0
Windows 7, Windows 8/8.1 ve Windows 10 Hızlı Getirme özelliği ne işe yarar? Hızlı Getirme nedir, yararı var mı?
Hızlı Getirme kapatılmalı mı? Hızlı Getirme bilgisayarı yavaşlatır mı?
0
Windows 7/8/10 Hızlı Getirme hizmeti nedir?
Windows Hızlı Getirme özelliği kısaca, bir kullanıcının bilgisayar kullanımını takip ederek sistem belliğinin yani RAM'in o yönde optimize olmasını sağlar. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse: Farz edelim siz bilgisayarınızda çoğunlukla Google Chrome, Acrobat Reader ve Teamviewer programlarını kullanıyorsunuz. İşte Hızlı Getirme hizmeti sizin kullanım alışkanlığınızı takip ederek bunu anlıyor ve sık kullandığınız programları RAM'e önceden yüklüyor. Yani Hızlı Getirme hizmeti, RAM'e diyor ki: "Kardeş bu kullanıcı Teamviewer'i açabilir bak, hazır ol."
İşte böylece sık kullandığınız programlar, nadiren kullandığınız programlara göre daha hızlı açılıyor. Bunu daha iyi anlamak için önce bilgisayarınızı açar açmaz bir programı açın; sonra program açıkken çarpı işaretine tıklayarak programı kapatın ve hemen tekrar aynı programı açın. Aradaki programın açılış hızındaki farkı bariz anlayacaksınız.
Özetleyecek olursak, Hızlı Getirme hizmeti bilgisayarı nasıl kullandığımızı her an takip ediyor ve kullanım alışkanlıklarımızı sistem belleği RAM'e kaydediyor. Daha sonra bir programı açtığımızda da direkt olarak RAM'den o bilgiyi alıyor ve böylece program çok hızlı açılıyor. Eğer daha önce bilgisayarınıza format attıysanız fark etmişsinizdir, format atıldığı ilk zamanlarda bilgisayar çok yavaş çalışır. Kullandıkça hızlanır, belli bir tempoya kavuşur. İşte bunu Hızlı Getirme ile bağdaştırabiliriz. Aslında RAM ne kadar fazla olursa bilgisayar o kadar hızlı çalışır denmesinin bir sebebi de budur.
Hızlı Getirme hizmetinin zararları nedir? Hızlı Getirme kapatılmalı mı?
Hızlı Getirme son derece faydalı bir hizmet. Koca bir listede "hızlı getirmenin zararları şunlardır" diye sıralama yapamayacağım. Sadece şunu söyleyebilirim: Eğer düşük sistemli bir bilgisayarınız varsa (2 GB RAM gibi) Hızlı Getirme hizmeti sizin için bir dezavantaj olabilir. Çünkü Windows zaten 2 GB RAM'in önemli bir kısmını kullanacaktır, hal böyleyken RAM'in geri kalanına da bilgisayar kullanım alışkanlıklarına dair bilgilerin yüklenmesi kullanıcıya sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle düşük sistemli bilgisayarınız varsa Hızlı Getirme özelliğini kapatabilirsiniz.
Ama 4 GB ve üstü RAM'e sahip bilgisayarınız varsa kesinlikle kapatmayın.
Ek bilgi olarak, Görev Yöneticisindeki "Hizmet Ana Bilgisayarı: Hızlı Getirme"nin burada bahsettiğim Hızlı Getirme hizmetiyle alakalı olduğunu da belirtmek istiyorum.
Hızlı Getirme hizmeti nasıl açılır/kapatılır?
Hızlı Getirmeyi açmak veya kapatmak istiyorsanız Hızlı Getirme açma ve kapatma nasıl yapılır? linkine tıklayarak nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol