GHz nedir nasıl okunur ne işe yarar ?

0

Arkadaşlar hepimiz bilgisayarımıza bir oyun kurmadan önce o oyunun sistem ile ne kadar uyumlu ve ne kadar performansta çalıştığını öğrenmek için önce kuracağımız oyunun sistem gereksinimlerine bakarız.Mesela bir oyunun ram'ı 1 GB sistemimize bakarız 2 GB (ram da bilgisayarım galip) eyvallah deriz. Geçeriz Ekran kartına oyunun ekran kartı belleği 512 GB , 1 GB veya 2 GB kendi sistemimize bakarız 2 GB (ram da bilgisayarım galip) eyvallah deriz. Sonra geliriz İşlemciye oyunun işlemci isteği 2.6 GHz kendi sistemimize bakarız 2.4 GHz böyle olursa oyun kasar mı ? İşlemcinin oyun ile olan ilgisi önemli mi ? Demek istediğim bizzat ben oyunun Ramına bakıyorum sistemimden düşük tamam diyorum. Ekran kartım oyunun ekran kartından fazla tamam diyorum işlemciye bakınca 2.6 kendi sistemime bakıyorum 2.4 ne diyeceğimi şaşırıyorum kasar mı ? kasmaz mı ? oyunda iyi bir performans alabilmem için ekran kartı mı daha önemli , Ram mı daha önemli yoksa İşlemci mi daha önemli ? bana bunun hakkında geniş bir açıklama verir misiniz ?

​bilgisayarımız oyun ile sistem gereksinimlerini karşılaştırdığım zaman ;

​1) Ram yeterli , Ekran kartı yetersiz , İşlemci yeterli     ------  Bilgisayarım kasar mı ?

​2) Ram yetersiz , Ekran kartı yeterli , İşlemci Yetersiz ------- Bilgisayarım kasar mı ?

​3) Ram Yeterli , Ekran kartı yeterli , İşlemci yetersiz  -------- Bilgisayarım kasar mı ?

​4) Ram yetersiz , Ekran kartı yetersiz , İşlemci yeterli ------- Bilgisayarım kasar mı ?


​Teşekkür Ederim....



 

selcukulusal selcukulusal (32)
8 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Bu kadar detaylı bir soru sorduğunuza göre meraklı birisine benziyorsunuz :)

    Sorunuza gelince, sorunuzu hiçbir kaynağa başvurmadan kendi deneyimlerimle açıklamak isterim.Bugüne kadar birçok oyun oynadım, bitirdim ve hâlâ da oynuyorum.Oyunları oynamadan önce bende sistem gereksinimlerine bakıyorum.Sistem gereksinimlerinin açıkçası her zaman yüksek gösterildiğini düşünüyorum.Bunun amacı üreticinin oyununu sorunsuz oynatmak istemesi olabilir.Deneyimlerime göre oyunların istediği donanımların önemlilik sıralaması;

    1. Ekran Kartı
    2. İşlemci
    3. Ram

    olarak gidiyor.

    Ayrıca bu donanımların arasında en maliyetlisi genelde ekran kartı oluyor.Günümüzdeki oyunları High-Very High seviyesinde oynamak için 600+ Türk lirası ekran kartı almak durumunda kalıyorsunuz.

    Yeterlilik durumuna gelince örneğin bir oyunun sistem gereksinimlerine bakıyorsunuz.Sistem gereksinimleri genelde şöyle belirtiliyor.

    Ram: Ramin sadece fiziksel boyutu yazar başka bir özelliği yazmaz.

    İşlemci: İşlemcinin intel ve amd olarak ayrı ayrı ne kadar GHZ frekansı ve kaç çekirdek istediği yazar.

    Ekran Kartı: Nvidia ve AMD tarafından örnek kartlar gösterilerek o kartlar ve daha yüksek modelde kartlar istediğini söyler.Ayrıca Minimum istediği DirectX versiyonu da belirtilir.

    İlk olarak ekran kartına bakalım.Eğer ekran kartınız minimum DirectX değerini karşılamıyorsa zaten oyunu hiç yüklemeyin bile.Bu durumda yeni ekran kartı almadan oyun kesinlikle açılmaz.

    Minimum DirectX versiyonunu karşılıyorsanız bakmanız gereken sistem gereksinimlerinde yazan örnek ekran kartı olmalı.Sizin ekran kartınız oradaki ekran kartının üzerinde bir ekran kartıysa oyunun ekran kartı isteğini karşılıyorsunuz ve ekran kartına bağımlı bir sorununuz kalmadı demektir.Ayrıca istenilen ekran kartının biraz aşağısında model ise yine de oyunu akıcı şekilde oynayacağınızı düşünüyorum.

    ikinci olarak işlemiciye bakalım.ilk olarak kullandığınız işlemci modelini bilmeniz gerekiyor.Amd veya intel mi kullanıyorsunuz.Bunu öğrenin.Sonra istenilen örneklere bakarak işlemcinizi karşılaştırın.İşlemciniz istenilenin üzerindeyse düşünmeden oyunu yükleyebilirsiniz.Eğer işlemcinin istenilen çekirdek sayısını karşılıyor ama GHZ değeri düşükse oyunu yine yükleyin.Çok fazla olmasada oynanabilir bir FPS oranı alacaksınız.Ayrıca işlemcin frekansını overclock ederek yükseltmek de çok basit.Overclock ederek GHZ değerinni yükseltebilir ve FPS oranını arttırabilirsiniz.

    Üçüncü olarak ise rama bakalım.Raminiz 4GB ise günümüzdeki neredeyse her oyunu oyanabilirsiniz anlamına geliyor.Normalde oyun oynamasaydım böyle bir şey demezdim çünkü istenlen ram miktarı artık 6GB ve üstü olarak belirtiliyor.Ancak kendi sistemimde 4GB rama sahibim ve 6GB isteyen oyunları çok akıcı biçimde oynayabiliyorum.

    Sonuç olarak raminiz yetmiyorsa ama işlemci ve ekran kartınız yetiyorsa en iyi durumdasınız.Oyunu yüksek ihtimalle akıcı şekilde oynayacaksınız.

    İşlemciniz yetmiyor(çekirdek bazında yeterli ama GHZ bazında yetersiz) ama ram ve ekran kartı yeterli ise yine de oyunu akıcı şekilde oynayacağınızı düşünüyorum.

    Ekran kartınız yetmiyor ama işlemci ve ram oranınız yeterli ise daha kötü en kötü senaryodasınız.Bu durumda deneyerek oyunu akıcı oynanabileceğini test etmelisiniz.

    Ekran kartı ve işlemcinizin aynı anda yetersiz olduğu durumda ise oyunu oynamanın zor olacağını düşünüyorum.

     

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    8 yıl önce cevaplandı

      0

      Teşekkür ederim Hocam. Açıkçası ne diyeceğimi bilemiyorum noktasına kadar merak ettiğim ve bilmeyip sizden öğrendiğim çok güzel ve açıklayıcı bir yazı yazdınız. Cevabı bu kadar açıklayıcı beklemiyordum. Bu arada cevabınızın başında da belirttiğiniz gibi gerçekten meraklı bir kişiliğe sahibim...

      Siz böyle bir merak etme konusuna bir şey demeyeceğinizi ve az çok verdiğiniz cevabın içinde ki güzel ifadeler kullanmakla kendinizi iyi bir kişilik sahibi olmakla ifade ettiniz. Ben yine de bu yazıyı okuyup merak hakkında bana kötü söz söyleyecekler için bir üstadın sözünü yazmak istiyorum


      Hiçbir özel yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım. ~ Albert Einstein 


      ​Tekrar Teşekkürlerimi sizlere iletmek istiyorum

      selcukulusal selcukulusal (32)
      8 yıl önce cevaplandı

      • Merakınızı giderebildiğime sevindim.Ayrıca çok güzel bir mesaj yazmışsınız bunun için size teşekkür ediyorum. Keşke herkes sizin gibi güzel ve açıklayıcı sorular sorsa ve cevap verildiğinde sizin gibi teşekkür mesajı yazsa :) ismailsarp 8 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol