Facebook "yorumlar kısmına Gratula yazın" nedir?

0

Facebook Gratula nedir? Facebook'ta "Hesabınızın güvende olduğundan emin olmak için yorumlar kısmına Gratula yazın" diye bir fotoğraf gördüm.

Facebook Gratula güvenlik uyarısı gerçek mi?

Facebook Gratula ne anlama geliyor

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Facebook'ta son günlerde "yorumlar kısmına Gratula yazın" diye paylaşımlar dolaşmaya başladı:

    Facebook CEO'su Zuckerberg, "Gratula" adında yeni bir kelime oluşturdu. Hesabınızın güvende olduğundan emin olmak için yorumlar kısmına "Gratula" yazın. Eğer yazı rengi turuncuya dönerse hesabınız güvendedir, yazı rengi turuncu olmazsa hesabınız saldırıya uğramış demektir. Lütfen hemen şifrenizi değiştirin!!

    Facebook Gratula ne anlama geliyor? Gratula güvenlik uyarısı gerçekten doğru mu?

    Facebook'ta yorumlara gratula yazarsanız ve turuncu olursa hesabınızın güvende olduğu, turuncu olmazsa da hesabınızın saldırı altında olduğu iddiası tamamıyla komplo teorisinden başka hiçbir şey değildir. Gratula anlamı Macaristan dili Macarca'da "tebrikler" demek. Dikkat ederseniz Facebook'ta yorumlara "tebrikler" yazdığınızda da yazı aynı şekilde turuncu renk oluyor. Bu yazıların renk değiştirme olayı hesabınızın güvenliği hakkında kesinlikle ama kesinlikle bilgi vermez. Facebook, Gratula yani tebrikler gibi bazı önem taşıyan kelimeleri kullanıcıların karşısına süslü püslü bir şekilde çıkarıyor.

    Mesela bir başka örnek vereyim, Facebook'ta yorumlara "hayırlı olsun" yazarsanız, yazı kırmızı-mor karışımı bir renge döner. Nasıl ki "hayırlı olsun" kelimesinin renginin Facebook hesap güvenliğiyle uzaktan yakından alakası yoksa, Gratula kelimesinin de aynı şekilde Facebook hesabımızın güvenliğiyle uzaktan yakından alakası yoktur.

    Aslında Gratula kelimesinin hiçbir anlamı olmasa dahi sadece turuncu renkte yazıldı diye bir Facebook hesabının güvenli olup olmadığını yansıtamayacağından emin olabilirsiniz. Kullanıcılardan ricamız bu tarz "Hesabınızın güvende olduğundan emin olmak için yorumlar kısmına "Gratula" yazın" tarzındaki paylaşımların hiçbirine itibar etmeyin ve sırf oradaki kelime istenen renkte olmadı diye hesabınızın güvende olmadığını düşünüp paniğe kapılmayın. Bugün "hesabınızın güvende olduğundan emin olmak için yorumlar kısmına gratula yazın" diyen, yarın "hesabınızı güvene almak için yorumlara şifrenizi yazın" neden demesin?

    Özetle, Facebook Gratula güvenlik uyarısının hiçbir şekilde gerçeklik payı bulunmamaktadır. Gratula anlamı tebrikler olan sıradan bir kelimeden başka hiçbir şey değil.

    Sosyal medya hesaplarınızı nasıl koruyabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için Facebook ve diğer sosyal medya hesaplarımızı nasıl güvene alabiliriz? linkine tıklayarak hazırladığımız makaleden faydalanabilirsiniz.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol