Hard Disk niye kafa atar ?

0

Selamün Aleyküm arkadaşlar hdd niye kafa atar bir bilişimci sallama veya bir yatağa atmayla atar diye bir şey dedi asıl neden olabilir yardımcı olabilir misiniz 

andromobil andromobil (74)
1 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    " yatağa atma" ne demek hiç bir fikrim yok.

    Kafa atmasından kastın sanırım HDD okuma / yazma kafası park pozisyonuna gelmiyor. Diski düşürmek, sert bir şekilde bir yerlere fırlatmak, diskin darbe alması bu soruna yol açabildiği gibi bunlardan hiç biri olmadığında da bu sorunu yaşayabilirsin.

    HDD kafası dedigin şey aktüatör kol üzerinde (kafayı yaşıyan ve hareket ettiren nesne) işi bittiğinde park konumuna gelmelidir. Bazen aktüatör kol bu işlevi yerine getiremez. Sorun kafanın sıkışması, bir yerlere dokunması olabilir. 

    hdd okuma  yazma kafası ve park alanı

    Diski açıp tamir denemesi yapanlar var. Bu çok riskli bir işlemdir. Normal bir teknik serviste bu işlem yapılmamalıdır.  Özellikle kritik veriler varsa ancak veri kurtarma merkezlerinde clean room adı verilen yerlerde yapılmalıdır. 

    Gerçi benim normal bir ortamda açık disk kafasını hareket ettirip, park konumuna getirtip çalıştırdığım bir iki durum oldu. Sorunsuz tüm verileri aldım ama ben her tür riski ve olasılığı bilerek bunu yaptım. Disk tamamen bozulabilirdi de. 

    hakan hakan (15409)
    1 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol