i3 mü i5 mi i7 mi hangisi daha iyi?

0

İntel işlemciler i3, i5 ve i7 arasında ne fark var?

İntel i3 mü i5 mi i7 mi iyi?

İntel i3 i5 ve i7 arasında hangisi daha hızlı?

intel i3 mi intel i5 mi intel i7 mi satın almalıyım?

hakan hakan (15424)
5 yıl önce sordu

  • "i3 mü i5 mi i7 mi hangisi daha iyi?" sorusu konu başlığı olarak çok tuhaf geldi bana :) Çokta basit ve çok anlam ifade etmeyen bir soru gibi. Neyse, başlık "İntel işlemciler i3, i5 ve i7 arasında ne farkLAR var?" şeklinde olsaydı herhalde daha iyi olurdu. Sencede öyle değilmi? :) temmuz 5 yıl önce
  • @temmuz basit iyidir :) bu soru bana geldi. Aynen bu şekilde. Ben de buna uygun yazdım. Bu konuda hiç bilgisi olmayanlara yönelik bir yazı oldu. hakan 5 yıl önce
  • İyi öyleyse. Sen bilirsin.. :) temmuz 5 yıl önce
  • Bence en iyisi Core i9 (9900K 5 Ghz CineBench).. Birde bunu araştırsaydın keşke. Bunada bir "hoş geldin" demek gerekir herhalde. Bekliyoruz.. :) @hakan temmuz 5 yıl önce
  • @temmuz önce bunları bir sindirelim, sıra i9 a da gelecek :) i9 henüz çok yeni ve pahalı olduğundan hiç adını anmadım. Mesela MSI GT75 TITAN 8RG-092TR 32 bin liracık sadece hakan 5 yıl önce

Toplam 1 Cevap


1

İntel i3 mü i5 mi i7 mi?

CPU yani işlemci bilgisayarın beyni gibidir. Bilgisayarın içindeki en güçlü parçadır. Bütün işlemleri başlatır, kontrol eder ve bitirir. Bazı işlemciler yavaş  bazıları da hızlıdır. Genel olarak bilgisayarın hızı, performansı işlemcinin gücü ile doğru orantılıdır.

Doğru donanımda işlemci hızlıysa, bilgisayar da hızlıdır. İşlemci üreticisi intel i serisi işlemcileri çıkardığında biraz kafa karışıklığına yol açtı kullanıcılar genelde i3 mü i5 mi i7 mi hızlı? Hangi işlemciyi almalıyım? soruları işe baş başa kaldılar. 

İntel i3 mü i5 mi i7 mi iyi?

Yeni bilgisayar alan kişilerin en çok kafasını karıştıran konulardan biri de işlemci seçimidir. Eğer alacağınız bilgisayar bir intel işlemciye sahipse o zaman genel olarak karşınıza üç işlemci çıkar:

  • Intel Core i3
  • Intel Core i5
  • Intel Core i7

Intel i3 mü intel i5 mi intel i7 mi sorusuna kısaca cevap vermem gerekirse bu sıralamada en güçlü, hızlı işlemci intel i7 işlemcisidir. 

Daha sonra intel i5 ve en sonuncu olarak da intel i3 işlemcisi gelir. 

Intel i serisi işlemcilerinde farklı jenerasyonları var. Bu çözüm paylaşıldığında en son 8. jenerasyon işlemciler piyasadaydı. Bu jenerasyon işini versiyon gibi düşünebilirsiniz. i serisi işlemciler çıktıklarından bari 8 defa yenilendiler.

Bir işlemci alırken i3 mü, i5 mi, i7 mi  baktıktan sonra model numarasına da bakmakta fayda vardır. Intel işlemciler Intel Core i7-8086K gibi adlandırılırlar.  8086K model numarasının başındaki sayı jenerasyonu gösterir. Örneğin intel i7 8086K işlemcisi 8. jenerasyondur.

Ayrıca model numarasının sonunda bir harf bulunur. Bu harflerde farklı anlamlar taşır. 

  • U: Ultra düşük güç  U  sadece laptop işlemcilerinde vardır. Daha fazla pil ömrü için az güç harcayan işlemciyi ifade eder.
  • Y:  Düşük güç. Eski model laptop ve mobil cihazların işlemcisidir.
  • T: Gücü masaüstü bilgisayarlar için optimize edilmiş işlemci
  • Q: 4 çekirdekli işlemci
  • H:  Yüksek performanslı grafik. Yüksek grafik performanslı intel birimi içerir
  • K: Overclock edilebilir işlemci

İntel işlemciler i3, i5 ve i7 arasında ne fark var?

Temel olarak i3, i5, i7 arasında şu farklılıklar vardır:

  • Çekirdek sayısı
  • Önbellek miktarı
  • İş parcacığı sayısı
  • Intel Turbo Boost teknolojisi

Burada bahsedilen tüm bu bileşenler performansı doğrudan etkiler.

Çekirdek sayısı

Bir işlemcide ne kadar fazla çekirdek(core) varsa aynı anda o kadar fazla iş parcacığını işleyebilir.

Örneğin Intel Core i7-8086K işlemcisi 6 çekirdeğe sahiptir ve aynı anda 12 iş parcacığını işleyebilir. Bu durum Intel i5-8265U işlemcisinde 4 çekirdek 8 iş parcacığı şeklindedir.  Intel Core i3-8145U işlemcide 2 çekirdek vardır ve aynı anda 4 iş parcacığı işleyebilir. Bu anlamda en fazla çekirde i7 işlemcide en az çekirde i3 işlemcide bulunur.

Önbellek miktarı

Bilgisayarların ramlari gib işlemcilerinde kendi içlerinde bellekleri vardır. İşlemciler verileri işlerken öncelikle kendi belleklerini kullanırlar. İşlemci içindeki bu bellek Cache veya ön bellek olarak adlandırılır. Önbellek RAM'dan çok daha hızlıdır. RAM'in yetişemeyeceği işlemleri yüksek performans ile gerçekleştirir. CPU yani işlemci bellekleri PC'lardaki RAM gibi GB ile değil MB ile ölçülür.

Örneğin Intel Core i7-8086K işlemcisi 12MB önbelleğe sahiptir.  Intel i5-8265U işlemcisi 6MB önbelleğe sahiptir. Intel Core i3-8145U 4MB önbelleğe sahiptir. Önbellek miktarlarında da i7 daha güçlüdür. 

i3 mü i5 mi i7 mi hangisini satın almalıyım?

intel i3, i5 ya da i7 işlemciye sahip bir bilgisayar alacaksanız bu bilgisayarı ne için kullandığınız önemlidir. Boş yere para vermemek için amacıa uygun olan bilgisayarı tercih etmelisiniz.

 

Intel i3 işlemci kimler için?

Internette gezinen, Ofis uygulamaları kullanan, çok fazla performans ihtiyacı olmayan kullanıcılar için uygundur. İntel Core i3 işlemcili bilgisayar fiyatları daha uygundur.

Intel i5 işlemci kimler için?

Ortalama performans bekleyen ev ve iş yeri kullanıcıları için uygundur. Aynı zamanda yüksek performans gerektirmeyen oyunlar için idealdir.

Intel i7 işlemci kimler için?

Bilgisayardan yüksek performans bekleyen grafik uygulamaları çalıştıran, oyun oynayan kullanıcılar için intel i7 işlemci uygundur. intel i7 işlemcisi en performanslı işlemcidir. Eğer çizim programları kullanıyorsanız,  oyun oynuyorsanız i7 işlemci sizler için uygundur. Aynı zamanda intel i7 işlemciler i3,i5 gibi işlemcilere nazaran daha pahalıdır.

hakan hakan (15424)
5 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol