Hazırda beklet vs. Uyku modu, hangisi daha iyi?

1

Laptopumu kapağını kapattığımda hazırda beklet olarak mı ayarlamalıyım yoksa uyku modu olarak mı?

veysi2023 veysi2023 (149)
5 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    1

    Hazırda beklet ve uyku modu arasında temel fark enerji tasarufudur.

    Uyku modu ve hazırda beklet arasında ne fark var?

    Uyku modunda (sleep mode), bilgisayar hızlıca kaldığı yerden devam edebilecek bir moddadır. Uyku modunda çok güç kullanılır ve bellekteki veriler saklanır. Yani Ram boşaltılmaz. Uyku modunda bilgisayardaki tüm işlemler durdurulur. Bilgisayar düşük güç tüketimi moduna alınır. Açık olan tüm belgeler ve uygulamalar bellekte tutulmaya devam eder.

    Uyku modu  bilgisayar kısa süreli boşta kalacaksa uygundur. Örneğin bir kaç saat işlem yapmayacaksın o zaman bilgisayarı uyku moduna almak mantıklıdır. Böylelikle hızlıca kaldığın yerden devam edebilirsin ve bu esnada bilgisaya daha az elektrik harcar.

    Hazırda Beklet (Hibernate), çalışma mantığı uyku moduna göre çok daha farklıdır. Uyku modu ve Hazırda Beklet arasındaki en büyük fark açık olan belgeler ve uygulamalar bilgisayar belleğinde değil de sabit diske kaydedilir (SSD, HDD). Hazırda Beklet modunda bilgisayar hiç elektrik kullanmaz. Normal kapatmadaki gibi enerji kullanımı sıfırlanır. Bilgisayarı yeniden açtığında Hazırda Beklet modundan çıkılır ve disk üzerine kayıt edilmiş açık uygulamalar ve dosyalar ekrana getirilir. HDD kullanan bir sistemde Hazırda Beklet modundan çıkmak çok daha uzun sürebilir. Hazırla beklet, örneğin laptop kullanıyorsun diyelim ve açık uygulamaları kapatmak istemiyorsun, çalışmana kaldığın yerden devam etmek istiyorsun ama uzunca bir sürede bilgisayar kullanmayacaksın, mesela bir gün boyunca diyelim o zaman mantıklıdır.

    Ne zaman uyku modu ne zaman hazırda beklet seçilmelidir?

    Bir kaç saat bilgisayarı kullanmayacaksanız uyku modu mantıklıdır. Örneğin çalışıyorsunuz, oyun oynuyorsunuz, dışarı çıkıp geleceksiniz o zama uyku modunu kullanmak mantıklıdır.

    Eğer bir bir kaç saatten daha uzun bilgisayarı kullanmayacaksanız, örneğin akşam yatarken bilgisayarı kapatmak yerine hazırda beklet moduna alabilirsiniz. Tabi ki açık uygulamalar, belgeler kapanmasın istiyorsanız hazırda beklete alın. Böyle bir ihtiyacınız yoksa normal kapatın.

    Önemli Not:

    Her iki modda da (uyku modu ve hazırda beklet) uygulamalar çalışmayı durdururlar. Örneğin download yapıyorsanız, indirme işlemi kesilir. Torrent kullanıyorsanız torrent indirmeyi durdurur. Müzik çalınıyorsa müzik çalma durur.

     

    hakan hakan (15424)
    5 yıl önce cevaplandı

      1

      Uyku moduna mı ayarlı yoksa değil mi diye nasıl bakacaksın bunu diyim.

      Denetim masasını aç ve Donanım ve ses'e tıkla ardından Güç seçeneklerine tıkla ve gelen ekranın sol tarafında Güç düğmelerinin yapacaklarını seç ve tıkla gelen ekrandan Şu anda kullanılamayan ayarlar'a tıkla ve alttaki ressimde gördüğün gibi benim bilgisayarım ekranı kapatınca uyku moduna alıyor seninkini bilmiyorum ama burdan modunu ayarlaya bilirsin.

      Hazırda beklet modu ne işe yarar:

      Oyun vs. indirirken ekranı kapağını kapatsanız da oyun indirmeye devam eder.

      Uyku modu ne işe yarar:

      Oyun vs. indirirken indirme durur ama ekranı açtığınızda ve masa üstüne geldiğinizde oyun indirmeye devam eder yani uyku modunda oyun indirmesi durur

       

      darkcrak darkcrak (5168)
      5 yıl önce cevaplandı

      • ben bunu biliyordum, asıl sormak istediğim ekran kapattığımda uyku moduna almam mı daha iyi hazırda bekletmem mi? veysi2023 5 yıl önce
      • Hiç biri iyi değil ama ben 3 senedir uyku modunu kullanıyorum hiç bir şey olmadı yani uyku modu iyi @veysi2023 darkcrak 5 yıl önce
      • teşekkürler veysi2023 5 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol