Hard Disk Defrag nedir, nasıl yapılır?

0

Hard Disk Defrag işlemi nedir, nasıl yapılır?

mat7 mat7 (341)
6 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    0

    Aslında windowsun modern işletim sistemlerinde (Windows 7, 8 ve 10) manuel veya herhangi bir program kullanarak defrag işlemlererine gerek yok. Windows bunu zaten belirli peryotlarla kendisi otomatik olarak yapmaktadır.

    Manuel defrag (el ile disk birleştirme işlemleri) artık tarih olmuştur. Eskidendi o işler :)

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    0

    Disk Birleştirme (defrag) sabit disk sürücülerindeki parçalanmış dosyaların yeniden konumlandırılarak derli toplu hale getirilmesidir. Basit bir örnek verecek olursak, senin odan dağınık olduğu zaman mı aradığın bir şeyi daha kolay ve hızlıca bulursun yoksa derli toplu olduğu zaman mı? Mantıken derli toplu olduğu zaman daha kolay bulursun, çünkü her şey belli bir yerdedir. 

    Disk Birleştirme işlemi tam olarak bu, sabit diskteki parçalara ayrılmış dosyaları derli toplu hale getirir. Bunu şu şekilde yapabilirsin:

    Bilgisayarının arama bölümüne dfrgui.exe yazıp enter tuşuna bas, böylece Defrag aracını çalıştırdın.

    Şimdi burada önemli iki buton var. Birisi Çözümle butonu, diğeri En İyi Duruma Getir butonu. 

    • Çözümle butonu: Seçtiğin sürücünün ne kadar dağınık olduğunu ve derli toplu hale getirilmeye ihtiyacı olup olmadığını sana söyler
    • En İyi Duruma Getir butonu: Adından da anlaşılacağı gibi, seçtiğin sürücüyü derli toplu hale getirmeye başlar.

    Karşındaki ekranda C sürücüsü seçiliyken öncelikle Çözümle butonuna tıkla ve işlemin tamamlanmasını bekle, işlem sonucunda sana örneğin %10 parçalanmış gibi bir uyarı verebilir. 

    Daha sonra yine C sürücüsü seçiliyken En İyi Durumuna Getir butonuna basarsın ve yine işlemin bitmesini beklersin, bunları yaptıktan sonra defrag işlemi başarıyla tamamlanmış olur.

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

      0

      @farurhenho arkadaşımızın dediğinine ek olarak şunu söylemek isterim. SSD gibi disklerde disk birleştirme (defrag) yapmanıza gerek yoktur. Aksine SSD disklerde defrag işlemi önerilmez. Sebebi ise boşuna SSD nin ömründen yemek olarak gösterilir.

      SSD lerde işleme gerek duyulmamasının nedeni diskin mekanik parçası olmadığından istenilen bilgiye çok hızlı bir şekilde zaten ulaşabilmesi.

      ismailsarp ismailsarp (6010)
      6 yıl önce cevaplandı

      • Bir diskin SSD disk olup olmadığı nasıl anlaşılır ?  @ismailsarp (5386) mat7 6 yıl önce
      • Bunu sen anlarsın ebruli, insan bilgisayarında kullandığı donanımın ne olduğunu bilmez mi? @ebruli omercik 6 yıl önce
      • Bilgisayarıma sağ tuş özellikler e tıklayın. Ardından açılan pencerenin sol tarafındaki "Aygıt Yöneticisi" yazısına tıklayın. Açılan ekrandan Disk Sürücüleri yazısını genişletin. Şimdi bilgisayarına bağlı tüm disk aygıtları buradan görünecektir. Oradaki aygıtların ismini google den yazıp araştırın diskinizin özelliklerini bu şekilde öğrenebilirsiniz. @ebruli ismailsarp 6 yıl önce
      • Bu kadar tuhaf karşılayacak bir durum yok aslında @farurhenho (1540) bazen bildiğimiz aklımızdan çıkabilir yada bu bilgiye o ana kadar ihtiyacı olmamış olabilir insan . mat7 6 yıl önce
      • Teşekkürler @ismailsarp (5421) dediğiniz gibi yaptım ve öğrendim . mat7 6 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol