Geçersiz sunucu sertifikası hatasının çözümü nedir?

0

Facebook'a girmek istediğimde Google Chrome tarayıcısı Geçersiz sunucu sertifikası hatası veriyor. Hata tam olarak şöyle:

Geçersiz sunucu sertifikası www.facebook.com alan adına erişmeye çalıştınız ancak sunucu geçersiz bir sertifika sağladı. Güvenliğe geri dön.

Google Chrome Geçersiz sunucu sertifikası hatasının çözümü nedir?

hakan hakan (15424)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Geçersiz sunucu sertifikası hatasının çözümü nedir?

    Aşağıdaki Geçersiz sunucu sertifikası hatası çözüm önerileri ev kullanıcıları içindir. Sunucu yöneten, sunucu sahipleri için değildir.

    Web siteleri güvenli bağlantı için SSL adı verilen bir teknoloji kullanırlar.  SSL ile web sunucusu ve bilgisayarınız arasındaki tüm veri akışı şifreli olarak gerçekleşir. Örneğin siz Youtube'a girmek istediğinizde adres satırı HTTPS ile başlar. Buradaki S harfi secure yani güvenli anlamına gelmektedir. Facebook'a giriş yapmak için kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdiğinizde bu bilgiler bilgisayarınızda şifrelenir ve internet ortamına şifreli şekilde gönderilir. Daha sonra youtube sunucuları bu bilgileri alır ve gerekli işlemi yapar. SSL sayesinde sizin bilgisayarınız ve girmek istediğiniz web sitesi arasına birinin sızıp bilgileri çalması engellenir.

    Bankalar, kullanıcı işlemleri barındıran siteler veya kredi kartı ile işlem yapan alışveriş siteleri SSL ile koruma sağlarlar. Dikkat ederseniz uzmanim.net sitesininde adresi https ile başlar. uzmanim.net de SSL kullanan bir sitedir.

    SSL güvenlik ile alakalı bir teknoloji olduğundan bilgisayarınızda olabilecek bazı hatalar sizin sitelere girişinizi engelleyebilir. Bilgisayarınıza bulaşan zararlı bir yazılım, bilgisayarınızın zaman ayarının hatalı olması SSL için sorun oluşturacaktır.

    Geçersiz sunucu sertifikası nedir?

    Web siteleri güvenliklerini SSL ile sağlarlar. SSL ise sertifika denilen dijital bir veri ile çalışır. SSL sahibi sitelerin kimliklerini doğrulayacak sertifikaları olmak zorundadır. Chrome gibi tarayıcılar bazen bu sertifikalarda sorun bulur ve karşınıza geçersiz sunucu sertifikası hatasını çıkarır.

    Geçersiz sunucu sertifikası nasıl çözülür?

    Sertifika hatasının pek çok nedeni olabilir. Bu sebepten tek bir çözüm herkeste işe yaramaz.

    Geçersiz sunucu sertifikası hatası alıyorsanız bu hatayı almanızın bir kaç sebebi olabilir:

    • Bilgisayarınıza bulaşan zararlı bir yazılım, facebook, Google, youtube gibi güvenilir sitelere girerken Geçersiz sunucu sertifikası hatası almanıza sebep olabilir.
    • Bilgisayarınızın tarih ayarı hatalıysa Geçersiz sunucu sertifikası hatası alabilirsiniz.
    • Bilgisayarınızda çalışan bir antivirüs ya da firewall yazılımı Geçersiz sunucu sertifikasına sebep olabilir.
    • Girdiğiniz sitenin sertifikaları ile ilgili bir sorun olabilir.
    • Eğer eski bir işletim sistemi kullanıyorsanız, Windows XP gibi, o zaman eksik bir güncellemeniz olabilir. Bu durumda eksik güncellemleri yüklemeli ve tekrardan kontrol etmelisiniz.

    Geçersiz sunucu sertifikasının çözümü için ilk en sık karşılaşılan durum olan tarih saat hatalımı değil mi onu kontrol etmelisiniz.

     Geçersiz sunucu sertifikası hatasının tek bir çözümü yok. Herkeste durum farklı olabilir. Bu sebepten aşağıdaki adımları tek tek kontrol etmenizde fayda var.

    Geçersiz sunucu sertifikası çözüm 1: Tarih saat doğru mu?

    Geçersiz sunucu sertifikasının çözümü için öncelikle tarih ve saatin doğru olması gerekir. Aşağıda tarih ve saati nasıl düzeltirsiniz bunu bulabilirsiniz.

    1. Bilgisayarınızın tarih ve saati doğru mu? Önce konu kontrol etmelisiniz. 
    2. Bilgisayarınızın tarih ve saatini (sağ alt köşe) sağ tuşla tıklayın ve açılan menüden Tarih Saat ayarla seçeneğini seçin.
    3. Açılan pencereden tarih ve saati doğru şekilde ayarlayın (Windows XP gibi eski işletim sistemlerinde en çok nu hata Geçersiz sunucu sertifikasına sebep oluyor.

    Bu işlem sonrasında Geçersiz sunucu sertifikası hatası almaya devam ediyorsanız sonraki adıma geçin.

    Geçersiz sunucu sertifikası çözüm 2: Zararlı yazılımların temizlenmesi

    Bazı zararlı yazılımlar, özellikle reklam yazılımları bilgisayarınıza ciddi zararlar verirler.  Bilgisayarınızdaki DNS bilgilerine müdahele ederler ve sizi farklı sitelere yönlendirirler. Bu sebeptan aslında Facebook'a giriyor olduğunuzu düşündüğünüzde sizi farklı bir siteye yönlendirebilirler. Bu da  Geçersiz sunucu sertifikası hatası almanıza sebep olabilir.   Geçersiz sunucu sertifikası hatası alındığında ilk yapılması gereken işlemlerden birisi bilgisayarı zararlı yazılmlara karşı taramak ve bilgisayarı virüslerdan arındırmaktır. Bunun için aşağıdaki programlar ile bilgisayarınızı sırası ile taratın.

    Programlar ile işiniz bittiğinde bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz. Programların kalıcı olması gerekmiyor. Aşağıdaki programların ücretsiz sürümleri virüsleri temizleyecektir. Programları beğenirseniz gerçek zamanlı koruma için satın alabilirsiniz.

    1. Adwcleaner nedir? Adwcleaner nasıl kullanılır? (ücretsiz)
    2. Malwarebytes nedir? Malwarebytes nasıl kullanılır? (temizleme işlemi ücretsiz, gerçek zamanlı koruma isterseniz ücretli)
    3. Emsisoft Anti-Malware nedir, nasıl kullanılır? (30 gün deneme sürümü)

    Bu programları sırası ile yükleyin ve çalıştırın. Tarama ve temizlik bittikten sonra dilerseniz kaldırabilirsiniz. Burada birden fazla program ile tarama yapılmasının sebebi, bu programların farklı veritabanlarının olması ve birinin tespit edemediği virüsü diğerinin tespit edebilme olasılığıdır.

    Ayrıca Adwcleaner Chrome tarayıcınıza bulaşan zararlı yazılımları temizleyecektir. Yine DNS ayarlarını ve diğer Windows ayarlarını varsayılan değerlere getirecektir. Böylelikle bu işlemleri tek tek el ile yapmanıza gerek kalmayacaktır.

    Temizlik sonrasında  Geçersiz sunucu sertifikası hatası almaya devam ediyorsanız sonraki adıma geçin.

    Geçersiz sunucu sertifikası çözüm 3:  Antivirüs veya Firewall kullanıyorsanız geçici olarak kapatın.

    Bazı durumlarda  Geçersiz sunucu sertifikası hatası antivirüs / firewall yazılımları yüzünden ortaya çıkar.  Geçersiz sunucu sertifikası hatasının böyle bir sebepten olup olmadığını anlamak için kullandığınız programı geçici olarak kapatın.

    1. Eset Nod32 geçici olarak nasıl devre dışı bırakılır?
    2. Avast geçici olarak nasıl devre dışı bırakılır?
    3. Kaspersky geçici olarak nasıl devre dışı bırakılır?

    Eğer farklı bir antivirüs kullanıyorsanız ve geçici olarak nasıl duraklatacağınızı bilmiyorsanız bize sorabilirsiniz.

    Antivirüsü kapattktan sonra tekrar girmek istediğiniz siteye girin ve Geçersiz sunucu sertifikası hatası alıyor musunuz kontrol edin.

    Tüm yukarıdaki işlemlere rağmen Geçersiz sunucu sertifikası alıyorsanız bize hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz, hangi sitede Geçersiz sunucu sertifikası alıyorsunuz ve hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz belirterek sorarsanız sizin durumunuz uygun çözüm önerimizi uzmanim.net'te paylaşırız.

    Bazı durumlarda girilmek istenen sitenin sertifikasından kaynaklanan hatalar olabiliyor. Bu durumda daha duruma özel çözüm önerisi sunmak gerekebiliyor.

    Ek olarak, mutlaka güncel tarayıcı kullanın. Eğer Chrome üzerinde Geçersiz sunucu sertifikası hatası alıyorsanız o zaman Chrome'un son sürümüne sahip olduğunuzdan emin olun. Eğer bir sebepten Chrome son sürümü yükleyemiyorsanız o zaman Firefox gibi  alternatif bir tarayıcı yükleyebilirsiniz. Diğer alternatif olarak Opera kullanabilirsiniz.

    Sorununuz hâlâ devam ediyorsa uzmanim.net'e bunu sorabilirsiniz.

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol