"Kasım ayı boyunca geçerli 5GB internet paketi ile hemen kazan" gerçek mi?

0

WhatsApp'tan şöyle bir mesaj dolaşıyor:

Kasım Ayı Boyunca Geçerli 5GB İnternet Paketi ile Hemen Kazan! 
http://short.pe/hediye5gb

Bu gerçek mi?

omercik omercik (9418)
5 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Gerçekten Kasım ayı boyunca geçerli 5GB internet paketi kazanacak mıyım?

    WhatsApp'tan yayılan bu mesaj sizleri kandırmak için yapılan bir aldatmacadır. Böyle bir kampanyanın varlığı da, size 5GB internet kazandıracağı da kesinlikle yalan.

    Kim tarafından hazırlanıp piyasaya sürüldüğü belli olmayan bu tür mesajlara scam (aldatmaca) deriz.

    Bir scam içeriğinde kullanıcıları kandırmak için genelde şu tarz ifadeler yer alır:

    • Kasım ayı boyunca geçerli
    • Bayrama özel
    • Bedava
    • İndirimli
    • Bu mesajı şu kadar kişiye gönderin
    • İlk 20 kişiye

    vs. daha çok devam edebilir. Burada sahtekarların amacı sizden istediği eylemi bir an önce yapmanızı zorlamaktır. Mesela "5 gb internet" son derece güzel bir kampanya gibi duruyor. Ama işin aslı astarı nedir şimdi yakından bakacağız.

    Şundan emin olun: Size gelen anketleri sırf doldurduğunuz için internet, dakika, sms gibi hediyeler kazanmazsınız. Aynı şekilde gelen mesajları arkadaşlarınıza göndererek de kazanmanız mümkün değildir. Bedava 5 GB internet gibi bir kampanyayı operatör kendisi yapar onu bilemem ama kim tarafından gönderildiği bilinmeyen bu tarz saçma sapan anketleri doldurarak herhangi bir hediye kazanmanız imkansızdır.

    Bahsi geçen "kasım ayı boyunca geçerli 5gb internet" mesajındaki linke tıkladığımızda bizi bir sayfa karşılıyor ve burada hangi operatörü kullandığımızı soruyor. Şimdi 3 büyük operatörün web sayfasına bakalım.

    Operatörlerin web siteleri:

    Ben detaylı bir şekilde baktım. İşi gücü bırakıp "kasım ayı boyunca geçerli 5 gb" kampanyası aradım ama bulamadım. Şaşırtmadı.

    "Kasım ayı boyunca geçerli 5GB internet" scamlerin gönderilme amacı nedir?

    Scam mesajlar teknik olarak virüs değildir. Örneğin phishing saldırılarını bilirsiniz, phishingler sizin banka bilgilerinizi çalmaya çalışan saldırılara denir. Scamler ise yalnızca kullanıcıları kandırmaya, aldatmaya yönelik mesajlardır.

    "E peki bunlardan kim ne kazanıyor?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Şöyle ki, çeşitli firmalar bu tarz anketler sayesinde sizden aldığı bilgileri başka yerlere satarak sizin sırtınızdan para kazanırlar. Tabii sizin bu anketleri babanızın hayrına doldurmayacağınızı bildikleri için işte böyle "kasım ayı boyunca geçerli 5gb hediye internet paketi" gibi boş vaatlerle sizi kandırırlar. Lütfen kendinizi kötü niyetli kişilere kullandırtmayın.

    "Kasım ayı boyunca geçerli 5GB internet paketi" sitesine tıkladım virüs bulaşır mı?

    Hayır merak etmeyin telefonunuza virüs bulaşmaz veya başka bir zarar gelmez. Zarar gelmez ama yine de uzak durmalısınız. Zarar gelmez demek zararsız demek değildir. Her halükarda bu tarz içeriklerden uzak durun ve arkadaşlarınızı da mutlaka uyarın.

    omercik omercik (9418)
    5 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol