Instagram'da en sık karşılaşılan sorunlar ve çözümleri

0

Instagram hesabıma girmeye çalışırken "500 Internal Server" hatası alıyorum, nasıl çözebilirim? 

Instagram hesabımı dondurdum ama geri açamıyorum, ne yapmam gerekiyor?

Instagram uygulaması donuyor ve kendi kendine kapanıyor, çözümü nedir?

Instagram hesabım kilitlendi ve giremiyorum. Hesabımı nasıl kurtarırım?

Bunun gibi birçok Instagram sorunu ve çözüm önerileri...

omercik omercik (9418)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Instagram uygulamasında veya hesabımızda karşılaştığımız en sık sorunlardan ve bunların çözümünden bahsetmek istiyorum. 

    INSTAGRAM DONUYOR SORUNU

    Instagram uygulamasını açarsınız ve bir süre sonra donmaya, kasmaya başlar. Bunun birkaç sebebi vardır: 

    1. Telefonunuzun yazılım sürümü çok eski
    2. Telefonunuzda bellek yetersizliği var
    3. Telefonunuzdaki antivirüs veya telefon bakımı uygulamaları, Instagram'ın çalışmasına engel oluyor

    Telefonunuzun yazılım sürümü eski

    Instagram, güncellemelerle beraber yeni özelliklerle donatılan uygulamalardan biri ve bu yeni özellikler genelde yeni sürümlere göre yapılıyor. Mesela Android 4.4 KitKat üzerinde en yeni Instagram sürümü kullanıyorsanız ister istemez performans sorunları yaşarsınız. Çünkü güncel uygulamalar, kendilerini güncel işletim sistemine göre uyarlar. Kısacası çekirdek yazılım eski olup kullandığınız uygulamalar yeniyse bunun sonucunda performans açısından uyumsuzluklar ile beraber bozulmalar meydana gelir. Buna Yazılım Erozyonu denir.

    Yazılım erozyonunu 2 şekilde engelleyebilirsiniz:

    1. Telefonu fabrika ayarlarına döndürmek
    2. Instagram'ın eski bir sürümünü kullanmak

    Fabrika ayarlarına döndürmek geçici bir çözümdür, bir süre sonra telefonunuz yine balon gibi şişmeye devam edecektir. Eğer güncelleme takıntınız yoksa internetten "instagram eski sürüm apk" cümlesini aratarak Instagram uygulamasının eski sürümlerinin .apk dosyasını bulabilir ve kurabilirsiniz.

    Telefonunuzda bellek yetersizliği var

    Telefonunuza yüklediğiniz her uygulama belleğinizi tüketir. Instagram dışında kurulu uygulamaların tükettiği bellek miktarlarından dolayı Instagram'a yeterli bellek kalmayabilir.

    Bu durumun önüne geçmek için şunları yapın:

    • İşinize yaramayan uygulamaları kaldırın

    Her ne sebepten olursa olsun kullanmadığınız, yani "olmasa da olur" dediğiniz uygulamaları telefonunuzdan tamamen kaldırın. Kaldıramadıklarınızı ise devre dışı bırakın. 

    Özellikle Google'ın telefonla gelen Play Filmler, Play Kitaplar, Play Müzik, Google Duo gibi uygulamalarını kullananların sayısı oldukça az. Bunlar Google'ın politikasından dolayı işinize yarasa da, yaramasa da telefonunuzla beraber geliyor. İşin kötüsü kullanmasanız bile sistemde belli bir yer kaplıyor. Bunları devre dışı bırakabilirsiniz. Mesela eminim çoğu Samsung kullanıcısı telefonun kendi Müzik uygulamasını kullanıyordur, Play Müzik'i açmayanlar bile vardır.

    • O an kullanmadığınız uygulamaları "son uygulamalar"dan kapatın. 

    Bir uygulamadasınız ve işiniz bitti, onu telefonun "son uygulamalar" bölümünden kapatın. Kapatırsanız uygulama o an belleğinizi kullanamaz ve Instagram için daha fazla bellek alanı açılmış olur.

    Telefonunuzdaki antivirüs veya telefon bakımı uygulamaları, Instagram'ın çalışmasına engel oluyor

    Antivirüs uygulamaları bazen uygulamaların çalışmasını kısıtlayabilir, aynı şekilde (Clean Master gibi) sistem bakımı uygulamaları da öyle. Deneme amaçlı eğer telefonunuzda bu tür uygulamalar varsa kaldırın ve Instagram'a tekrar girin. Eğer donma sorunu çözüldüyse bu uygulamaları kullanmayın veya farklı alternatiflerini deneyin.

    INSTAGRAM DURDURULDU SORUNU

    Bazen Instagram uygulamasına girmeye çalışırsınız ve bir anda karşınıza "maalesef com.instagram.. durduruldu" gibi bir uyarı çıkar. Bu sorunu şu adımlardan birini uygulayarak çözebilirsiniz:

    1. Instagram'ın verilerini ve önbelleğini temizleyin:
      Telefonunuzun Ayarlarını açın ve Uygulama yöneticisine girin. Gelen listeden Instagram'ı bulun ve ilgili bölümden "önbelleği sil" ve "verileri sil" butonlarına tıklayın. 
    2. Instagram'ı kaldırıp tekrar yükleyin:
      Instagram'ı telefonunuzdan silin ve telefonunuzu yeniden başlatın. Daha sonra Android için Play Store, iPhone kullanıyorsanız da App Store'dan tekrar indirin.
    3. Instagram'ın eski bir sürümünü kullanın:
      Bir ihtimal Instagram'a gelen bir güncelleme hatalıdır ve uygulamayı bozmuş olabilir. Bu durumda internetten "instagram eski sürüm apk" cümlesini aratarak Instagram uygulamasının eski bir sürümünü kurmayı deneyebilirsiniz.
    4. Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürün:
      Yukarıdaki adımların hiçbiri işe yaramadıysa son olarak telefonu fabrika ayarlarına döndürün. Android işletim sisteminden kaynaklı başka bir problem olabilir. 

    Android cihazları fabrika ayarlarına nasıl döndürebiliriz?

    INSTAGRAM "HESABINDA SIRADIŞI HAREKETLER TESPİT ETTİK" SORUNU

    Kullanıcıların en sık karşılaştığı sorunlardan birisi budur. Hesabınıza girmeye çalışırken sadece beyaz bir ekran çıkar veya bir şekilde giriş yapamassınız. Bu hatanın bazen hiçbir şekilde çözümü olmayabiliyor. Öncelikle sebeplerinden bahsedeyim:

    1. IP farklılığı oluşması:
      Bunu biraz açalım. Ben Türkiye'nin İstanbul ilinde yaşıyorum, hesabımı burada açtım ve açtığım günden beridir buradan giriş yapıyorum. Günün birinde Türkiye dışında bir ülkeden birisi benim hesabıma girmeye çalıştı. Bu durumdan benim haberim olsa, yani benim iznimle o kişi hesaba girmeye çalışsa bile Instagram'ın güvenlik sistemi bunu "sıradışı hareket" olarak algılar ve hesabı güvenlik amacıyla askıya alabilir. Çünkü benim hesabıma farklı bir konumdan (yani farklı bir IP adresi ile) girilmiştir, işte bu yüzden hesabım geçici olarak askıya alınır ve "sıradışı hareketler tespit ettik" sorunu ile karşılaşabilirim. Üstelik illa yurtdışından birisinin hesaba girmesine gerek yok, eğer siz VPN açarak Instagram'a girerseniz IP farklılığı yine oluşacağından yine "sıradışı hareket tespit ettik" sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Kısacası VPN kullanarak Instagram'a girmeyin. Aslında bu olumsuz bir şey değildir. Hesabınıza girmeye çalışan kişinin kötü niyetli bir hacker olduğunu düşünün. Yani Instagram bunu tamamen güvenlik amacıyla yapıyor. Çözümüne gelirsek, eğer hesabınıza telefon numarası veya e-posta eklemişseniz Instagram bu bilgileri baz alarak size gerekli doğrulama adımlarını sunacaktır. Eğer sunmuyorsa beklemeniz gerekecek.
       
    2. 'Instagram takipçi kasma, profilime bakanları görme...' gibi uygulamaları kullanarak hesabınıza giriş yapmanız:
      Telefonunuza "instagram takipçi arttırma, profile bakanları görme, gizli profilleri görme.." gibi uygulamalar yüklediyseniz ve bu uygulamalardan hesabınıza giriş yaptıysanız (yani o uygulamaların hesabınıza erişmesine izin verdiyseniz) "hesabınızda sıradışı hareket tespit ettik" sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Hatta bu uygulamalar hesabınızın kapanmasına bile sebep olabilir.

    Bu iki hata için önerebileceğim çözüm şudur: 

    • Instagram uygulamasının verilerini sıfırlayın ve telefonunuzdan silin. Daha sonra telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürün. Ardından eğer sorunu yaşadığınızda mobil veri açıksa mobil veriyi kapatıp WiFi ile bağlanın, sorunu yaşadığınızda WiFi açıksa WiFi'yi kapatıp mobil veri açarak tekrar hesabınıza girmeyi deneyin.

    Eğer bu çözüm işe yaramassa yapacak bir şey yok, düzelmesini beklemek zorundasınız.

    Telefonuma/e-postama kod gelmiyor, veya gelen kodu girmeme rağmen kabul etmiyor

    "Hesabınızda sıradışı hareket tespit ettik" sorunun çözümü için e-posta veya numara ile doğrulama isterse ve bunu yapmaya çalıştığınızda başarılı olamazsanız bilgisayardan girerek yapmayı deneyin. Bilgisayardan https://www.instagram.com adresine girin ve doğrulamayı buradan yapın. Eğer yine düzelmezse beklemeniz gerekecek. 

    INSTAGRAM HİKAYELERDE SİYAH EKRAN SORUNU

    Bazen Instagram'ın Hikayeler bölümündeki bir kişinin hikayesine dokunduğunuzda sadece bir siyah ekran açılır ve öyle kalabilir. Instagram Hikayeler siyah ekran sorunu genelde Instagram'ın sunucularından kaynaklıdır. Yani kullanıcıların bunu düzeltmek için yapabilecekleri bir şey yoktur. Düzelmesini bekleyin. 

    INSTAGRAM HESABIMDAN KİMSEYİ TAKİP EDEMİYORUM VE GÖNDERİLERİ BEĞENEMİYORUM

    Bazen Instagram'da birini takip etmek için ilgili profile gidip "takip et" butonuna basarsınız ama hemen 1-2 saniye sonra takip kendiliğinden geri çekilir. Aynı problemi bir gönderiyi beğenirken de yaşayabilirsiniz. Eğer Instagram da kimseyi takip edememe sorunu yaşıyorsanız geçici engel almışsınız demektir.

    Geçici engel almanızın sebepleri şunlardır:

    1. Çok kısa sürede yüzlerce kişiyi takip etmek
    2. Instagram takipçi arttırma uygulamalarını kullanmak

    Kısa bir sürede yüzlerce kişiyi takip etmeyin, Instagram'ın sistemi sizi spam olarak algılayabilir ve hesabınıza geçici süreyle takip etme engeli koyabilir. Takipçi arttırma uygulamalarını kullanmak da geçici engel almanıza sebep olur. Bu tür uygulamaları her ne olursa olsun kullanmayın.

    Instagram geçici engel sorununu nasıl çözerim?

    Bir şey Instagram geçici engel sorununu çözemezsiniz. Genelde 24 ila 48 saat içinde engel otomatik olarak kalkıyor. Beklemekten başka çareniz yoktur.

    INSTAGRAM "BU CİHAZDA HESAP AÇMAN ENGELLENDİ" SORUNU

    Bir cihazda çok fazla Instagram hesabı oluşturduysanız Instagram size "bu cihazda hesap açman engellendi" (veya bu cihazda çok fazla hesap kaydettirildi) gibi bir uyarı verebilir. Instagram bu cihazda hesap açman engellendi sorunuyla karşılaşırsanız farklı bir cihazdan kayıt olmayı deneyin. Ayrıca diğer hesapları cihazınızdan kaldırın.

    DONDURULAN INSTAGRAM HESABI NASIL AÇILIR?

    Instagram hesabınızı dondurduktan sonra tekrar açabilmek için 24 ila 48 saat beklemeniz gerekir. Bir süre sonra normal kullanıcı adı ve şifrenizi girerek hesabınızı açabilirsiniz. Eğer kullanıcı adı veya şifrenizi unuttuysanız durum biraz farklı. Hesabınız aktif olmadığı için "şifremi unuttum" demek hiçbir işe yaramaz, "hesap bulunamadı" uyarısı verecektir. Bu durumda Instagram ile iletişime geçmek zorunda kalırsınız. 

    Instagram dondurulan hesabı açma için:

    • Şu linke tıklayın ve gerekli alanları doldurun: https://help.instagram.com/contact/1652567838289083
    • Instagram e-posta adresinize bir mesaj gönderecek ve sizden bazı şeyler yapmanızı isteyecektir. İstenen şeyleri yapın ve maili yanıtlayın. Eğer hesabın size ait olduğunu onaylarlarsa dondurulan hesabı açabilirsiniz.

    INSTAGRAM ŞİFREMİ UNUTTUM, E-POSTAMA ERİŞEMİYORUM. HESABIMI NASIL KURTARIRIM?

    Eğer hesabınıza telefon numarası eklediyseniz veya Facebook hesabınıza bağladıysanız çok kolay bir şekilde hesabınızı kurtarabilirsiniz. Yapmanız gereken Instagram uygulamasındaki o giriş bölümünde "giriş yapmak için yardım al" linkine tıklamak ve bu iki seçenekten birini denemek. "Numara da eklemedim, Facebook hesabıma da bağlamadım, e-postama da erişimim yok" diyorsanız bende size "bir bardak soğuk su iç" derim. Hesabınızı unutun.

    INSTAGRAM HESABIM KAPATILDI. NE YAPMALIYIM?

    Eğer Instagram hesabınız kalıcı olarak kapatılmışsa, giriş yapmaya çalışırken buna dair bir mesaj görürsünüz. Bu durumda hesabınızı geri almanız mümkün değildir. 

    Hesabım neden kapatılır?

    Instagram Topluluk Kurallarını ihlal etmediğiniz sürece hesabınız kalıcı olarak kapatılmaz. Uygunsuz içerikler (mesela terörü tetikleyen, kan içerikli, aşırı pornografik..) paylaşmayın. Tabii birisi gönderinizi Instagram'a şikayet ederse haberleri olur. 

    INSTAGRAM "AKIŞ YENİLENEMEDİ" HATASI ALIYORUM. ÇÖZÜMÜ NEDİR?

    Instagram akış yenilenemedi sorununun çözümü Instagram akış yenilenemedi hatası konusunda anlatılmıştır.

    INSTAGRAM DONDURUP AÇINCA FOTOĞRAFLAR SİLİNDİ

    Instagram hesabınızı dondurdunuz, bir süre kapalı kaldı ve günün birinde açtınız. Ama fotoğraflarınızın bir kısmı veya tamamı silinmiş. 

    Instagram hesabı dondurup açınca fotoğraflar silindi sorununun 2 çözümü vardır:

    1. Hesabı tekrar dondurup 1-2 gün sonra geri açın
    2. Fotoğrafların silindiğini Instagram'a bidirin

    Enteresan bir şekilde hesabı tekrar dondurup birkaç gün sonra geri açtıktan sonra silinen fotoğraflar geri gelebiliyor. Neden böyle bilmiyorum ama yine de deneyin.

    Eğer hala fotoğraflarınız gelmemişse fotoğraflarınızın silindiğini Instagram'a bildirmeniz gerekiyor. Instagram'a bildirmek için:

    Uygulamayı açın, sağ üstteki menü simgesine dokunun ve sayfayı aşağı kaydırarak Sorun Bildir seçeneğine tıklayın. Daha sonra tekrar Sorun Bildire dokunun ve gelen alana karşılaştığınız sorunu yazın.

    • Fotoğraflarınızın bir kısmı silinmişse şunu yazın: Hesabımı dondurup açtığımda fotoğraflarımın bir kısmı silinmişti. Yardımcı olur musunuz?
    • Fotoğraflarınızın tamamı silinmişse şunu yazın: Hesabımı dondurup açtığımda fotoğraflarımın tamamı silinmişti. Yardımcı olur musunuz?

    INSTAGRAM BİLDİRİM GELMİYOR SORUNU

    Bazen birisi sizi takip ettiğinde veya takip etmek istediğinde hem telefonda, hem de Instagram uygulamasındaki hareketler bölümünde bildirim olarak gözükmeyebilir. Instagram bildirim gelmiyor sorununu 3 şekilde çözebilirsiniz.

    1. Instagram uygulamasına bildirim izni verin.
    2. Instagram ayarlarında Anında İlet Bildirimleri ayarından bildirim kapatılmışsa açın.
    3. Sorunu Instagram'a bildirin.

    Eğer problem Instagram uygulamasından telefonunuza bildirim gelmemesiyse muhtemelen telefonunuzun bildirim ayarlarından erişim izni verilmemiştir. Çözmek için şu adımları uygulayın:

    • Telefonunuzun Ayarlarını açın ve Uygulama Yöneticisine girin.
    • Buradan Instagram'ı bulup izinler bölümüne girin ve "kilit ekranında görüntüle, bildirimleri göster" gibi izinleri "kabul et" olarak ayarlayın.

    Instagram bildirim gelmiyor sorunu yaşamanızın bir başka sebebi Anında İlet Bildirimleri ayarından kaynaklı olabilir. Örneğin birisi sizi takip ettiğinde Instagram Hareketler bölümünde görünmemesini istiyorsanız oradan kapatma imkanınız vardır. Belki sizde kapalı olabilir. Kontrol etmek için şu adımları uygulayın:

    • Instagram uygulamasını açın ve profilinize girin. 
    • Buradan sağ üst köşedeki seçenekler simgesine dokunun. 
    • Sayfayı biraz aşağı kaydırın ve Anında İlet Bildirimleri seçeneğine dokunun.
    • Burada hesabınıza görünmesini istediğiniz her bildirimi kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Normalde bildirim gözükmesi için oradaki ayarların çoğu "Herkesten" olarak ayarlanmalıdır.

    Eğer öyle değilse "Herkesten" olarak ayarlayın. Zaten "Herkesten" olarak ayarlıysa "Kapalı" konuma getirip tekrar "Herkesten" yapın. Değişikliklerin geçerli olması biraz zaman alabilir. Gerekirse Instagram uygulamasını telefonunuzdan kaldırın ve tekrar yükleyin. 

    Buna rağmen hala problem yaşamaya devam ediyorsanız Instagram dan kaynaklı bir hata olabilir. Problemi Instagram'a bildirmeyi deneyin. Belki bir bug vardır ve ileriki güncellemelerde çözülecektir.

    Uygulamayı açın, sağ üstteki menü simgesine dokunun ve sayfayı aşağı kaydırarak Sorun Bildir seçeneğine tıklayın. Buradan gerekli açıklamayı yazarak problemi Instagram'a doğrudan iletebilirsiniz.

    INSTAGRAM "OLAĞANDIŞI GİRİŞ DENEMESİ SAPTADIK" SORUNU

    Instagram'a girerken "olağandışı giriş denemesi saptadık" sorunu yaşamanızın sebebi genellikle IP farklılığı oluşmasıdır. Farklı bir konumdan birisi hesabınıza girmeye çalışırsa Instagram o giren kişinin siz olduğundan emin olmak ister ve bunun sonucunda "olağandışı giriş denemesi saptadık" sorunu oluşabilir. Hesabınızda kayıltı e-posta adresi veya telefon numarasına kod gönderme seçenekleri sunulursa kod isteyin ve giren kişinin siz olduğunu doğrulayın. Eğer telefon numarası eklememişseniz ve e-posta adresinize erişiminiz yoksa bekleyin.

    Farklı bir cihazdan, farklı bir internet ağından giriş yapmayı deneyin. 

    Ek olarak:

    Site içi "instagram sorunları" arama sonuçları

    Facebook ve diğer sosyal medya hesaplarımızı nasıl güvene alabiliriz?

    Burada bahsedilen sorunlar ve çözümleri işinize yaramadıysa Sor bölümünde probleminiz hakkında başka bir konu açabilirsiniz. Elimizden geldiği kadarıyla yardımcı oluruz.

    NOT: Türkiye'de Instagram'ın 11870 diye bir müşteri hizmetleri yoktur. Daha doğrusu Instagram'ın Türkiye'de resmî olarak müşteri hizmetleri yok. İnternetten karşınıza çıkan "Instagram Müşteri Hizmetleri..." adı altında hiçbir yere güvenmeyin demiyorum, güvenin ama sizinle alakalı kişisel bilgi (mesela hesabınızda kayıtlı e-posta adresi ve şifresi) isteyen olursa vermeyin.

    omercik omercik (9418)
    6 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol