Fan hızını arttırmak zararlımıdır, yararlımıdır?

0

Merhaba,

İnternette fan hızını arttırmak gibi şeyler gördüm. Benim bilgisayarımda oyun oynarken bazen gereksiz yere ısınıyor, acaba arttırsam mı diye düşündüm. Fan hızını speedfan gibi uygulamalarla veya başka uygulamalarla arttırmak yararlımıdır?

toprak34 toprak34 (2026)
6 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Önceden bilgisayarlarda fan aptaldı. Sürekli sabit devirde ve bilgisayarı açtığın anda çalışmaya başlardı. Günümüz bilgisayarları fanı akıllı bir şekilde kullanır. Gerekli olduğunda fan hızı artar veya düşürülür. Bu sebepten ek programlar ile fan hızı ile oynamak mantıklı değil.

    İşlemci ısısı anlık olarak değişir. Sen sürekli fan hızına müdahale edemezsin. Bırak hepsi kendi işini yapsın. Fan hızını sürekli yüksekte tutarsan bu sefer fanın ömrünü kısaltırsın.

    hakan hakan (15424)
    6 yıl önce cevaplandı

      1

      Fan hızını sürekli yüksek tutarsan sadece fanın kullanım ömrünü kısaltmakla kalmazsın. Hızlı çalışan fan fazla ses çıkartır,  bundan rahatsız olursun. Hızlı çalışan fan fazla enerji tüketir,  elektrik faturalarını daha kabarık hale getirir, batarya ile kullanırsan bataryanin daha hızlı tükenmesine, PC'nin mobil kullanım süresinin dusmesine ve bataryanın kullanim omrununde azalmasina yol acarsin.

      Tüm bunların özeti, kaş yapayım derken göz çıkartırsın.

      Akıllı ve mantıklı olmak lazım :)

      temmuz temmuz (12505)
      6 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol