KeePass nedir? KeePass nasıl kullanılır?

0

KeePass nedir?

KeePass nasıl kullanılır?

KeePass ücretli mi?

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    KeePass nedir? KeePass ne işe yarar?

    KeePass açık kaynak kodlu bir şifre saklama programıdır.KeePass kullanıcıların tüm şifrelerini tek bir programda saklamaya yarayan ve girilen tüm şifreleri bir veritabanında(database) tutan oldukça güvenilir bir programdır.

    KeePass ile kullanıcılar bir Ana Anahtar(şifre) [Master Key] belirler ve bu anahtar ile diğer tüm şifrelerine program üzerinden ulaşabilir.

    KeePass Güvenli mi?

    KeePass oldukça güvenilir bir programdır.Programın açık kaynak kodlu olması sayesinde, herhangi bir şirketin tekelinde değildir ve tüm kullanıcılar tarafından denetlenen bir yapı olarak düşünülebilir.Açık kaynak kodlaması ile program üzerindeki açık bulunursa herhangi bir kullanıcı tarafından farkedilir ve çok kısa bir sürede düzeltilebilir.

    KeePass AES-256 Bit gibi oldukça güçlü bir şifreleme algoritması kullanır.AES 256 bit günümüzde kırılamayacak kadar güçlü ve karmaşıktır.Nitekim birçok Ransomware saldırıları bu algoritma ile yapıldı ve bugüne kadar AES 256 bit kullanan hiçbir Ransomware çözülemedi.Çözülmesi de günümüzde kullanılan bilgisayarlar ile pek mümkün görünmüyor.

    KeePass Ücretli mi?

    KeePass programı tamamen ücretsizdir.

    KeePass nasıl kullanılır?

    KeePass programının Classic ve Pro olarak iki versiyonu bulunuyor.Pro versiyonda bazı ekstra özellikler bulunuyor.Her ikisi de ücretsiz ve boyut olarak da çok fark etmediğinden Pro versiyonun kullanılmasını tavsiye ediyorum.

    Programın Kurulabilen ve Kurulum gerektirmeyen (Portable) sürümleri mevcut.Kullanıcıların bir USB yardımı ile KeePass ı her alanda kullanacağı düşünülürse Portable versiyonu kullanmak kolaylık sağlayacaktır.

    KeePass programını buradan indirebilirsiniz. (Tavsiye olarak Pro versiyonu ve Portable sürümünü indirebilirsiniz)

    • KeePass programını indirdikten sonra .zip arşivini dizine çıkartın ve KeePass.exe ile programı çalıştırın.
    • Karşınıza boş bir ekran gelecektir.KeePass'ı ilk kez kullanan kullanıcılar yeni bir database oluşturmalıdırlar.File-->New diyerek yeni bir database dosyası oluşturun. (Örneğin uzmanim.kdbx)
    • Database oluştururken program sizden Ana Anahtar (Master Key) belirlemenizi isteyecektir.Master key çok önemlidir ve artık belirleyeceğiniz bu ana parola sizin diğer parolalarınıza ulaşmanızı sağlayacak.(Master Key kesinlikle zor olmalı ve çok iyi saklanmalıdır.Aynı şekilde program üzerinde oluşturduğunuz database dosyası da çok iyi saklanmalıdır.Aksi halde hesabınıza hiçbir şekilde giriş yapamazsınız.)
    • Şifrelemenizi belirlemenizin ardından OK tuşuna basın.Bir sonraki adımda Oluşturduğnuz Database dosyasına tekrar isim ve not ekleyebilirsiniz.Ayrıca Security kısmından programın şifreleme algoritmasını değiştirebilirsiniz.(Varsayılan olarak gelen AES 256 Bit algoritmasını değiştirmemenizi öneririz.)
    • Anahtar ve database ayarlarını yaptıktan sonra programın asıl kullanıcacağınız bölüme ulaşacaksınız.Artık bu ekranda saklamak istenilen parololar yazılabilecektir.Program üzerinde örnek olarak iki adet parola hesabı tanımlı olarak gelmektedir.
    • Program üzerinde anahtar simgesine tıkladığınızda Add Entry diyerek hesaplarınızı eklemeye başlayabilirsiniz.
    • Program üzerinde şifreleriniz *** şeklinde görünecektir.Şifrenizi kopyalamak için hesabın üzerinde sağ tuş tıklayarak Copy Password yapabilirsiniz.Copy Password demenizin ardından 12 saniye süreyle şifrenizi kopyalamış olursunuz.12 saniye bitiminde şifre hafızadan silinir ve tekrar Copy Password yapmak durumunda kalırsınız.Programın 12 saniye kuralını Tools-->Options üzerinden düzenleyebilirsiniz.

    KeePass üzerinde tuttuğunuz şifrelerinizi daha güvenli hale getirmek için programın Şifre oluşturucu özelliği kullanabilirsiniz.Şifre oluşturucu ekranı Add Entry ile hesap tanımlaması yaptığınız ekranda karşınıza gelecektir.Ekran üzerinde Repeat Yazısının karşısındaki anahtar simgesine tıkladığınızda Hex Key 256 Bit gibi seçenekler ile oldukça güçlü şifreler üretebilirsiniz.

     

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol