İnternet Çok Yavaşladı

0

Merhaba, geçen günlerde internet surekli gidip geliyordu aradığımızda duzelttiler gitme olmuyor fakat aşırı derecede yavaş sabah,aksam böyle telefonda,bilgisayarda çok yavaş.Nedeni nedir? Nasıl geri hızlandırabilirim? 

ardahd ardahd (631)
7 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    1

    Herhalde WiFi bağlanıyorsun. Son zamanlarda WiFi bağdaştırıcı güncellemesi yaptınmı? Veya bu güncelleme bir şekilde oldumu? 

    Başıma gelmişti, WiFi bağdaştırıcı güncellemesi sonrası 21-22 Megabitlerdeki bağlantı hızım -nedenini hala çözemedim ama- 8 Megabit bağlantı hızıyla sabitlendi. Bunu sonradan farkedebildim ve test için birkaç kez eski sürücüye döndüm ve tekrar güncelledim, sonuç hep bu belirttiğim şekillerde oldu.

    Seninde aynı problem ile karşı karşıya kalabileceğini düşünüyorum. Bunu anlayabilmek için önce bir bağlantı hız testi yapar, sonucu görürsün. Sonra Aygıt Yöneticisinde WiFi bağdaştırıcı sürücüsü özelliklerinde, sürücü sekmesinde "Sürücüye Geri Dön" düğmesi aktif ise tıklayarak sürücüye geri dönebilirsin. Sonrada bir hız testi daha yaparsın, önceki hız testi sonucuyla karşılaştırırsın.

    Sonuç değişmezse veya "Sürücüye geri dön" düğmesi pasifse bu defa Sistem Geri Yükleme ile bağlantı hızı yaşamadığın bir zamana sistemi geri alırsın:

    Sistem Geri Yükleme nedir, nasıl yapılır? (tıkla)

    Not: Kablo ile bağlanarak hız karşılaştırması yaparsanda problemin WiFi bağdaştırıcı sürücüsüyle alakalı olup olmadığını anlayabilirsin.

    Edit:

    Israrla modemde problem olabilirmi diye soruyorsun (yorumlarda). Fakat olabilir veya olmayabilir cevabı sana ne fayda sağlayacaktır. Olabilirde olmayabilirde. Mesele bunu öğrenebilmek için bazı yollar izlemek ve sonuç elde etmektir. Mesela Sistem Geri Yükleme denenmeliydi (Yakın bir zamana kadar problem yoktu diyordun). Wifi bağdaştırıcı sürücüsü kontrol edilmeliydi (Güncellemediğini söylüyorsun ama bu sürücü senin irade ve bilgin dışındada değişebilir yada bozulabilir). Kablo ile bağlanarak dene demiştim onuda yapmadın. AKK hususunda @murat dikkatini çekmişti, onu kontrol ettinmi? Buda belli değil, bir şey söylemedin bununla ilgili olarakta. 

    Bütün bunları bir tarafa koyalım, komşunun bilgisayarını sen kendi ağında deneyerek karşılaştırma yapabilirsin. Veya tersini (Kendi bilgisayarını komşuda test).. Buda olmazsa veya seni tatmin etmezse komşunun modemini kendi ev ağında veya tam tersi şekliyle bozuk olduğundan kuşkulandığın sana ait modemi komşunun ağında deneyerek sonuç elde edebilirsin.

    Bunlar ve benzer daha başka test ve konrollerle mutlaka sonuç elde edilir. Yoksa sızlanarak, şikayetleri tekrar tekrar dile getirerek ve modem arızası ile ilgili şüphelerini ifade edipte sanki bunun teyitini bekler gibi sorular yöneltmekle hiçbir yere varılamaz.

    Edit 2:

    Kablolu bağlantı ile hız taramasındada sonuç değişmiyorsa (hız yine düşük çıkarsa) ve eğer komşudada sana ait PC ile yapacağın hız testlerinde aynı sonuçlar olursa problem senin PC ile ilgili demektir. Eğer orada farklı ve yüksek bir hız çıkarsa problem senin evindeki hatta veya internet servis sağlayıcında ve son ihtimal olarakta modeminde olur. Bunları hala anlayamıyormusun?

    Edit 3:

    Komşuda yapacağın testte sonuç farklı (yüksek) hız çıkarsa ilk yapman gereken kendi yerel ağında modeme bağlı telefon varsa o telefon makinesini ve splitter'ı hattan çıkartarak telefon hattını direk modeme bağlayıp o şekilde bir deneme daha yaparsın. Yaptıklarını ve sonuçlarıda konuya eklersen probleminin çözülmesi veya en azından kaynağının teşhisi zor olmaz. 

    Edit 4:

    Yorumlarda problemin PC ile ilgili olmadığına emin olduğunu belirtiyorsun. Bu durumda yapman gerekenler sırasıyla şöyle olmalıdır: Hattını bina girişinden itibaren kontrol edersin. Geçici başka bir modem bularak birde bağlantının durumunu onunla denersin. Bunları yaptığında problem düzelecektir (Veya modemden olup olmadığı belli olacaktır. Problem modem kaynaklı olursa o modem geri verilir, yenisi alınır). Ama yine sonuç çıkmazsa, internet servis sağlayıcıya yeniden bir arıza kaydı bırakır ve teknik servis müdahalesi istersin (Tüm çözüm çabalarınıda anlatırsın kendilerine). Artık problemin düzeltilmesi onların sorumluluğunda olacaktır.

    Artık bundan sonra burada konu ile ilgili soru sormanın veya başka bir destek beklemenin bir anlamı ve faydası olmaz.

    En azından benden bu kadar. Kolay gelsin.

    Not: Bu arada internet servis sağlayıcı daha önce bağlantı kopmalarıyla ilgili problemi hız düşürerek düzeltmiş, stabliteyi bu şekilde sağlamış olabilir. Yani işin kolayına kaçarak.. Halbuki problemin kaynağına inilmelidir; hat problemleri düzeltilmeli ve/veya iyileştirilmelidir. 

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Wifiden baglaniyorum ama bilgisayardada yavaş wifiden hız testi yaptığımda 1,1mb çıktı.360P bile video izlenmiyor, siteler çok geç açılıyor.2,3 ay önce yeni modem almistik modemden kaynaklı olabilirmi? Ama yavaşlık sorunu yeni olmaya başladı. ardahd 7 yıl önce
    • Bir ethernet bağlantı kablosu bularak kablolu bağlan ve bir hız testi daha yap. Sonuca göre problemin kaynağı apaçık ortaya çıkar. Bunu daha öncede belirtmiştim, çokmu zorda yapmıyorsun? temmuz 7 yıl önce
    • Bilgisayar zaten kablolu bağlımı yoksa? Neden teferruatlı yazmazsın? Neden tavsiyeleri uygulayarak sonuçlarını değerlendirmezsin? Şikayetler tekrar edilerek bir yerlere varılamazki. temmuz 7 yıl önce
    • Bilgisayardan hız testi yaptım 0.8mb çıktı. ardahd 7 yıl önce
    • Kablolumu, WiFi'mi? temmuz 7 yıl önce
    • Ve aynı testi bilgisayarını komşuya götürerek orada, oradaki bağlantı üzerindede yaptınmı? Yine sonuç aynımı oldu? temmuz 7 yıl önce
    • Eğer komşudada aynı sonuç olursa problem senin PC ile ilgili demektir. Eğer orada farklı ve yüksek bir hız çıkarsa problem senin evindeki hatta veya internet servis sağlayıcında ve son ihtimal olarakta modeminde olur. Bunları hala anlayamıyormusun? temmuz 7 yıl önce
    • Mesajımın altına yeniden bak @ardahd temmuz 7 yıl önce
    • Malesef test yapabilceğim birisi yok müstakil evde oturuyorum komşularında bilgisayarı yok.0.8MB çıkan kablolu sonuç. ardahd 7 yıl önce
    • Telefona bağlı değil. ardahd 7 yıl önce
    • İnternet bilgisayarla alakalı değil çünkü wifiden bağlanıncada aynı yavaşlıkta. ardahd 7 yıl önce
    • Mesajıma son eklemeyi yaptım. Benden bu kadar. Kolay gesin. temmuz 7 yıl önce
    • Edit.. temmuz 7 yıl önce
    • Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Sizide çok uğraştırdım kusura bakmayın. ardahd 7 yıl önce
    • Önemli değil, kolay gelsin. temmuz 7 yıl önce

    0

    Interneti sadece sizin kullandığınızı varsayıyorum, o sebepten klasik nedenleri yazmayacağım.

    Modemde SNR Margin değeri ne görünüyor? (SNR margin nedir?)

    Bağlantı kopmaları sonrasında bu durumla karşılaştıysanız bağlantı hızınızı kontrol edin. Aynı şekilde yukarıdaki SNr margin değeri ne durumda onu kontrol edin. 

    Sorun bağlantı kalitesinden kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda Kota durumunuzdan dolayı hızınız düşmüş de olabilir bunu da kontrol edin:  AKK sorgulama nereden ve nasıl yapılır?

    murat murat (12492)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Herhalde margin değerleri normal (@alattin @ismailsarp konularındaki bilgilere göre normal değerler 11-30 arası) @ardahd @murat temmuz 7 yıl önce
    • SNR margin değeri 18.3 sağlıklı bir değer, ancak sadece bu değere bakılarak karar verilemeyebilir.Hatta gelen hızı da yazmanız gerekiyor.Eğer hatta gelen hızınız düşük bir hıza sabitlendi ise SNR margin değeriniz de yüksek çıkacaktır.Hız yükseldikçe SNR margin değeri ADSL ve VDSL bağlantılarında düşer. @ardahd ismailsarp 7 yıl önce
    • Bilgisayardan hız testi yaptım 0.8mb çıktı. ardahd 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol