intel core i7-3630QM 2.40 GHZ turbo boost çalışmıyor ve batarya sorunu

0

Arkadaşlar win10 bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum ve intel core i7-3630QM 2.40 GHZ işlemciye sahip.Önceden yüksek performans falan yaptığım zaman 2.40 ghzı aşıyordu ve oyunlarda güzel fps değerleri alabiliyordum fakat bilgisayarın bataryası bozuldu ve tek fişte çalışıyor ama bu turbo boostu etkilememişti fakat bilgisayarı sıfırladım ve güç seçeneklerinden yüksek performansı seçtim işlemci 1.18 ghz de sabit kaldı daha fazla yükselmiyor , değeri hiç oynamıyor.Intel turbo boost denetleyicisini yükledim ondada enerji tasarufu olarak gözüküyor eğer çözümünü biliyorsanız sevinirim ve dediğim gibi batarya bozuldu ama hala bilgisayara takılı duruyor sizce çıkarmalımıyım bataryayı çünkü şarj olmuyor.

xrapenz xrapenz (1)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Tükenmiş ve ömrünü tamamlamış batarya PC'de takılı olsada çıkarılsada sonuç aynıdır, hiç bir şey değişmez. Yeterki bataryada başka bir sistemİ etkiliyen problem olmasın (Kısa devreye yol açması vd). Ama normalde bataryalarda sistemi etkileyen, sistemde bozulmalara yol açan problemler oluşmaz. Kullanım ömürlerini tamamlarlar ve artık kullanılamaz hale gelirler, o kadar. Artık yok hükmündedirler. Bu halde takılı olsalarda hiçbir fonksiyonları olmaz, adeta yokmuş gibi varlıkları devam ederler PC üzerinde. Çıkartılılarsada yine aynı şeydir, aynı sonuçtur, hiçbir şey farketmez.

    Ama üzerinde i7 işlemcide bulunan kaliteli bir laptop'u bataryasız kullanmak bir hatadır, bunun riskleri olur. Mesela elektrik kesimelerinde (ki ülkemizde pek sık olduğu malum) çalışmalar yarım kalabilir, veri kayıpları olabilir, sistem zarar görebilir, sabit disk, anakart vs PC donanımları ve parçaları arızalanabilir. Bu ihtimalleride göz önünde bulundurarak laptop'a daha fazla geciktirmeden yeni bir batarya temin etmeli, satın almalısın. Tavsiyemdir :)

    İntel turbo boost denetleyicisi bildiğim kadarıyla bir ayar falan yapmaz, overclock gibi bir fonksiyonları yoktur ve sadece bir monitor (durum gösterme/okuma aracı) olarak çalışır, işlemci hızı bilgilerini anlık olarak gösterir.

    Bir sistemde işlemci hızı ihtiyaca göre değişkenlik gösterir, azami hız işlemcinin yapısı ve özellikleri ile sınırlıdır.

    İşlemci hızının 1.18 GHz olarak sabit kaldığından bahsediyorsun ama bu doğru olmamalı. Zira işlemci hızları asla sabit kalmazlar, işlemler sIrasında işlemine/kullanımına göre değişken olurlar. Seni yanıltan sisteme yüklediğin turbo boost monitor olabilir, eğer bozuk falan yüklendiyse hatalı okuma yapıyor belki. Birde bu monitörü sistemden kaldırarak hız ölçümlerini gözle bakalım, nasıl hız değerleriyle karşılaşacaksın.

    İşlemci hızının anlık gözlemlemesini Windows Görev yöneticisi "Performans" sekmesi altından yapabilirsin. Senin bu iş için başka bir programa (monitör uygulamalarına) ihtiyacın olmaz. En sağlıklı, en doğru ve en güvenilir gözlemleri Windows Görev Yöneticisi vasıtasıyla yaparsın.

    Edit:

    Sistem bozuk/problemli sıfırlanmışta olabilir. Bu sıfırlamayı bir daha yap istersen. Sonuç değişmezse işlemcinin bozulduğu düşünülür ve zaten sıfır bir sistemde -eğer gerekli sürücülerde doğru olarak yüklendiyse (Aygıt Yöneticisinden bakılır)- böyle birşey başka şekilde açıklanamaz.

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

    • zaten dediğim 1.18de sabit kalmasına görev yöneticisinden bakarak söyledim.Oyuna girsemde girmesemde hep 1.18 GHZ de driverları güncellemeyi denedim bir şey değişmedi. xrapenz 6 yıl önce
    • Sistem bozuk/problemli sıfırlanmış olabilir. Bu sıfırlamayı bir daha yap istersen. Sonuç değişmezse işlemcinin bozulduğu düşünülür ve zaten sıfır bir sistemde -eğer gerekli sürücülerde doğru olarak yüklendiyse (Aygıt Yöneticisinden bakılır)- böyle birşey başka şekilde açıklanamaz @xrapenz temmuz 6 yıl önce
    • tamamdır teşekkürler xrapenz 6 yıl önce
    • Kolay gelsin @xrapenz temmuz 6 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol