Görev yöneticisi System (ntoskrnl.exe) nedir? - Windows 10

0

Son bir kaç gündür görev yöneticisinde bulunan System adlı uygulama aşırı CPU kullanıyor. System dosyasını sağ tuşla tıklayıp dosya konumunu aç dediğimde ntoskrnl.exe adlı dosyayı açıyor. Bu system  ya da ntoskrnl.exe nedir?  Windows 10 kullanıyorum.

alivecan alivecan (337)
4 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    ntoskrnl.exe nedir?

    ntoskrnl.exe yani System Windows işletim sisteminin önemli bir parçasıdır.  ntoskrnl.exe Windows 10 da çekirdek görüntü dosyası olarak geçir.

    ntoskrnl.exe dosyası kesinlikle silinmeye çalışılmamalıdır. Windows işletim sisteminde Kernel ya da Türkçesi ile Çekirdek  pek çok sistem hizmetinden sorumludur. Bellek yönetimi, donanım sanallaştırma, güvenlik, Önbellek yönetimi ve daha pek çok sistem hizmetinin kalbinde yer alır.

    Donanım seviyesinde uygulamalar ve donanım arasında bir köptü oluşturur. ntoskrnl.exe dosyası NT Operating System Kerneanlamına gelir. NT lafı daha önceden Microsoft'un sunucular için ürettiği Windows NT lafından gelmektedir. Buradaki NT (New Technology) yani Yeni Teknoloji lafının kısaltmasıdır.

    Zaman zaman System yani ntoskrnl.exe yüksek CPU kullanabilir. Özellikle Windows güncellemesi yüklenirken veya bir sistem hizmeti çalıştırırken aşırı CPU kullanımı söz konusu olabilir. Bir süre beklemeni tavsiye ederim. Mesela 30 dakika. Sorun devam ederse  daha sonra bilgisayarı yeniden başlat.

    Eğer ntoskrnl.exe dosyasına bir şekilde virüs bulaşırsa, ki bu oldukça zordur, korumalı bir dosyadır, doğrudan sistem çökmesi veya mavi ekran ile karşılaşırsın. Uzun zamandır ntoskrnl.exe gibi sistem dosyalarına erişen ve zarar vermeye çalışan bir virüs görmedim.

    Çünkü virüsler de evrim geçirdi. Artık virüslerin çoğunun amacı yaratıcısına para kazandırmak. Önceden virüs yazmak bir şöhret, ün, ego tatminiydi. Artık durum değişti. Virüsler bilgisayara olabildiğince az zarar vermeye çalışıyor. Sebep bilgisayar çökerse sana reklam gösteremez ya da şifrelediği dosyalar için senden para sızdıramaz.

    hakan hakan (15409)
    4 yıl önce cevaplandı

    • hakan abi teşekkür ederim bilgisayarı hep uyutuyordum. önce kapattım sonra bilgisayarı yeniden başlattım şimdi normal görünüyor alivecan 4 yıl önce

    0

    Çalıştırı açın ve CMD yazın yönetici olarak başlatın.
    Ve  SFC/SCANNOW  yazıp enter'e basın. %100 olana kadar bekleyin.

    Sürücüleri günclleyin.

    CMD'yi tekrar yönetici olarak çalıştırın ve aşağıda ki komutları sırayla girerek enter basın.

    • DISM.exe /Online /Cleanup-image /Scanhealth
    • DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
    hydra hydra (3800)
    4 yıl önce cevaplandı

    • Çok teşekkür ederim deniyorum hemen alivecan 4 yıl önce
    • Denedim ama bir şey değişmedi alivecan 4 yıl önce

    0

    1.Çözüm

    Bilgisayarında virüs taramanı tavsiye ediyorum.

    2.Çözüm:

    Olmadı yukarıda @hydra nın dediği adımları takip et 

    3.Çözüm:

    Bu dediğim taktikler CPU kullanımını ve disk kullanımını düşüre bilir fakat virüs programı da dedim o da senin bilgisayarında virüs var ise o da CPU'nu yükselte bilir diye antivirüs programı önerdim.

    ntoskrnl.exe NEDİR?

    System (ntoskrnl.exe) yüksek RAM tüketimi sorunu nasıl çözülür? bu link de daha önceden uzmanim.net ekibinden olan arkadaşımız bir çözüm paylaşmıştı o linkden çözüme gide bilirsin 

    darkcrak darkcrak (5168)
    4 yıl önce cevaplandı

    • tamam önce @hydra arkadaşımın dediğini deniyorum. Çok teşekkür ederim alivecan 4 yıl önce
    • Virüs çıkmadı. Malwarebytes var. Pro satın aldım. Bişi bulamadı alivecan 4 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol