IP adresimi başkalarından nasıl saklarım?

0

Başlıkta Yazıldığı Gibi IP im çalınabilir diye korkuyorum skype ta bir arkadaşım bana bilgisayarımda açık olan programları söyledi hiç bir şekildi ekran açık değildi nasıl kendimi koruyabilirim

birhanbirtane birhanbirtane (8)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    IP adresi, İnternet Kontrol Protokolü (İnternet Protokolü) standardını kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, birbirleriyle iletişim kurmak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz bir numaradır. İnternet bağlantısı bulunan her cihazın bu cihaza tahsis edilen bir adresi olması gerekir. Bu adres ya da numara, iletilen bilginin doğru adrese gönderilmesini, ya da verinin doğru adresten alınmasını sağlar. 

    IP Çalınamaz, senin kullanımında olan IP numarası başkasının internet bağlantısı protokol kodu olarak kullanılamaz ama bazı uygulama ve usuller ile senin kullanımında olan IP numarası karşı/uzak bilgisayarlar tarafından öğrenilebilir. Fakat eğer kullanmakta olduğun PC güvenlikli bir makine ise, açıkları (arka kapı vb) yoksa bu IP öğrenilmesinin sana çok zararı olmaz. Bazı ufak tefek sakıncaları olsada IP numarasının karşı bilgisayarlar tarafından öğrenilmesi senin illede Hack'leneceğin sonucunu doğurmaz. Esas olan IP'nin karşı taraftan öğrenilmesi değil, kullanılan PC'nin güvenlikli ve korumalı olmasıdır.

    Yinede karşı tarafın kullandığın IP'yi kolaylıkla öğrenebilmesi rahatsızlık verici olabilir. Ama bunun için tedbirlerde bulunur. Sistemde proxy kullanılması veya bir VPN uygulaması kullanarak PC'nin başka makineler üzerinden internet çıkışını sağlamak ve bu şekilde kendi IP'sini gizleyerek onun yerine çıkış yaptığı makinenin IP'sini görünür yapmak böyle bir tedbir ve IP görünürlüğünü önlemedir.

    Proxy ve VPN uygulamaları başka bir yazı konusu olduğu için kısaca ifade ederek geçiyorum.Herhalde konu anlaşılmıştır.

    Senin özeline gelirsek;

    Arkadaşın bilgisayarına trojan ve keylogger türü virüsler sokmuş olabilir. Eğer böyle ise hem senin bilgisayarda her yaptığından haberdar olabilir, şifrelerini ve özel bilgilerini öğrenebilir hemde isterse senin bilgisayarını uzaktan kendi bilgisayarı gibi kullanabilir, isterse suç bile işler.

    Bilgisayarında iyi bir virüs taraması ve temizliği yapmalı, Windows/Microsoft güncellemelerini kesinlikle aksatmamalısın.

    Hatta bunlar bile yetmeyebilir, format atarak yeniden sıfır bir sistem yüklemek daha iyi ve daha güvenilir olabilir. Arkadaşın doğru söylüyorsa tabiiki.

     

    Edit:

    Yorumlarda sorduğun sorulara verdiğim cevaplar alttadır:

    İlk sorun için; eğer ZenMate sistemde windows uygulaması olarak yüklü ve sürekli açık halde oluyorsa (sürekli açık bulunduruluyorsa), o PC''nin kullandığı IP'yi uzaktan kimse öğrenemez (Devlet dahi öğrenebilmesi için bir takım uluslararası hukuki girişimler ile belki öğrenebilecektir). Mesajımda bunu ifade etmiştim, demek oluyorki tam anlamamışsın. Bir daha okumalısın. ZenMate bir VPN hizmetidir; uygulaması ve /veya internet tarayıcısı uzantısıdır ZenMate Chrome uzantısı olarakta var ve bu uzantı ile sadece Chrome içerisinden IP adresi gizlenir. Ama windows uygulaması olarak ZenMate tüm tarayıcılar ve PC'de gizleme yapar. Gizleme, karşıya gerçek IP yerine yurtdışı kaynaklı bir ZenMate IP'sinin gösterilmesiyle olur. Herhalde bu defa tam anlaşılmıştır. Gerçek IP'yi saklamak için ZenMate dışında herhangi bir uygulama veya hizmete ihtiyaç olmaz. Eğer sistemde ZenMate varsa bu bunun için yeterlidir.

    Diğer sorun için yeni bir konu açmalısın.

    Not: Bir PC'de VPN hizmeti kullanmanın bir başka fayda ve hizmetide o PC'nin (bağlantının) yerli-yabancı bütün yasaklı sitelere engelsiz girebilmesini sağlamasıdır. Yan bilgi olsun :)

    temmuz temmuz (12505)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Yazdığınız Cevap İçin Çok Teşekkür Ederim Zaten Arkadaşım çok kullandığım 2 tane program vardı onları söylemiş peki birilerinin beni hacklememesi ve ipimi öğrenmemesi için ne yapabilirm hangi programları kullanabilirim şuan avast ve malwarebytes yüklü onun dışında yandex browserda uzantılar olarak antişok, lastpass şifre ve form doldurma yöneticisi WOT sitelerin itibarı adguard ve zenmate var daha ne ekleyibilirim yada kurabilirim ? birhanbirtane 7 yıl önce
    • Bu Arada Güncelleme Yaparsam Windows Güncelleştirmeleri yapılandırılamadı değişiklikler geri alınıyor bilgisayarınızı kapatmayın hatası alıyorum ve bilgisayar 3 gün açılmıyor gece açık bırakıp yarınki geceye kadar beklesem bile birhanbirtane 7 yıl önce
    • Mesajım altına ekledim, bakabilirsin. temmuz 7 yıl önce
    • ip adresi konumumuzu göstermiyormu hiç tanımadığım insanlar evimin adresini bana söylüyor bu yüzden evime gelip beni rahatsız edebilirler diye korkuyorum bence ip adresimi öğrenmeleri kötü birşey birhanbirtane 7 yıl önce
    • Ev adresine kadar değil ama IP adresin ülkeni, şehrini ve şehir içi bölgeni dahi gösterir. Ama VPN kullanırsan başka ülkelerde görülürsün. Başka bir ülkenin IP'si ve şehri olarak. temmuz 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol