0
Javascript ve JSON kullanarak web tabanlı bir bilgi yarışması oyunu hazırladım. Tek sayfa üzerinden çalışıyor ve herhangi bir sayfa değişimi/yönlendirmesi olmuyor. Tek yaptığı ilk sayfada hazır olarak bulunan json formatındaki soruları rastgele döndürmesi. Sayfadaki tüm verilerin toplamı (kodlar, resimler) 200kb bile değil, ekstra olarak sadece müzik çalışıyor arkaplanda onun da boyutu küçük 400kb gibi bir şey. Yani düz hesap toplamda yüklenecek 1mb lık veri var.
Şimdi localde çalışırken her şey çok tatlı güzel ama bunu yayınladıktan sonra anlık kullanıcı sayısı fazla olduğunda muhtemelen yavaşlamalar da olacaktır. Benim size sorum (tamamen örnek veriyorum) anlık 1000 kullanıcıyı kaldırabilecek bir hosting için gereken özellikler nelerdir?
Örnek olarak godaddy nin "başlangıç düzeyi" hosting paketi anlık kaç kullanıcıyı kaldırabilir?
Ek: Türkçe bir uygulama, yani Türkiye'deki kullanıcılar tarafından kullanılacak. Bu yüzden yurtdışı lokasyonlu hosting almak ne kadar doğru olur?
Edit: Reklam olur mu emin değilim eğer öyleyse uyarırsanız kaldırırım. https://www.guzel.net.tr/turkiye-vps.php şu linkteki vps lerin hangisi işimi görür? Anlık 1k-2k kişiyi kaldırabilecek?
0
Kodlaman Javascrip ve Json'a dayalıysa işin kolay. Sunucu taraflı kodun hiç yok anladığım kadarıyla. Javascript kullanıcı taraflı çalışan bir koddur. Yani sayfan kullanıcının bilgisayarına indirilir ve javascript kodları kullanıcının işlemci ve ram gibi donanım bileşenleri kullanılarak işlenir.
Daha basit bir anlatımla, web sayfan kullanıcının bilgisayarına indirildiğinde artık senin sunucunun işi bitmiştir. Senin sunucun sadece kullanıcının talep ettiği sayfaları servis eder.
En basitinden verdiğin linkteki TR-VPS-1 ile başlayabilirsin. Anlık 1k-2k rahatlıkla bu sunucu tarafından servis edilebilir. Benzer bir konfigürasyonda ben Windows Sever'da anlık 6K gördüm. Sonrasını göremedim çünkü sunucu çöktü :o) ama benim uygulamamda sunucu taraflı yük çok fazlaydı. İyi bile dayanmıştı.
Dediğim gibi sunucu taraflı kodun yoksa hiç bir problem ile karşılaşmazsın.
Hosting alırken VPS yerine Cloud tabanlı tercih edersen daha rahat edersin. VPS de donanım arttırmak istediğinde bu belirli bir zaman alabiliyor, donanım VPS sunucusunun o anki donanım özellikleri ile limitlidir. Örneğin sunucun yoğun trafik almaya başladı diyelim. Bu durumda Cloud sunucu üzerinde kaynak arttırıma gitmek çok daha hızlı ve kolaydır. Yönetim panelinde bir kaç dakikada işlemci sayısını, Ram, Disk gibi yükseltmeleri hızlıca yapabilirsin. VPS de durum biraz daha zor olabilir.
Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol