Hattımın desteklediği maksimum hızı nasıl öğrenirim?

1

Hattımın desteklediği maksimum hızı nasıl öğrenirim?

Hattımın alabileceği maksimum hızı nasıl öğrenebilirim?

Modem arayüzünden DSL, Hat istatistiklerine nasıl bakarım?

Hattımın destelediği hızı arttırmak için ne yapabilirim?

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    4

    Hattımın alabileceği maksimum hız nedir?

    Bölgenizdeki altyapıya, evinizdeki tesisatın kalitesine ve santrale olan uzaklığa bağlı olarak internet kullanıcılarının alabileceği maksimum hızlar farklı olur.Internet kullanıcıları bazen internetlerini hızlandırmak isteseler dahi malesef bu sorunlar yüzünden yavaş internet kullanmaya mecbur kalırlar.

    Internetinizin alabileceği maksimum hız değerleri ADSL ve VDSL aboneleri için geçerlidir.Bu aboneler internetlerini bakır kablolar aracılığı ile alırlar.Dolayısıyla altyapı kalitesi doğrudan hıza etki eder.Fiber ve uydunet abonelerinin zaten evlerinin altına kadar altyapı döşendiğinden ve bakır kablo yerine fiber optik kablo ile internete girdiklerinden altyapı sorunu yaşamazlar.İstedikleri hızı almaları sorun teşkil etmez.

    Hattımın desteklediği maksimum hızı nasıl öğrenirim? Hattımın alabileceği maksimum hızı nasıl öğrenebilirim?

     

     

     

    Özellikle Türkiye'de ADSL ve VDSL tarifesindeki internet kullanıcıları için bu iki soru çok önemli yere sahip.Bu sorular sizin internet hızınızı belirleyen ana etmenleri oluşturuyorlar.Dolayısıyla sizin bu cevapları bilmeniz internet hızınızı sağlıklı bir şekilde seçmenizde yardımcı olacak.

    Hattınızın desteklediği maksimum hız değerleri Modem üzerindeki istatistiklerden öğrenilebilir.Modem arayüzünde yer alan DSL istatistikleri isimli bölümde hattınızın kalitesi ve alabileceğiniz maksimum hız bilgisinine ulaşılabilir.

    Modem üzerindeki DSL istatistiklerinde hızı belirleyen temel etkenler şu şekilde belirtilir;

    • SNR margin değeri (Hattınızdaki sinyal ve gürültü oranı)
      • Değer yükseldikçe hat kalitesi artar.Örneğin hattınız 10-15 DB aralığında ise şuanda alabileceğiz hızı alıyor, internetinizi hızlandırmak kopmalara yol açabilir anlamı çıkarılır. 20-30 DB arası değere sahipseniz hattınızın kalitesi güzel ve hızınızı daha da arttırabilirsiniz anlamı çıkarılır.
    • Downstream - Upstream Line Attenuation (Hat zayıflaması)
      • Bu değer hattınızdaki  zayıflama oranını gösterir.Değer düştükçe zayıflama azalır yani kalite artar.Düşük değer daha iyidir.Örneğin; Değer 10-20 DB arası çok iyi. 20-40 DB arası idare eder,orta .41 DB ve üzeri kötü zayıflamaya sahiptir.41 DB kullanan biri hız arttırımında kopmalar yaşayabilir.
    • Attainable Net Data Rate (Maksimum hız oranı) 
      • Bu değer hattınızın alabileceği maksimum hızı kbps cinsinden ifade eder.Örneğin 8 mbit (8192kbps) hız kullanan birinde bu değer 20000 kbps ve üzerinde ise 16 mbit (16384 kbps) hız alınabilir anlamına gelecektir.Arttırılabilir hız oranı değeri tam olarak doğruyu yansıtmaz.Örneğin arttırılabilir hız oranınız 16 mbit ise siz 16 mbit hızı sağlıklı alamazsınız.Çünkü hız arttırımında işin içine SRN ve Line Attenuation da girer ve hattınızda kopmalar olur.Genelde arttırılabilir hız oranı değerinin 5-6 mbit altı hızlar sağlıklı alınır.

    Modem arayüzünden DSL, Hat istatistiklerine nasıl bakarım?

    Modeminizin arayüzüne ulaşarak DSL, Hat istatistikleri bilgisine ulaşılabilir.Aşağıdaki adımları izlediğinizde DSL istatistikleri bölümüne ulaşabilirsiniz.

    • 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 adresine giriniz (Çoğu modemin varsayılan adresi 192.168.1.1, AirTies modemlerde ise 192.168.2.1 dir.)
    • iki adresten birinde karşınıza kullanıcı adı ve şifre ekranı gelir.Buradaki kullanıcı adı ve şifre bilgisi modem kitapçığında bulunabilir.Genel olarak kullanılan bazı şifreler şu şekildedir;
      • TP Link modemler için;  kullanıcı adı = admin şifre = turktelekom veya ttnet veya admin
      • AirTies modemler için: kullanıcı adı kısmı varsa admin yoksa direkt olarak şifre için = ttnet veya turktelekom veya (boşbırakın)
      • Zyxel modemler için; kullanıcı adı= admin şifre= 1234 veya ttnet veya turktelekom veya admin
      • bu markaların dışında birçok modem kullanıcı adı ve şifresine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    • Şifre yazıp arayüz ulaşın.Arayüz ekranı kullandığınız modemlere göre farklılık gösterebilir.Çoğu modemde DSL istatistikleri Durum, Internet, Bakım, ADSL gibi menülerin altında yer alır.Biraz karıştırıldığında DSL istatistiklerine ulaşılacaktır.
      • AirTies için arayüz ekranından Internet menüsü altından,
      • TP Link için arayüz ekranından Durum menüsünden,
      • Tp Link W9970 modem için direkt olarak arayüz ekranından,
      • Zyxel için arayüz ekranında Bakım-->Hata bulma menüsünden ulaşılabilir.

    Örnek bir hat değeri ekranı ;

     

    Hattımın destelediği hızı arttırmak için ne yapabilirim?

    Hattınızın desteklediği hız değeri bazen Servis Sağlayıcıların tarafında değil kullanıcı tarafında meydana gelen bir sorun sebebiyle düşebilir.Apartman kutunuzdan itibaren size gelen hat kablosunda;

    • Hat kablosunda eklemeler,
    • Hat kablosunda ezilmeler,
    • Hat kablosunun gereksiz şekilde uzun olması
    • Eski binalardaki hat kablolarının artık çürümeye ve paslanmaya başlaması

    durumları sizin düşük hız almanıza yol açabilen sebeplerdendir.Bakır kablolar hassas olduklarından kablo durumunun iyi olması hıza direkt etki eder.

    Internet kullanıcılarının yapabileceği bazı çözümler;

    • Kablolardaki ezik yerleri farkederek ortadan kaldırmak,
    • Gereksiz uzunlukları ortadan kaldırmak,
    • Apartman kutusundan itibaren yeni bakır kablo veya Cat6 denilen ethernet kablosu çekerek interneti taşımak.

    Kullanıcıların yaptıkları bu çözümler tesisatlarında sorun olması halinde çözülecek ve aldıkları hat değerlerinde gözle görülür performans artışı sağlayacaklardır.Kopma sorunlarını çözecekler ve internet hızlarını arttırabileceklerdir.

    Yaptığınız çözümler işe yaramadıysa sorun sizden kaynaklanmıyor, bölgenizdeki altyapıdan kaynaklanıyor anlamına gelir.Bu gibi durumlarda malesef elinizden pek birşey gelmez.Turk Telekom müşteri hizmetlerini arayarak şikayeti dile getirmek, Turk Telekom binalarına altyapı ile ilgili dilekçe vermek gibi durumlar bölgenizdeki altyapı çalışmalarını hızlandırabilir.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol