İnternetten format dosyası indirip format atılabilir mi?

0

Bilgisayarım şuanda sağlam çalışıyor windows 7 ultimate 32bit işletim sistemine sahip. Sorum şu : bilgisayarımın bozulmasına karşı format atmak gerekecektir ve ben bilmiyorum. Acaba internetten boş bir flash belleğe internetten dosya indirip pc bozulduğunda o flashdan format atma şansım var mı? Varsa internetten tam olarak ne indirmeliyim ve flash nasıl bir şekilde atabilirim?

42nihateren 42nihateren (1)
5 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Evet atabilirsin. Öyle bilgisayarcıya gidip "windows 7 format cdsi ver abi" devri artık kapandı. Burada en ince ayrıntısına kadar uzun uzun anlatamayacağım ama yüzeysel bilgiler verebilirim.

    Önce ihtiyacın olanlardan bahsedeyim. Format atmak için ihtiyacın olan şeyler:

    1. 8 GB boyutunda bir flash disk
    2. Flash disk yoksa DVD de olabilir
    3. İnternet
    4. Çalışan bir bilgisayar

    Bütün bunlar varsa ilk olarak Windows 7 iso dosyasını indirmen gerekecek öncelikle. Bu Microsoft'un sitesinde var, indirebilmek için lisans anahtarı istiyor. Aşağıya linkini bırakıyorum. İlla Windows 7 kurmak zorunda değilsin. Windows 8 veya 10 için de bu işlemler geçerlidir.

    Windows 7 iso dosyası: https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows7

    İhtiyacın olan iso dosyasını bir şekilde bulup indirdiğini varsayıyorum. Bir sonraki adımda iso dosyasını flash diske yazdıracaksın. Dikkat et, kopyala-yapıştır yaparak flash diske atarsan olmaz. Bazı kişiler böyle yapıyor.

    Rufus programını kullanarak indirdiğin iso dosyasını flash diske yazdıracaksın. Burada sana tavsiyem YouTube'dan "iso dosyasını flash diske yazdırma" videoları izle. Anlayarak yapman daha mantıklı olur.

    ISO dosyasını flash diske yazdırdığın zaman format usbsi hazırlamış olursun. "Format CD'si" dediğimiz şey budur aslında. Format CDsi diye satılan şeylerin başka hiçbir özelliği yok.

    Bunu da yaptıktan sonra bilgisayarını flash diskten başlatıp kurulumu yani formatı yapacaksın. Söylediğim gibi bunlar çok uzun ve detaylı işlemler. Hepsini bir çırpıda anlatmam imkansız. İnternetten

    • Windows kurma
    • ISO dosyasını usb diske yazdırma

    gibi videolar mutlaka izle. Ve kafandaki "ya bilgisayarı bozarsam" ön yargısını da sil at.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

    • @farurhenho win 10 olan pc ye win xp kurulabilir mi? ozgurlol 5 yıl önce
    • XP saf haliyle kurulur belki ama bilgisayar yeniyse muhtemelen sürücülerinin XP desteği yoktur. Mesela internet sürücüsünün XP desteği yoksa XP kurduktan sonra internete bağlanamayabilirsin. XP yerine Windows 7 kur daha iyi. @fakiradam omercik 5 yıl önce
    • Nedir bu XP merakı yahu? Windows XP'nin yaşı belki sendende büyük @fakiradam Bir işeletim sistemi için o yaşlar müzeliktir. Zaten problem sadece @farurhenho 'nun belirttiği sürücü problemi yaşanması ihtimali değil, onunla birlikte başka problemlerde olacaktır. Mesela çoktan beri (birkaç seneden beri) Microsoft bu işletim sistemine desteğini tamamen kesti ve bu haliyle Windows XP, sistem güvenliği bakımındanda son derece problemlidir. Israrla bu sistemi yüklemek ve kullanmak isteyenlerin sistem güvenliği bakımındanda başı çok ağrayacaktır. Ayrıca yeni programlar ve oyunların bir çoğunuda Windows XP desteklemez, hayal ettiğin oyunların bazılarını (belki pek çoğunu) Windows XP ile oynayamazsın. Ayrıca ve zaten 64 Bit yükleme yapamayacağın için (Windows XP 64 Bit'in resmi olarak Türkçe sürümü yok, ortalıkta dolaşanlar modifiyedir) 64 Bit oyun ve proglramlarıda yükleyemezsin, onlardanda faydalanamazsın. Buna ilave olarak seninde biliyor olman lazım, bu sistemde sistem fiziksel hafızası (RAM) olarak en fazla 3,5 GB kullanabileceksin. Daha yazayımmı?! Belki en önemlisi Windows 10 64 Bit UEFI yüklü PC'lerde Windows XP formatıda problem olur ve hatta belki yüklenemez. Zira bu PC'lerde mevcut anakartlarının antika işletim sistemi yüklenebilme destek ve imkanlarıda olmaz. Sonuç olarak buna hiç heveste etme, tevessülde etme başın çok ağrır @fakiradam temmuz 5 yıl önce

    0

    Teşekkür ederim 😊 bu arada konu ile alakalı değil ama önerebileceğim sağlam bir antivirüs programı var mı?

    42nihateren 42nihateren (1)
    5 yıl önce cevaplandı

    • https://uzmanim.net/soru/windows-8-icin-en-iyi-5-ucretsiz-antivirus-yazilimi/164 omercik 5 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol