HD Tune nedir? HD Tune nasıl kullanılır?

1

HD Tune programıyla neler yapabilirim? HD Tune programını kullanmak zararlı mıdır?

HD Tune programı ne işe yarar, nereden indirebilirim? 

HD Tune programını kullanarak HDD'min sağlığını nasıl ölçerim?

omercik omercik (9418)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    HD Tune, Hard Diskinizin sağlığını test edebileceğiniz ve bad sector taraması yapabileceğiniz yazılımdır.

    Programın kurulumunu yapıp çalıştırdığınızda üst bölümde hard diskinizin teknik olarak marka ve modelini görürsünüz. Şayet bilgisayarınıza o an harici hard disk veya flash disk takılıysa ve siz bunları test etmek istiyorsanız oradaki açılır menüden ilgili şekilde değiştirebilmeniz mümkündür. 

    HDD modelinizin yer aldığı yerin hemen sağ tarafında ise HDD'nizin sıcaklığı yer alır. (55 derece ve üzeri bir değer tehlikelidir)

    Benchmark: Bu bölümde Start butonuna tıkladığınızda HDD'nizin okuma ve yazma hızı test edilir. Stop düğmesine basarak ise testi sonlandırırsınız. 

    Info: Burada teknik detaylar yer alır. HDD'nizin firmware sürümü, hangi teknolojiyi desteklediği (SATA gibi) ve çoğu teknik detayı burada görebilirsiniz. 

    Health: Asıl önemli olan bölüm burasıdır. Burada HDD'mizin sağlık durumunu görebiliriz. Burada HDD'nizin sağlık durumuyla elde edilen verilerin hepsi "Ok" olarak işaretlenmişse ve farklı bir renkte vurgu yapılmamışsa HDD'nizin sağlık durumu çok iyi demektir ve endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Eğer alınan verilerden biri sarı renkteyse bu size bir uyarıdır, kırmızı renkte ise ciddi problemler olduğu tespit edilmiştir ve önemli verilerinizi kaybetmemek için güvenli bir yere yedeklemeniz gerekir.

    Error Scan: Buradan hard diskinizde bad sector olup olmadığını tespit edersiniz. HDD 50x50 toplam 2500 bloğa ayrılarak test edilir. Herhangi bir problemi olmayan blok yeşil renkle, problem olduğu tespit edilen bloklar ise kırmızı renkle gösterilir. Kırmızı renkle gösterilen her blok, hard diskte hasar gören yerleri temsil eder. 

    HD Tune'nin ücretsiz ve pro olmak üzere 2 ayrı sürümü mevcuttur. Pro sürümü daha kapsamlı olsa da ücretsiz sürümü genel olarak kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için odukça yeterli olacaktır.

    HD Tune: http://www.hdtune.com/download.html

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol