"Halkbank'in yeni uygulaması sizlerle" mesajı nedir?

0

Telefonuma dün akşam 11 sıralarında EBRUOZGUVEN diye birinden "Halbank'in yeni uygulaması sizlerle. Uygulamayi indiren tum musterilerimize 150 TL hediye musteri temsilciniz E. Ozguven" diye bir mesaj geldi. Bu mesajı anlamadım ne demek istiyor? Mesajda hiç detay yazmıyor sadece link vermiş o linke tıklamamı istiyor.

"Halkbank'in yeni uygulaması sizlerle" mesajı nedir ne anlama geliyor bilgisi olan var mı?

halkbankın yeni uygulaması

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    "Halkbank'ın yeni uygulaması sizlerle" mesajı ne anlama geliyor?

    Telefona SMS yoluyla gelen Halkbank'in yeni uygulaması sizlerle mesajını ilk bakışta gayet masum bir tanıtım SMS'i sandım, ta ki mesaj sonundaki tiny.ie/halkfirsat linkini görene kadar. Ben genellikle böyle bir durumda linke mutlaka tıklar detayına bakarım. Tabii size kesinlikle tavsiye etmiyorum benim amacım sadece incelemektir.

    Bu halkbankın yeni uygulaması sizlerle diye gelen mesajdaki linki de biraz inceledim. Elde ettiğim sonuçları sizlerle paylaşacağım.

    Şimdi bu linki ilk açtığımızda otomatik olarak şöyle bir yere yönlendiriyor:

    http://88.255.216.16/landpage?op=1&ms=http://tiny.ie/halkfirsat

    Bu yönlendirmenin ne anlama geldiğini @alattin başka bir konuda yazmıştı. Eğer bir siteye girmeye çalıştığınızda yukarıdaki gibi bir yönlendirme yapıldıysa, o site USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) tarafından zararlı bağlantılar listesine eklenmiştir ve bu sebepten erişim engeli yemiştir.

    Yani anlayacağınız "halkbankın yeni uygulaması sizlerle uygulamayı indiren tüm müşterilerimize 150 tl hediye" mesajındaki tiny.ie/halkfirsat linki zararlı olduğu için USOM tarafından yasaklı listesine alınmış ve bu nedenle erişim engeli yemiş.

    Buradan çıkaracağımız 2 sonuç var:

    • Mesajdaki linke Türkiye'den kendi normal IP'niz ile giremeyeceksiniz.
    • Mesajın ve mesajdaki linkin Halkbank ile alakası yok. Halkbank'ın yeni uygulaması diye bir şey de yok. Gerçek olsa USOM onu zararlı listesine koymazdı.

    Ben incelemeye devam ediyorum. "Halkbankın yeni uygulaması sizlerle..." mesajındaki linke VPN açıp girmeyi denedim ve bu sefer başarılı oldum.

    VPN açtığım zaman beni şuraya yönlendirdi:

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buradan.gelo.firsatlar.firsatbufirsat

    Bu aslında bir Google Play Store sayfasının linki. Ama Google Play'de "bulunamadı" hatası veriyor. Yani aslında tiny.ie/halkfirsat linki, sizi Play Store'a yönlendirip bir uygulama indirmenizi istiyor. Ama söz konusu uygulama Google Play Store'da yok. Muhtemelen zararlı ve kullanıcıları kötü anlamda kandırmaya çalışan bir uygulamaydı. Google da bunu marketinden kaldırdı.

    Amacı tam olarak çözemedim ama bunca zamanlık tecrübelerime dayanarak olayı size özetleyeyim: Birisi (iyi niyetli olmadığı kesin) bir uygulama yapmış, insanları "halkbankın yeni uygulaması sizlerle uygulamayı indiren tüm müşterilerimize 150 tl hediye" gibi gerçeklik payı olmayan bir yöntemle kandırarak uygulamayı indirmeye teşvik ediyor. Eğer uygulama hala mağazada olsa nasıl bir şey olduğuna bakardık ama maalesef Play Store'dan kaldırılmış. İşin arka planı kısaca bu şekilde diyebilirim.

    Linke tıklasam ve uygulamayı indirirsem 150 TL kazanacak mıyım?

    Kesinlikle hayır. 150 TL değil 150 kuruş bile kazanamayacaksınız. Söylediğim gibi kötü niyetli kişiler bu tarz yöntemlerle insanları kandırıp amaçlarına ulaşmayı hedeflerler. Bilinçsiz bir kullanıcı gözüyle baktığımız zaman 150 TL gayet cazip geliyor, üstelik oturduğumuz yerden sadece bir uygulama indirerek kazanacağız. Ama gerçekte böyle bir şey asla yok, bundan emin olabilirsiniz.

    Zaten mesajdaki tiny.ie/halkfirsat adlı link USOM tarafından yasaklı listesine alınmış ve erişim engeli yemiş. Bu detay bile tek başına yeterli. 150 TL hediye kazamayı vaad etmese bile yine bu siteye güvenilmez. Size de "halkbankın yeni uygulaması sizlerle.." gibi mesajlar gelirse lütfen inanmayın ve mesajı direkt olarak silin. Ayrıca göndereni de uyarmayı unutmayın.

    Mesajı gönderen EBRUOZGUVEN kimdir?

    "Halbank'in yeni uygulaması sizlerle. Uygulamayi indiren tum musterilerimize 150 TL hediye" mesajını EBRUOZGUVEN diye bir yerden gelmesine takılmayın. O tamamen tezgahın bir parçası. Mesajın Halkbank'tan gelmiş gibi görünmesi için müşteri temsilcisi gönderdi süsü vermek istemişler. Bu yüzden kafalarından Ebru Özgüven diye bir isim belirleyip o isimle bütün kullanıcılara göndermişler. Buna pek takılmayın. Aslında EBRUOZGUVEN diye biri yok, varsa bile size mesajı onun göndermediğinden emin olun.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol