Geliştirici Seçenekleri Nedir?

0

İyi günler.

Telefonun ayarlarını karıştırırken bilmeden birden geliştirici seçenekleri kısmını görünür yaptım. Bu kısım ne işe yarar? Kurcalamam telefona herhangi bir zarar verir mi?

Cevaplarınız için teşekkürler..

basbelasii basbelasii (41)
9 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Özet olarak telefonu root'lama veya özel bir ROM yüklemek için de  kullanılır. Hatta esasta bu işlere yarar. Seçeneklerden USB hata ayıklama telefona bilgisayardan ulaşarak müdahale edebilmek, haliyle telefonu root'lamak veya telefona ROM atmak için mecburi gereklidir.

    Telefonda Geliştirici Seçenekleri görünür hale getirildikten sonra bir iki telefon marka ve modelinde (mesela HTC One M8'de) telefon ayarlarından yeniden eski haline, görünmez hale getirilebiilirken, çoğunlukla model ve markalarda bu mümkün olmaz; bir kere görünür hale getirildikten sonra telefon sıfırlanmazsa daima görünür kalır (Benim S3 telefonumdada yanlışlıkla görünür yapıldı ve mecburi bu şekilde kaldı). Ama bundan telaşlanmamalı, rahatsız olunmamalıdır. Zira bu Geliştirici Seçeneklerinin yeniden görünmez yapılamadığı hallerde görünür kalmasının hiçbir zararı ve sakıncası bulunmamaktadır.  

     

    temmuz temmuz (12505)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

           Android işletim sisteminindeki, bir çok kullanıcının bilmediği veya bilse de kurcalamaya korktuğu, normalde kullanıcıların kullanımına gizli olan ve en önemli ayarların bulunduğu Geliştirici Seçenekleri menüsünü sizlerle detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

           Telefonunuzu veya tablet pc'nizi bilgisayarınıza bağladığınızda USB bellek gibi çalışmasını sağlatan USB hata ayıklama modundan, cihazınızın normalde kullanılan Dalvik runtime yerine ART runtime'ı kullanmasını sağlamaya, anlık işlemci kullanım durum raporundan, ekran dokunmatiği testine kadar bir çok özelliğin yer aldığı Geliştirici Seçeneklerini kullanabilmeniz için sizlere madde madde her özelliği açıklayacağız.

            Geliştirici Seçeneklerini aktif etme

           Standart ayarlarda Geliştirici Seçeneklerinin gizli olduğundan bahsetmiştik. Elbette bu menünün gizli olmasının sebebi var o da, deneyimli olmayan kullanıcıların bilmedikleri ayarları karıştırıp telefonda karışıklığa sebep olma ihtimalidir. Biz bu yazımızda size bu ayarları anlatacağımız için bu menüsü aktif etmenizde sorun olmadığı görüşündeyim. Gelin ilk olarak bu menünün nasıl aktif edileceğini inceleyelim.

           Geliştirici seçenekleri menüsünün aktif edilmesi oldukça basit. Telefonunuzdan sırasıyla Ayarlar > Hakkında bölümüne girin. Burada Yapı Numarası (build number) seçeneğini göreceksiniz. Üzerine 7 kere parmağınızla basın. Dördüncü tıklamada geliştirici seçeneklerinin aktif olmasına kaç basmanın kaldığını gösterecektir. Bu işlem sonucu Geliştirici Seçenekleri telefonunuzun Ayarlar menüsünde gözüküyor olacaktır.

               Geliştirici Seçeneklerindeki Tüm Ayarlar

      Hata raporu hazırla: Bu seçenek sayesinde, cihazınızdaki günlük rapor dosyalarını almak için hazırlatabilirsiniz. Sadece birkaç dakika içerisinde raporun hazır olduğuna dair bir bildirim alırsınız.

      Masaüstü yedekleme şifresi: Bu seçenek, masaüstünüzdeki ikon ve bileşenlerin yedekleme işlemi ve geri yükleme işlemi yapılabilmesi için şifre sordurtmaya yarar.

      Uyanık kal: Bu özellik sayesinde, ihtiyacınız olduğunda şarj olurken dahi telefonunuzun ekranının kapatılmaması ve sürekli uyanık kalmasını sağlayabilirsiniz.

      Çalışma zamanını seç: Android'deki hali hazırda kullanılan iki farklı çalışma zamanı (runtime) olan Dalvik ve ART derleyicilerinin seçimini bu menüden gerçekleştirebilirsiniz.

      Enable Bluetooth HCI snoop log: Bazen geliştiriciler veya güvenlik uzmanları, Bluetooth HCI (Host Controller Interface) paketlerini analiz etme ihtiyacı duyabilir. Bu seçeneği etkinleştirerek cihazınızda (/sdcard/btsnoop_hci.log) dizinindeki dosyaya raporlama yapılacaktır.

      İşlem istatistikleri: Telefonunuzdaki tüm çalışan işlemler hakkında detaylı bilgileri bilmek isterseniz, bu seçenek sayesinde tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

      • Hata ayıklama

      USB hata ayıklama: Bu seçenek, en çok bilinen ve bir çok kullanıcının kullandığı, Android Debug Bridge (ADB) yoluyla USB portu arasında bağlantı sağlanmasını sağlar. DDMS ve ADB komutları göndermenize ve bunun yanında telefonunuzu USB aygıtı gibi bilgisayarınızda göstermeye yarar.

      USB hata ayıklama izinlerini iptal et: USB hata ayıklamak için bilgisayarla olan yetkilendirmeleri sıfırlamaya yarar.

      Güç menüsüne hata raporları menüsünü ekle: Telefonun açma/kapama düğmesine bastığınızda çıkan menüye hata raporu almak için buton ekler.

      Sahte konumlara izin ver: Bu uygulama sayesinde, sd kartınıza veya telefonunuza yüklediğiniz *.apk dosyalarını kurabilme imkanına sahip olursunuz. Not: Bu bir çok durumda güvenliğiniz için tavsiye edilmemektedir.

      Hatası ayıklanacak uygulamayı seç: Bu seçenek, hata ayıklamak için uygulamayı seçmenizi sağlar. Eğer bunu anlamadıysanız, bu seçeneği kullanmanızı gerektirecek bir durumda yoktur demektir.

      Hata ayıklayıcısı bekleyin: Hata ayıklamak için bir uygulama ayarlanana kadar bu seçenek gri renkte görünür. Genellikle bu seçenek kullanılmaz.

      Uygulamaları USB ile doğrula: ADB ile yüklenen uygulamaları zararlı olabilme ihtimallerine karşı taramasını sağlanır. Faydalı bir özelliktir.

      • Giriş

      Dokunmaları göster: Ekranda dokunduğunuz yerin işaretçi ile görüntülenmesini sağlar.

      İşaretçi konumunu göster: Bu seçenek ise, ekranda dokunulan yerin koordinatlarını gösterir.

      • Çizim

      Ekran güncellemelerini göster: Bu seçenek, ekran her yenilendiğinde flash gibi bir parlama ile bunu belli eder.

      Yerleşim planı sınırlarını göster: Bu seçenek ekrandaki tüm yerleştirilen çerçevelerin kenarlarını belli eder.

      Force RTL layout direction: Sağdan sola yazılan yazı türleri için ekran yönünü değiştirir.

      Pencere animasyon ayarı: Pencerelerin açılış ve kapanış animasyon hızını ayarlamanızı sağlar. Düşük sayı daha hızlıdır.

      Geçiş animasyonu ölçeği: Geçiş animasyon hızını ayarlamanızı sağlar. Düşük sayı daha hızlıdır.

      İkincil ekranları test et: Bu seçenek, geliştiricilerin uygulamaları için farklı ekran boyutlarını test edebilmelerine olanak tanır.

      • Donanım tarafından hızlandırılmış işleme

      GPU görüntülemeyi zorla: Bu seçenekle, eğer uygulamada başlangıçta standart olarak seçilmemişse, 2D donanım hızlandırıcının kullanılması sağlanabilir. Bu seçenek bazen faydalı olsa da, çoğunlukla sorunlara yol açabilme potansiyeline sahip olduğundan, eğer ne yaptığınızı iyi bilmiyorsanız denenmesi tavsiye edilmez.

      GPU görüntü güncellemelerini göster: Bu seçenek ile, GPU ile çizilmiş görüntüler kırmızı olarak belirginleştirilir.

      Donanım katman güncellemelerini göster: Donanım katmanları güncellendiğinde onların yeşil olarak yanıp sönmesini sağlar.

      GPU aşımını göster: Aşım, her seferinde sistemin bir şeyi bir şeyin üstüne çizmesi durumunda gerçekleşir. Bu seçenek sayesinde bu durum oluştuğunda hata olup olmadığını görebilirsiniz.

      4x MSAA'yı etkinleştir: Bilgisayar oyunlarındaki ile benzer bir işleve sahip olan bir çoğunuzun hatırlayacağı bu özellik, görüntüyü iyileştirirken performansı düşürür.

      • İzleme

      Sınırlı mod: Bu seçenek aktif olduğunda, bir uygulamanın işlem yapma sınırını kullanması ve uzun işlem yapması durumunda ekranın yanıp sönmesini sağlar.

      CPU kullanımını göster: Ekranın sağ üşt köşesinde işlemci kullanımına yönelik detaylı bilgi gösterir.

      GPU görüntüleme profili: GPU'nun çalışma grafiğini ekranda her şeyin üstünde şeffaf olarak gözükmesini sağlar.

      OpenGL izlemeleri etkinleştir: Bu seçenek, OpenGL'nin hatalarını izlemektedir ve seçildiği takdirde raporlamaya başlayacaktır. Çoğu kullanıcının hiç bir zaman ihtiyacı olmayacak bir özelliktir.

      • Uygulamalar

      Etkinlikleri saklama: Bu seçenek aktif olduğunda, ana görünümden çıkmanız halinde tüm her şeyi yok eder ve kapanmaya zorlar.  Pek faydalı bir özellik olmadığını belirtmekte "fayda" var.

      Arka plan işlemlerini sınırla: Arka planda anlık olarak kaç tane işlemin çalışabileceğini belirlemenize olanak tadır. Bir diğer kullanılmaması tavsiye edilen özelliklerdendir.

      Tüm ANR'leri göster: Bu seçenek aktif olduğunda, eğer bir uygulama belli bir süre yanıt vermezse, Uygulama Yanıt Vermiyor hatasını ekrana getirir.

       

      Büyük ihtimalle çoğumuz bu özelliklerin çoğunu hiç bir zaman kullanmayacaktır. Bunun yanında, bu ne işe yarıyor diyerek bu özelliklere tıklanması da cihazınıza zarar verebilir. Bu sebeple, hiç bir zaman kullanmayacak olanlarınız varsa da, bilmek her zaman iyidir mantığıyla sizlerle bu bilgileri paylaşmak istedik.

      Umarız bazılarınızın işine yarayacak bir bilgi olmuştur. :)

      basbelasii basbelasii (41)
      9 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol