FPS Arttırma Yolları

0

Birçok kişinin özellikle eski donanıma sahip olan kişilerin muzdarip olduğu bir sorun olan FPS düşüklüğü hakkında bir çözüm yazısı yazmak istedim. Bende yaklaşık 7 senelik laptop kullanıyorum ve bu yöntemlerle bilgisayarımı kasmadan kullanabiliyor ve oynadığım tek oyun olan League Of Legends'dan 50-60 FPS alabiliyorum umarım işinize yarar.

treajen treajen (43)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Bildiklerim doğrultusunda sizlere FPS arttırma hakkında madde madde bilgiler vereceğim umarım işinize yarar.

    1-Bilgisayarınız ısınmamasını sağlayın. Eğer laptop kullanıyorsanız iyi bir soğutucu ya da altına defter gibi şeyler koyarak yükselterek altında hava alması için alan oluşturmalısınız. Masaüst ise kasasını açıp fanını temizleyip termal macunu yenilemelisiniz. Eğer bunu yapamıyor iseniz içine süpürge tutarakta az da olsa bir yarar sağlayabilirsiniz.

    2-Sürücülerinizi sürekli güncel tutun. Eskimiş sürücüler performans büyük kayıp verir. Oyunlar için görüntü bağdaştırıcısının (ekran kartının) sürücüsü daha çok önem kapsıyor bu yüzden sürücülerinizi güncel tutun. Nasıl güncel tutacam diyorsanız bilgisayarınız hangi marka ise (örneğin HP) HP'nin sitesinden yazılım ve sürücülere gelip bilgisayar modelinizi yazıp indiriip kurabilirsiniz. Ya da 3.parti olarak (ki ben pek önermiyorum bazen düzgün kurulmayabiliyor.) driver booster, driver navigator, driver pack solution gibi yazılımlar kullanabilirsiniz.

    3-Windows Güncelleştirmelerini sürekli yükleyin. Eğer Windows 8-8.1 ya da 10 kullanıyorsanız kesinlikle Windows Updateyi kapatmayın bu sürümlerde güncelleştirmeler hem performans hem de güvenlik olarak çok önemli değer taşırlar. Windows 7 ve altıysa pek işinize yaramaz çünkü Microsoft desteğini bu sürümlerden çekti.

    4- Gereksiz programlar barındırmayın. Mümkün olduğunca az program yükleyin ve kullanmadıklarınızı silin. Silmek için IOBit Uninstaller kullanmanızı öneririm çünkü sildikten sonra bile kalıntılar kalabiliyor IOBit Uninstaller bunlarıda silmeye olanak sağlıyor.

    5-Masaüstünüzde fazla klasör barındırmayın. Masaüstünde olacak fazla klasörler performansı kötü yönde etkiler. İllaki olmaları gerekiyorsada örneğin 'Her şey' adlı klasör oluşturup içine atabilirsiniz ama mümkünse hiçbir şey olmasın.

    6-C diskini fazla doldurmayın. Fazla dolan disklerde okuma-yazma hızlarında sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden mümkünse programları veya dosyaları d veya hangisiyse başka diske kurun.

    7- Windowsun bize sunduğu Disk Birleştirme ve Disk temizleme araçlarını sık sık kullanın. Özellikle Disk Birleştirme diskte olan bozuk ve parçalanmış dosyaları onaracağından diskin daha verimli çalışmasını sağlar. Buda performansı olumlu etkiler.

    8-Arkada programları açık bırakmayın. Arkada açık olan programlar performansı çok kötü etkiler. Sağ alttaki bölümde açık programlar görünür mümkünse orada hiçbir şey olmasın. Tabi program hizmetleri hala çalışıyor olabilir. Onun içinde Windows+R ile Çalıştırı açıp msconfig yazıp giriş yapalım. Çıkan menüde üstte Hizmetler vardır oraya girelim. Altta olan 'Tüm Microsoft Hizmetlerini Gizle' kutucuğuna basalım ve kritik önem taşıyan hizmetleri gizleyelim. Geriye kalan hizmetleri devre dışı bırakın bunun için sağ altta 'Tümünü devre dışı bırak' kutucuğuna basalım. Uygulama > Tamam diyelim ve sistemimizi yeniden başlatalım.

    9- Windows+R ile Çalıştırı açalım ve sırayla %temp% temp ve Prefetch dosyalarını temizleyelim bunlar sistemi hafifletir.

    10- Masaüstünde Bilgisayara Sağ Tık > Özellikler > Solda Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans sekmesi altında Ayarlar > En iyi performans için ayarlar > Uygula > Tamam. Bu işlem performans büyük katkı sağlar. Windows 7 kullanıyorsanız Windows Vista haline gelecektir. Onu denetim masasından kişiselleştir bölümünden düzeltebilirsiniz.

    11- Game booster 3 , Razer Cortex gibi programlar kullanabilirsiniz. Bunlar arkada çalışan hizmetleri durdurarak FPS değerlerinizi arttırır. Ama öyle 20-30 FPS artmasını beklemeyin en fazla 5-10 FPS arttırır ya da FPS değerinizin sabitlenmesi yani düşmemesini sağlar.

    Evet anlatacaklarım bu kadardı. Bunları yaparsanız FPS değerleriniz yükselecektir. Aklıma yenileri gelirse veya yeni bir şeyler öğrenirsem eklerim. İyi günler 

    treajen treajen (43)
    6 yıl önce cevaplandı

    • Neredeyse aynı şeyleri ben bir sitede gördüm kopyaladın vs demiyorum, ama uzun yazı, insanların işine yarayabilir. nvidiagtx 6 yıl önce
    • Bunlar bilindik ve etkili yöntemler. Fakat hepsini kendi ellerimle yazdım inanıp inanmamak senin elinde :) treajen 6 yıl önce
    • inanıyorum :) nvidiagtx 6 yıl önce
    • merak etme :) nvidiagtx 6 yıl önce
    • bunların hepsini yapsak toplamda sadece 10 - 15 fps artışı olur nvidiagtx 6 yıl önce
    • zamanında 3 sisteme bu işlemleri yapmıştım nvidiagtx 6 yıl önce
    • Temp ve %temp% klasörleri genelde 1 gün içinde maximum 10 Mb dosya barındırır. nvidiagtx 6 yıl önce
    • Zaten yazılımsal yolla FPS değerlerini 20-30 kadar arttırmak pek mümkün değil. Olsa olsa 5-10 artar ya da sabitlenir okadar. 20-30 veya daha fazla FPS için yeni ekran kartı olmak gerekir bunu çoğu kişi biliyordur sanırım. treajen 6 yıl önce
    • Tek ekran kartı değil, Ram , işlemci gibi diğer donanımlar'da gereklidir, nvidiagtx 6 yıl önce
    • Ama doğrudur ekran kartı çok önemli, nvidiagtx 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol