İnternet bankacılığı işlemleri için güvenlik tedbirleri nasıl olmalıdır?

1

Öncelikle verdiğiniz bilgilere çok teşekkürler. İnternet okyanusunda bizlere güvenilir ve dost eller uzattığınız için minnettarız...

Benim de konuyla ilgili sorum vardı: "İnternet bankacılığ işlemleri için avast sandbox benzeri uygulama kullanmak gerekli mi? Yoksa yukarıda bahsettiğiniz Windows Defender (Windows8/8.1/10) için yeterli olur mu?" Veya sizlerin tavsiyeleriniz nasıl olur?" İkinci bir husus internet ortamında bazı yerlerde eset ve avast ın kraklı versiyonları bulunuyor. Bunlar ne derece güvenli olabilir. Zira eset ile tarattığımda zararlı olarak algıladı.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

yunusemre2344 yunusemre2344 (54)
9 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    2

    Buna benzer bir soruyu cevaplamıştım sanırım :) Yine bana kısmetmiş. 

    Sorunuza cevap vermeye sondan başlayayım.

    Öncelikle Crackli antivirüs kullanmak, güvenlik programlarını crackli kullanmak çok büyük bir hata. Bunun yerine ücretsiz home yani ev sürümlerini kullanmak çok daha doğru bir yaklaşım olur.

    Crackli uygulamalar zararlı mı bunu tespit etmek oldukça zordur. Bütün crack uygulamaları zararlıdır diyemem fakat illegal bir işlemin olduğu yerde dürüstlük, güvenilirlik aramak fazlaca ironik olur.

    Bundan 10 sene evvel crack, hacking gibi konular belli bir bilgi birikimini kanıtlamak için kullanılan yöntemlerdi. Artık bu işin bir ticari boyutu var. Yani örnek vermek gerekirse, crack uygulamaları vasıtası ile bilgi çalmak, bilgileri şifreleyerek fidye istemek, reklam yazılımları yüklemek gibi yöntemlerle çok ciddi meblağlarda para kazanan bir siber suçlu grubu mevcut. Bu yöntemler için kullanılan yazılımları kullanıcıların bilgisayarına yüklemenin en kolay yolu da crack uygulamaları.

    Bir sebepten crackli uygulama kullanılacaksa (bunu önermiyorum) fakat sanal makinalardan faydalanmakta yarar var. Oracle VM VirtualBox gibi uygulamalar ile sanal bilgisayarlar oluşturup bunlar içinda çalıştırılabilir.

    Sonuç olarak Avast, Avg, Avira gibi ücretsiz antivirüs programlarını kullanmak çok daha mantıklı.

    İlk sorunuzda güvenli  internet bankacılığı için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar var. Bunları madde madde yazmaya gayret edeyim:

    Güvenli internet bankacılığı için nelere dikkat edilmeli?

    Bilgisayarınızda alınması gereken önlemler:

    • Kullandığınız işletim sisteminin tüm güncellemeleri yüklü olmalı, güncel bir işletim sistemi kullanıyor olmalısınız (Windows 7, Windows 8 gibi. Windows XP gib işletim sistemleri artık kullanılmamalı.
    • Kullandığınız internet tarayıcısı güncel ve yamaları yüklenmiş olmalı.
    • Mutlaka güncel bir gerçek zamanlı antivirüs programı kullanılmalı (Avast, Avg, Avira ücretsiz olanlar gibi). Belirli aralıklar ile tam sistem taraması yapılmalı.
    • Mümkünse Firewall yazılımı kullanılmalı. Özellikle rootkit, trojan gibi uzaktan kontrol sağlayan yazılımların engellenmesi için Firewall yazılımlarından faydalanmalı.  Bu programların yüklü olması yeterli değil nasıl kullanıldığınında biliniyor olması gerekli.
    • Belirli aralıklar ile gerçek zamanlı koruması olmayan anti-malware yazılımlar ile sistem taraması yapılmalı. (Malwarebytes anti-malware, HitmanPro gibi)

    Internet şubesi tarafında alınması gereken önlemler

    • İnternet şubesi destekliyorsa veri girişleri sanal klavyeden yapılmalı
    • Hesap hareketlerinde havale, EFT gibi işlemlere limit konulmalı, uyarı konulmalı
    • Cepmatik, şifrematik gibi anlık şifre üreten donanımlar kullanılmalı.
    • İnternet şubesine girişte SSL devreye girmiş mi konrol edilmeli. Taracı adres satırında sol tarafta Sarı kilit şeklinde bir simgeden bu durum anlaşılabilir.
    • Internet şubesinde kullanılan şifre karmaşık bir yapıda olmalı, sayı, büyük-küçük harf ve alfa numeric karakterlerden oluşmalı (?*=/(+% gibi )

    Bunlara dikkat ederseniz Sandbox kullanmanıza gerek kalmaz. Şifrematik veya SMS şifre, sanal klavye kullanılırsa Keylogger bulaşa bile sorundan etkilenmezsiniz.

     

    alattin alattin (16984)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

      İnternete bağlı bir bilgsayarda yüzde yüz güvenlikten soz etmek zor. Alınan önlemler kullanıcınınkendisini daha iyi hissetmesini sağlar. yine de yukarıdaki antalanlara yaparak güvenlik derecesini maksimize edebilir.

      hermes hermes (1)
      9 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol