerekiyor. Yani en büyük kimliğimiz olan yüzümüze de erişebiliyor. 

Benim merak ettiğim, bu tarz kime benziyorsun gibi anket uygulamaları güvenli mi?

omercik omercik (9418)
6 yıl önce sordu

Toplam 2 Cevap


0

Kimse bu tür uygulamaların güvenilirliğini garanti edemez.  Öncelikle Facebook'ta verdiğin yetki doğrultusunda arkadaş listene, beğenilerine, email vs gibi bilgilere erişir. Bu bilgilerin senin için önemi yoksa sorunsuzca çalıştırabilirsin.  Zaten fotoğraf vs yüklüyorsan da yüzünün fotoğrafını çekmesi sorun olmamalı. Bunları önemsiyorsan elbette çalıştırmamalısın.  Yani özet olarak biraz kişiye bağlı bir durum.

hakan hakan (15424)
6 yıl önce cevaplandı

    0

    Facebook'un kendisi zaten güvenilmez.

    Geçtiğimiz günlerde cambridge analytica adlı bir şirket ile ilgili bir skandal patladı. 

    Facebook milyonlarca kişinin verilerini dolaylı yoldan cambridge analytica adlı şirkete satmış. Bu bilgiler daha sonra insanları manüple etmek için kullanıldı. Bu veriler ile sizin beğenileriniz üzerinden veriler toplandı ve analiz edildi. ABD seçimlerinde bu verilerin çok ciddi şekilde kullanıldığı ve seçmen davranışlarını etkileyecek kampanyalarda kullanıldığı düşünülüyor.

    cambridge analytica şirketi, para karşılığında kullanıcılara anket doldurtuyor, bunun karşılığında sizden bazı izinler alıyor. İşin kötü tarafı, siz bu anketi doldurmasanız diyelim. Listenizdeki bir arkadaşınız doldurdu. cambridge analytica anketi dolduran kişinin arkadaş listesine erişiyor ve arkadaş listesindeki kişilerin beğenilerini kayıt altına alıyor. Daha sonra da bununla ilgili kullanıcı bazlı analizler yapılıyor: siyasi düşüncesi vb. gibi.

    Twitter'da Facbook hesabını kapatmanız yönünde kampanya yürütülüyor. Elon Musk da facebook hesabını sildi.

    Facebook bu işten büyük bir ceza alacak gibi görünüyor. Yine yakın zamanda okuduğum bir makalede Facebook'un mobil uygulamasının telefon aramalarını, smsleri kayıt altına aldığı, bununla ilgili çok ciddi şüphelerin olduğu anlatılıyordu.

    İşin özü, Facebook başı başına veri toplamak için oluşturulmuş bir proje. Facebook kullanıyorsanız zaten güvenden bahsedilemez.

    alattin alattin (16999)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol