General Mobile Türk markası mı?

0

Arkadaşlar bir kaç haber okudum ama anlamadım. General Mobile markası Türk mü yabancı mı? Türkiye'de fabrikaları filan varmış. Genel müdürü de Türkmüş doğru mu?

alivecan alivecan (337)
5 yıl önce sordu

    Toplam 4 Cevap


    1

    General Mobile'ın sahibi Sebahattin Yaman, yani evet General Mobile sahibi Türk. Ancak bu "Türk markası" ve "yerli" ifadesini birazcık değerlendirmek lazım. Şunu unutmamak gerek, dünyadaki hiçbir telefon üreticisi %100 yerli değildir. Yani %100 o ülkeye ait değildir. Mesela Samsung ekranını, bataryasını, işlemcisini vs. kendi üretiyor olabilir ama telefonlarında kullandığı yazılım Android işletim sistemini Google'dan (yani ABD'den) alır. Ayrıca Samsung kendi ürettiği işlemcileri her telefonunda kullanmıyor. Yine ABD'li bir şirket olan Qualcomm ile de anlaşması var. Qualcomm üretimi olan Snapdragon işlemcileri de orta ve alt seviye telefonlarında kullanmaya devam ediyor.

    Bu kural General Mobile ve Vestel gibi Türkiye merkezli firmalar için de geçerlidir. General Mobile ve Vestel, telefonların dış cephesini yani bizim gördüğümüz kısımlarını Türkiye'de üretiyordur belki ama iç kısımda işler biraz farklı. İşlemci, kamera, yazılım gibi materyaller mecburi olarak ithal ediliyor. Çünkü bizim bir işlemci fabrikamız yok.

    Özetle, General Mobile Türkiye merkezli bir firma doğru, ama "General Mobile telefonlar %100 yerlidir" demek yanlıştır ve gereksiz milliyetçilikten başka hiçbir şey değildir.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

    • çok teşekkür ederim cevap için alivecan 5 yıl önce

    0

    Evet, General Mobile Türk markası.

    toprak34 toprak34 (2026)
    5 yıl önce cevaplandı

      0

      General Mobile bir Türk firması. Amerika'da kurulmuş ama merkezi Türkiye'de bulunan bir şirket. %100 Türk şirketi denemez. İçinde Türklere ait hisseler var, kurucusu Türk. Üretimin çoğu Çin'de yapılıyor. Patenti Amerika'ya ait filan.

      Yani durum baya karışık.  Şöyle düşündüğün zaman Vestel marka telefonların da %100 Türk malı olduğunu kimse iddia edemez, işlemci, anakart, ekran, bellekler kamera yani telefonu oluşturan tüm parçalar genelde Çin malı. Genelde de ABD şirketlerinin patenti ile üretiliyor.

      hakan hakan (15424)
      5 yıl önce cevaplandı

        0

        General Mobile Logo 2014-08-05 18-10.jpg

        Tip: Halka açık şirket

        Kuruluş: 2005

        Ülke: Türkiye

        Yönetim Kurulu Başkanı: Sebahattin Yaman

        Genel Müdür: Muzaffer Gölcü

        Alan: Tüketici elektroniği

        Sahibi: Sebahattin Yaman

        General Mobile, Sebahattin Yaman'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Türk şirketi. İstanbul merkezli bir cep telefonu ve tablet markasıdır. 2005 yılına kadar, mobil cihazlar için yazılım geliştiren marka, 2005 yılının son çeyreğinden itibaren cep telefonu üretimine, 2006 yılının son çeyreğinde distribütörlükler vermeye başlamıştır. 2010 yılında Sebahattin Yaman tarafından satın alınmıştır. Türkiye'deki pazar payı giderek artmaktadır. Marka, en çok çift sim kartlı telefonlarıyla tanınmaktadır. Dünyanın ilk 3G teknolojisine sahip çift hatlı telefonu DST3GCOOL ile Plus X 2008 Teknoloji Ödülleri'nden 'Yenilikçi Ödülü'nü almıştır. Uluslararası alanda başka ödülleri de vardır. Fatih Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte öğrencilere tablet bilgisayar dağıtmaktadırlar.

        12 Mayıs 2015 tarihinde Google tarafından yapılan açıklamada şirketin Google ile ortak geliştirdiği, Android One programına dahil olan LTE destekli General Mobile 4G Android One telefonu tanıtılmıştır.

        Kullanıcılarını güncel teknolojiyle buluşturan General Mobile, Android One programının üyesi “GM 5 Plus”ı İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress 2016) düzenlediği bir etkinlik ile tanıttı.

        Android One programındaki GM 6 ürünü de Mobile World Congress 2017'de tanıttı.

        Android One programının en yeni üyesi GM 8’dir.

        Kaynak: Wikipedia

        temmuz temmuz (12505)
        5 yıl önce cevaplandı

        • @temmuz Casper de türk markasıı değil mi? ozgurlol 5 yıl önce
        • Yüzeysel olarak bakarsak, evet öyle. 1991 Senesinde Türkiyede kurulmuş ama parça ve donanımlarının nerdeyse tamamı dışarıdan geldiği düşünülürse ne kadar yerli olduğu ortada. Montaj evet ama yapısal imalat acaba?.. Yani General Mobile gibi, ondan çok farklı değil @fakiradam Konu aç istersen bu bilgiyi -bir link ile birlikte- oraya koyalım. Daha faydalı olur. temmuz 5 yıl önce
        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol