IMEI numarası nedir, nasıl öğrenilir? IMEI numarası hakkında bilinmesi gerekenler

0

Telefonumun arama ekranından *#06#'yi tuşladığımda telefonumun IMEI numarası çıkıyor;

IMEI numarası nedir, ne anlama gelir?

Bunu öğrenmek benim işime nasıl yarayabilir?

IMEI numaramı öğrendikten sonra neler yapabilirim?

Telefonumun IMEI numarasını neden bilmeliyim? 

IMEI numarası hakkında bildiğim bütün detayları uzmanim.net kullanıcılarıyla paylaşmak istedim, sizde eklemek istediğiniz şeyleri yazabilirsiniz.

omercik omercik (9418)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    IMEI numarası nedir ve nasıl öğrenilir?

    IMEI (International Mobile Equipment Identity - Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği) kullandığınız her bir cihazın kimliğidir ve 3G bağlantısını destekleyen her cihazda bulunur. Bu bir tablet bile olabilir. 15 haneden oluşan IMEI numarası, her cihaz için eşsizdir, benzeri yoktur. Bizim T.C Kimlik Numaramız gibi düşünebilirsiniz.

    AA-BBBBBB-CCCCCC-D biçimini esas alan IMEI numarasındaki A ve B harfleri Tür Bölüştürme Kodunu (TAC) temsil eder, C ise telefona ait eşsiz bir seri numarayı temsil eder. Bu seri numarası, telefonun üreticisi tarafından belirlenir. En son hane ise tüm haneleri doğrulayan bir kontrol numarasıdır.

    IMEI numarası sabittir ve SIM kartınızla hiçbir ilgisi yoktur. Birisi telefonunuza farklı bir SIM kart taksa, SIM kartınızı çıkarsa veya telefonunuzu sıfırlasa bile IMEI numarası her zaman aynı kalır. 

    IMEI numarası nasıl öğrenilir?

    Bunun birkaç yöntemi vardır. En bilinen yöntemler şu şekilde:

    • Telefonun arama ekranından *#06#'yi tuşlarsınız ve karşınıza telefonunuzun IMEI numarası çıkar (ilk denemede başarılı olamassanız birkaç defa tekrarlayın)
    • Android'de: Telefonunuzun Ayarlar menüsünü açın, bu menü her Android cihazda farklılık gösterdiği için bir yol belirtmiyorum. Telefon hakkında (Cihaz hakkında yazabilir) bölümünü bulmanız gerekiyor. Bulduktan sonra gelen ekrandan Durum seçeneğine tıklayın. Karşınıza gelen sayfayı aşağı kaydırdığınızda IMEI numaranızı göreceksiniz.
    • iOS'te: Ayarlar > Genel > Hakkında yolunu takip edin, IMEI numaranızı orada göreceksiniz.

    IMEI numaramı bir şekilde öğrendim, nasıl sorgulayabilirim?

    BTK, e-devlet üzerinde IMEI sorgulama hizmeti vermektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - IMEI Sorgulama sayfasına gidin ve buradaki gerekli alanları doldurup Sorgula tuşuna basın. Daha sonra IMEI numaranız hakkında birkaç bilginin yer aldığı bir sayfaya yönlendirileceksiniz.

    IMEI numaramı sorguladım ama sonucun ne anlama geldiğini bilmiyorum

    IMEI numaranızı e-devlet üzerinden sorguladınız ve çıkan sonuçtan hiçbir şey anlamıyorsunuz. Bu sonuçların ne anlama geldiğini bildiğim kadarıyla açıklayayım:

    • Eğer telefonunuz yasal yollardan Türkiye'ye girmişse sonuç sayfasında "İMEİ NUMARASI KAYITLIDIR" veya "İTHALAT YOLUYLA KAYDEDİLEN İMEİ" yazması gerekir.
    • Eğer telefonunuz yasal yollardan Türkiye'ye girmişse sonuç sayfasındaki Marka/Model bölümünün karşısında telefonunuzun üreticisi ve model adı yazmalıdır. Örneğin telefonunuzun Samsung Galaxy S4 GT-I9505 olduğunu varsayıyorum. Bu telefonunuz eğer resmî ise IMEI sorgulama sayfasında "Üretici: Samsung Korea (veya Samsung Electronics), Pazar adı: Galaxy S4 GT-I9505, Model bilgileri: GT-I9505" gibi cihazınızın modeli hakkında tam bilgi içeren bir mesaj yazması gerekir. Böyle yazıyorsa telefonunuzun IMEI numarası orijinal olup, yasadışı değildir.
    • Telefonunuz Samsung Galaxy S4, ama sonuç sayfasındaki Marka/Model bölümünün karşısında "Üretici: Nokia.." (veya Samsung dışında başka bir marka) yazıyorsa telefonunuzun IMEI numarası orijinal değildir ve orada yazan markaya ait bir telefonun IMEI numarası cihazınıza kopyalanmış demektir. 

    IMEI numaramın orijinal olmamasının bana bir zararı var mı?

    Sizin adınız Ahmet ve size ait eşsiz bir T.C Kimlik Numaranız var, ama yapacağınız resmî işlemlerde (mesela bir internet aboneliği gibi) bir başkasının T.C Kimlik Numarasını kullanıyorsunuz. Bu ne kadar mantıksız değil mi? İşte telefonunuzda farklı bir telefonun IMEI numarasının olması da bir o kadar mantıksız. Telefonunuz yazılım güncellemelerinden mahrum kalacak, bu en büyük dezavantajıdır. Sadece bununla da kalmıyor, eğer cihazınıza kopyalanan IMEI numarası çalıntı bir telefona aitse ve polis o telefonu teknik takibe almışsa (ki bu olmayacak bir şey değil) bir şekilde ucu gelir size dokunur ve bir anda yasal olarak hırsız damgası yiyebilirsiniz. O yüzden bu IMEI numarası kontrolünü mutlaka yapın ve IMEI numaranızın orijinal olmadığından eminseniz direkt olarak aldığınız yere geri götürün.

    IMEI numaram kayıtlı ve orjijinal, bir şey yapmama gerek var mı?

    Yapmanız gereken hiçbir şey yok, normal bir şekilde telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat her ihtimale karşı bir kenara not etmenizi tavsiye ederim, olası bir çalınma durumunda IMEI numaranızı polise bildirerek telefonunuzun bulunmasını kolaylaştırabilirsiniz. Tedbir amaçlı cihazınızın IMEI numarasını daha sonra arayıp bulabileceğiniz bir yere kaydedin.

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol