Güvenlik duvarı (firewall) ile antivirüs arasındaki fark ne?

0

Geçen gün @hakan abinin Comodo Firewall ile ilgili paylaşımını gördüm.  Kafama bir konu takıldı. Firewall yani güvenlik duvarı ile antivirüs arasında ne fark var?

Comodo Firewall içinden virüs taraması da yapılabiliyor. Firewall ile virüs taraması yapabildiğimize göre antivirüse gerek var mı? Sadece birini yüklesek olmaz mı?

alivecan alivecan (337)
5 yıl önce sordu

  • Cevap yazdım, sonra kaldırdım. Çünkü orada verdiğim link'i aceleyle vermiştim, yanlış (hatalı) olmuş. Doğru linki bulamadım. Bulursam daha sonra yine bu konuda paylaşırım. Oradaki bilgiler bu konu altında @hakan mesajında olanların daha detaylı anlatımıydı, o kadar. Esasında fark yok yani. temmuz 5 yıl önce
  • önemli değil @temmuz abi. @hakan abinin cevabı kafamdaki soruyu cevapladı. Çok teşekkür ederim ilgin için alivecan 5 yıl önce
  • Teşekkürlük bir şey yok. Maksat paylaşım yapmak, ihtiyacı olanlara yardımcı olmak, fayda sağlamak.. Kafandaki soruların cevaplanmasına sevindim. Faydalandığın, çözüm olarak gördüğün mesajları sol taraftaki kabul düğmesine tıklayarak "çözüm" kabul edersen bunun başkalarıda farkına varır ve onlarda bu çözüm sağlayan mesajdan faydalanır, onlarda bu mesaj sayesinde bir şeyler öğrenir. İyi akşamlar. temmuz 5 yıl önce

Toplam 2 Cevap


0

Aslında Firewall ve Antivirüs tamamen farklı şeyler. 

Antivirüs, bilgisayarı zararlı yazılımlara karşı yani virüslere karşı korur. Bu zararlı yazılım çok farklı bir tür olabilir: trojan, virüs, backdoor, worm, keylogger, spyware, adware. Bunlardan herhangi biri olabilir. Antivirüsün görevi bu yazılımların bilgisayara bulaşmasını önlemek, bulaştıysa bilgisayardan ya da akıllı cihazdan temizlemektir.

Firewall (güvenlik duvarı), bilgisayara ya da akıllı cihaza gelen trafiği inceler. Aynı şekilde bilgisayar ya da akıllı cihazdan dışarı giden ağ trafiğini de inceler. Bütün internet, ağ trafiği küçük parçalar halinde gönderilen veri paketlerinden oluşur. Bu paketlerden bazıları bilgisayara zarar verebilir ya da zarar vermek amaçlı gönderilmiş olabilir. Firewall tüm trafiği denetler. Örneğin bilgisayarınıza port taraması yapılmasını engeller ya da DDOS türündeki bir saldırıyı engelleyebilir.

Hem firewall hem de antivirüs özelliğine sahip yazılımlar vardır. Bunlar da genelde Internet Security adına sahiptir.

Eğer Internet security yazılımı kullanırsanız hem antivirüs hem de firewall yazılımınız olur. 

Comodo Firewall içinde virüs taraması özelliği var. Bilgisayarı zararlı yazılımlara karşı tarayabiliyor. Bu sisteme bulaşan virüsleri tespit etmek içindir. Gerçek zamanlı virüs koruması yoktur. Yazımda anlattığım Comodo Firewall 11 ücretsiz sürümdür. Ücretli sürümde antivirüs özelliği de var. Ücretli olan Comodo Internet Security Pro 11 adı ile satılıyor.

Sadece Internet Security yazılımı kullanırsan tek yazılım yeterli. Örnek Internet Security yazılımları:

  • Comodo Internet Security Pro
  • Kaspersky Internet Security
  • Trend Micro Internet Security
  • Eset Internet Security
  • Avast Internet Security
  • AVG Internet Security

Mesela ücretsiz olsun dersen şöyle kombinasyonlar yapabilirsin:

  • Comodo Firewall  + Kaspersky Free
  • Comodo Firewall + Avast Antivirüs Ücretsiz
  • Comodo Firwall + AVG antivirüs ücretsiz

Böylelikle ücretsiz firewall ve ücretsiz antivirüsleri birlikte kullanarak güvenliğini sağlayabilirsin.

hakan hakan (15394)
5 yıl önce cevaplandı

    0

    İlave bilgi:
     "..normalde trojanı antivirüs ile tespit edersin hiç bir sorun olmaz bunu bulur ve siler. Ama unutmaman (unutulmaması -ben) gereken br şey var: Önce virüsler ortaya çıkar sonra antivirüsler buna çözüm sunar. Yani eğer çok yeni bir trojan ya da henüz bilinmeyen bir trojansa antivirüsün tespit edememe olasılığı var. Bu sebepten Firewall gibi bir yazılımla ikinci güvenlik sağlanabilir. Firewall ile tüm portlar gözetim altında tutularak herhangi olağan dışı bir aktivitede uyarılabilirsin. Elbette bu da tam çözüm sağlamaz ama en azından bilginin senin bilgisayarından dışarı cıkarılmasını, uzaktan bilgisayarına erişilmesini engellersin.." (Daha önce açılmış konulardan birinde yapılmış @alattin yorumudur)

    temmuz temmuz (12505)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol