Fotoğraf makinesinde fotoğraflar kendiliğinden silindi sorunu

0

Fotoğraf makinesi ile çektiğim fotoğraflar birden kayboldu. Dün yaklaşık 200 tane fotoğraf çektim. Bunlar makineden kontrol ettiğimde görünüyordu. Daha sonra bunları bilgisayara aktarmak için fotoğraf makinesini bilgisayara bağladım. Kopyalama işlemini başlattım. Kopyalama ekranında uzunca süre takılı kalınca işlemi iptal ettim. Daha sonra kontrol ettiğimde fotoğraf makinesinin içinde eski fotoğraflar vardı ama dün çektiklerim kaybolmuştu. Fotoğraf makinesini bilgisayardan çıkardım tekrar kontrol ettim. Artık dün çektiğim hiç bir fotoğraf görünmüyordu. Her nasılsa dün çektiğim tüm fotoğraflar kendiliğinden silinmişti. Kendiliğinden silinen bu fotoğrafları kurtarmak için bir kaç yöntem denedim. Birinde başarılı oldu. Bu deneyimimi aşağıda paylaşıyorum.

hakan hakan (15409)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Daha önceden silinen fotoğrafları kurtarmak için çok defa işlem yapmıştım. Fakat bu durum ile ilk kez karşılaşıyordum. Çünkü fotoğrafları ben silmedim. Kendiliğinden ortadan kayboldular. Tuhaf olan şeyse sadece dün çektiğim fotoğraflar ortada yoktu. Kullandığım makina biraz eski bir makina hem SD kart hem de Compact Flash kart kullanıyor. Fotoğraflar Compact Flash karta kaydedilmişti.  Fotoğrafların kaydedildiğinden eminim. Çünkü fotoğrafları çektikten sonra her birini tekrardan fotoğraf makinasında açıp kontrol etmiştim. Herhangi bir sorun yoktu. Ta ki fotoğraf makinasını bilgisayara bağlayıp fotoğrafları kopyalamaya başlayana kadar. Bu sürede ne olduysa bir anda dün çekilen fotoğraflar kayboldu.

    Fotoğrafları geri getirmek için bazı programlar denedim:

    1. Recuva: İlk denediğim kurtarma programı recuva oldu. Fakat sonuç başarısız oldu. pek çok silinen fotoğrafı buldu ama dün çekilen hiç bir fotoğrafı göstermedi. Başka bir program arayışına geçtim.
    2. Disk Drill :  Bu programı daha önce hiç kullanmamıştım. Google'dan arama ile buldum. Disk Drill ile tarama aşamasına dahi gelemedim. Kullanımı biraz karışık geldi. En azından Compact Flash için Scan tani tarama butonu aktif değildi. Çok uğraşmadım ve başka bir program aramaya başladım.
    3. CardRecovery: Bu program kaybolmuş resimleri buldu. Fakat kurtarmak için 39$ istedi.  CardRecovery programı ile tarama yapmak ücretsiz ama fotoğrafları kurtarmak ücretli.  O sebepten bu programdan da vazgeçtim.
    4. R-Undelete: İşe yaramadı. R-Undelete silinen hiç bir dosyayı bulamadı.
    5. PhotoRec / TestDisk: İşte tam aradığım program. Hem ücretsiz hem tüm silinen dosyaları buldu ve kurtardı. Kullanımı biraz karmaşık. Bu sebepten bunu başka bir başıklıkta anlatacağım ve buraya linkleyeceğim: 
      Silinen, kaybolan fotoğraflar nasıl geri getirilir? Kaybolan fotoğrafları linkteki gibi geri getirebilirsiniz.

    Piyasada pek çok veri kurtarma programı var. Bunlar farklı yeteneklere sahip olabiliyor. Birinin bulamadığı silinen fotoğrafı başkası bulabiliyor. Bu sebepten farklı programları denemekte fayda var.

     

    hakan hakan (15409)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol