Gümrük snm ücreti nedir? Neden alınır? | 2019

0

Az önce Aliexpress'ten sipariş ettiğim 1,12 dolarlık telefon kılıfı geldi. Gümrük sınırının altında olmasına rağmen PTT görevlisi 5 TL gümrüğe takılma ücreti aldı. Bu nedir?

Kargo paketinin üzerinde "gümrük snm ücreti (gumruk snm ucr)" diye bir şey yazıyor. Gümrük snm ücreti nedir?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Gümrük snm ücr, gümrük sunum ücreti anlamına geliyor. Aliexpress gibi yurtdışı sitelerden sipariş ettiğiniz ürün gümrük sınırının altında olsa bile, gümrük memurları tarafından kontrol edildiği zaman sizden cüzi bir miktar para alıyorlar. İşte o paranın yasal adı Gümrük Sunum Ücreti oluyor.

    Gümrük Sunum Ücreti (Gumruk Snm Ucr) neden alınır?

    Gümrük snm ücreti, sipariş ettiğiniz ürün gümrükten geçerken oradaki memurlar tarafından açılıp kontrol edildiği takdirde sizden alınıyor. Ürünü açıp açmamak tamamen oradaki gümrük memurunun insiyatifine bağlı.

    Sipariş ettiğiniz ürün gümrük vergisi sınırının üzerindeyse her türlü gümrüğe sunulacak ve gümrük memurları kontrol edecektir zaten ondan kaçış yok.

    Gümrük vergisi sınırının altında olan ürünleri ise aldatmacılığa karşı çok nadiren kontrol ediyorlar. Bazı kimseler yurtdışından ürün sipariş ettiğinde, pakete farklı bir ürün yazdırıyor. Örneğin 100 dolarlık bir ürün aldınız, ama vergiden kaçmak için onun fiyatını sanki 1 dolarmış gibi gösteriyorsunuz. İşte eğer oradaki gümrük memuru paketin şekline şemaline, ağırlığına, tipine falan bakıp böyle bir durum olduğunu düşünüyorsa paketi açıp kontrol edebiliyor. Böyle olunca da aynı şekilde sizden gümrük sunum ücreti ve hatta gümrük damga vergisi de alınıyor.

    Gümrük Snm Ücreti ve damga vergisi ne kadar?

    Bana gelen pakette yazdığına göre 4.70 TL gümrük sunum ücreti, 0.70 TL de damga vergisi kesilmiş. İnternetten araştırdım bu ücret geçtiğimiz senelerde 3 TL falanmış, anlaşılan gittikçe artıyor.

    Gümrük snm ücreti ile gümrük vergisi aynı şeyler değil ikisini karıştırmayın. Gümrük vergisi, yurtdışından sipariş ettiğiniz ürünlerin belli bir fiyatı geçtiğinde devletin alacağı ek vergi; gümrük sunum ücreti ise sipariş ettiğiniz ürünün gümrükten geçerken memurlar tarafından kontrol edilmesinden dolayı alınan ek ücret.

    İkisi aynı şeyler değil. Dediğim gibi sipariş ettiğiniz ürün gümrük sınırının altında olsa bile, gümrük memurları onu kontrol ettiği zaman sizden mecburen gümrük sunum ücreti alınıyor.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol