İntel Atom İşlemcili Netbook için SSD nin Performansa Faydası Olur Mu?

0

Benzer bir konuyu geçtiğimiz aylarda da açmıştım. Ancak bugün gittiğim bir bilgisayarcının iddiaları üzerine sizlere bir kez daha danışmaya karar verdim. Aşağıda özelliklerini belirttiğim Dell 1018 10 inç netbook cihazım için SSD takılınca performans olarak memnuniyet verici şekilde bir gelişme olacağı belirtildi. Gerçi format çektikten sonra performans ve hız olarak oldukça fark ediyor ama birkaç ayda bir format atmak pek işime gelmiyor. Zira kullandığım programları yeniden yüklemek oldukça zaman alıyor. İkinci bir husus ise: Yine aynı bilgisayarcıdan öğrendiğime göre sadece ssd ile alınan verim, hibrid sistemden alınan verime göre çok farklı oluyormuş. Dolayısıyla hibrid sistemi tavsiye etmiyor. Cevaplandırırsanız memnun olurum. (Cihazın özellikleri: Win 7 32 bit intel atom CPU N455 işlemci @ 1,66 ghz; 1 gb ram )

yunusemre2344 yunusemre2344 (54)
9 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Netbook için SSD bana fazlaca lüks bir tercih gibi geldi.  Netbooklar donanım olarak, tasarım olarak size performans anlamında bir şey vaat edemezler. RAM artışı yapmak (netbook bunu destekliyor ve daha önce yapmadıysanız mantıklı olabilir.

    SSD diskler bence son dönemde performans artışının en temel unsuru. Donanım olarak bilgisayar içerisinde mekanik çaşılan bir HDD, bir DVD sürücü kaldı. SSD diskler artık bilgisarları hantal mekanik disklerden kurtarıyor ve gerçekten fazlası ile performans sağlıyor. Fakat performans denilen şey tek bir donanım birimine bağlı değil. Bu sebepten SSD taksanız bile bu nir netbookda ne kadar fayda sağlar orası tartışmalı.

    SSD performans artışı sağlar. Bilgisayar servisinizin de dediği gibi Hibrid çözümlerdense sadece SSD disk kullanmak doğru bir tercih.

    Temmuz Bey'in yazdıklarına ben de katılıyorum. Bu tür donanım yükseltmeleri yapmak yerine bu harcamları bir köşeye ayırıp, daha performanslı ve ekonomik bir ultrabook veya notebook almak daha mantıklı gibi.

    cemkara cemkara (4215)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

      Netbook'lar yapıları ve kullanım amaçları bakımından hafif sistemlerdir. Özelliklede işlemcileri ile fiziki ram değerleri bakımından.. Netbook sahipleri netbook alırken daha çok internet ile ilgili kullanım ve fazla performans gerektirmeyen ihtiyaçlar için tercih ederler. Ayrıca oldukça küçük fiziksel yapısıyla taşımaya müsait olması ve fiyatının notebook'lar ile karşılaştırıldıklarında cezbedici olması sebepleriylede tercih edilmektedirler. Ama ortalama tecrübe sahibi kullanıcılar tüm bunlarla ilgili baştan bilgi sahibidirler ve bu sebeple kullanım bakımından sahibi oldukları netbook'lardan fazla beklentileri olmaz. Zaten daha fazla performans ihtiyacı olanlar netbook değilde en azından ortalama bir notebook sahibi olmayı tercih ederler.

      Şimdi soruyu cevaplandırabiliriz. Kullanmakta olduğun netbook'ta mevcut sabit diski bir SSD disk ile değiştirmek, mutlaka bir performans artışı sağlayacaktır (Video performansı bakımından çok fark beklenmemelidir. Zira bu daha çok ekran kartı ile ilgili bir performanstır). Eğer netbook anakartı sata 3 destekliyse bu performans artışı dahada belirgin olur.

      Ama SSD diskler son zamanlarda eskisine göre bir hayli ucuzlamıştır ancak hala pahalıdırlar. Böyle oluncada bir netbook'ta performans artışı için bu masraf gözden çıkarılmalımıdır, bu rasyonel olurmu soruları akla gelir. Elbette son tahlilde buna karar verecek olan yine kullanıcıdır; zira cüzdan onundur.

      Ben olsaydım öyle bir notebook'ta daha az masrafla bir performans artışı sağlamaya gayret eder, bunun içinde ram takviyesi yoluna giderdim. Eğer anakart destekliyorsa 32 bit sistemlerde ram değerleri 3 Gb'a kadar artırılabilir.

      Veya SSD'ye vereceğim paranın üzerine bir miktar daha koyarak (veya kullanmakta olduğum netbook'u satıp ordan elde edeceğim parayıda ekleyerek) en az orta vadede ihtiyaçlarımı problemsiz karşılayabilecek yeni bir PC almayı düşünürdüm.

      Ayrıca ilk performansın giderek kaybedilmesi ve sık format ihtiyacının ortaya çıkması, formattan sonra kullanılacak programların yeniden kurulmasının uğraştırıcı olması gibi problemlerede bir çözüm getirilebir.

      Tavsiye ederim:

      Acronis True Image PC'ler için can simitimidir? Bu program ile nasıl yedek alınır ve gerekli hallerde sistem nasıl kurtarılır? (tıkla)

      Netbook'larda CD/DVD rom olmasada Acronis True Image programının bootable flash belleği de hazırlanabilyor.

       

      temmuz temmuz (12505)
      9 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol