İdeal Fan Ayarını Bir Türlü Yapamadım

0

Arkadaşlar selam sizi rahatsız ediyorsam özür dilerim bir sorunum var şimdi benim özel aldığım CPU Fan maxiumum 2500-2900 devir ile dönüyor haliyle ses yapar. Ben sadece İnternette dolaşıyorum ve işlemciyi zorlamıyorum işlemci sıcaklığı 30 dereceyi zor buluyor. BİOS'tan CPU Fan ayarları var Standart ve Silent yaptım hala aynı oldu Turbo var ona hiç ellemedim bile bir de Manuel var orada 3 kademeli sıcaklık ve Fan dönüş hızları ayarlanıyor onları yapmaya cesaret edemedim bana orada en uygun ayarları söyler misiniz ona göre düzenleyeyim orayı. Ayrıca kasamın arkasında ek fan var ama onunla ilgili bir sorun var onu BİOS galiba görmüyor BİOS'ta fan RPM hızı yerine N/A yazıyor. Ama fan devrede bu nasıl olabiliyor? (Bilgisayarı bilgisayarcı topladı ben görmedim yaparken). Birde bilgisayarımı kapattığım zaman (fişten çekmiyorum WİFİ Modem takılı diye) PC kapanıyor ama çok az cızırtı gibi ses geliyor içerisine bakıyorum deliklerden Anakartın sarı/turuncu ışıkları ve kasa önünde Power düğmesinin yanında mavi ışık yanıyor bu cızıltı neyden kaynaklıdır? Bilgisayar çalışırken mavi ışık gidiyor kasa içi kırmızı aydınlatmalı oluyor. Son olarak ise Ekran Kartıma da ayar çekmek istiyorum Full HD Monitörüm var ayrıca Nvdia denetim masasından görünümü kaliteye çektim ama yine GPU Fan sıcaklığı 30 dereceği zor buluyor. Çok soru sordum gibi site kurallarına aykırı ise özür dilerim bu soruları ayrı ayrı konu açmak yerine bir arada toplayayım dedim bana yardımcı olur musunuz? 

Sistemim;

İntel İ3 7100 İşlemci

Asus H110M-K Anakart

Zalman CNPS5X İşlemci Soğutucu

Asus GT 1030 Phoenix OC Ekran Kartı 

selcuk14 selcuk14 (1)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Ne rahatsızlığı Selçuk uzmanim.net bunun için var. Çekinmeden tüm sorularını sorabilirsin.

    Fan ayarlarının alabileceği değerler ve anlamları:

    • Silent: düşük fan hızı, dolayısı ile daha az ses demek fakat bunda işlemci aşırı ısınabilir.
    • Standard: Normalde en uygun fan ayarı, fan daha fazla ses yapar ama işlemci daha iyi soğutulur.
    • Performance / Turbo: En gürültülü ayar. Fakat en iyi soğutmayı bu yapar.

    Sen sadece internette dolanıyorsan bunu standard olarak ayarla.

    Kasanın arkasındaki fan genelde akıllı değildir, anakart üzerinden kontrol edilemez. Anakarttan enerji alır ve sürekli aynı devir hızında çalışır.

    Bilgisayar kapalıyken cızırtı geliyorsa, öncelike cızırtı nereden geliyor tam olarak bunu bulman lazım. hoparlörden geliyorsa bu bir kısa devre veya  kötü elektrik topraklamasına işaret olabilir.

    GPU ısısı yükselmiyorsa kasa içi soğutmanın, frafik kartının fanının iyi çalıştığını gösterir. Bu bir sorun değil. Düşük ısı her zaman daha iyidir.

    hakan hakan (15424)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol